Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fet helg for Grødum

Verdenscuptrofé, norsk rekord og 133 000 kroner.

Med verdenscuptrofé, norsk rekord og 133 000 kroner reiser Øystein Grødum hjem fra Heerenveen. Og ikke minst med en vanvittig lyst på VM-gull.

- Annenplass og delt seier her har ikke akkurat gitt meg mindre sug etter å vinne i Inzell. Jeg er ikke fornøyd før jeg har klart det, erklærer Grødum, som for fjerde gang denne sesongen forbedret norgesrekorden på 10 000 meter.

I november var første gang med 13.08,54, senere har han gått den ned både i EM og VM allround. Lørdag krysset han målstreken på 13.05,44. Totalt har han satt norsk rekord seks ganger på drøye tre måneder.

- Jeg fokuserte ikke på rekord i dag, men tenkte på å løse løpet best mulig. Jeg var innstilt på å åpne hardt, men ikke så mye som på 5000-meteren, forklarer han.

«Bøtta»

For første gang siden Johann Koss i 1994 vant en nordmann verdenscupen på langdistanse sammenlagt. Grødum har vært den jevneste langdistanseløperen hele denne sesongen og fikk betalt for det med en gedigen pokal og en seierssjekk på 14 000 dollar (89 000 kroner).

- Det var hovedmålet denne sesongen, helt klart. Jeg hadde vanvittig lyst på den svære bøtta, sier en smilende Grødum og ser på trofeet som mange av konkurrentene kastet misunnelige blikk på.

Arendal-gutten har ikke gått et eneste dårlig løp denne sesongen. Han har vært jevnest fra november til nå og går som en klokke fra startskuddet til han er i mål. Sportssjef Finn Aamodt mener hans nye kallenavn må bli «Duracell».

- Han er Guds gave til skøytesporten. Han har riktige holdninger og fokus, enorm selvinnsikt og er en ydmyk fyr som aldri rir på resultater. Han har det som kjennetegner alle de store idrettsutøverne, sier Aamodt til NTB.

Dønn likt

Det er ikke alltid en 10.000 meter er så spennende som i lørdagens verdenscupfinale. Grødum i annet par gikk et superjevnt løp og lå under verdensrekorden helt til passering 4000 meter. Hans svakeste runde var på 31,8, og allerede etter 7200 meter tok han parkamerat KC Boutiette med en runde.

Men på hjemmebane i Thialf er nederlenderne alltid skumle. Bob de Jong i paret etter hadde Grødums tider å gå på og fløt på en fantastisk stemning blant seierskåte tilskuere.

De siste 4000 meterne gikk han hver runde under 31 sekunder og jafset seg nærmere Grødum. I mål var de to dønn likt - til og med på tusendelen.

Skjerpet

- Jeg begynte å se på da han lå tre sekunder etter meg og var redd han skulle klare det. Men det var greit at vi delte seieren, sa Grødum, som nå er ekstra skjerpet foran returmøtene på 5000 og 10 000 i Inzell om to uker.

- Det er det ingen tvil om. Nå er det kamp om medaljene, og jeg skal ikke fire en tomme, fastholder sørlendingen. Nå setter han kursen for hjemmet og utendørsisen i Arendal. Der skal han tilbringe uken fram til neste helg, da turen går til Inzell.

- Ettersom VM går utendørs er det en stor fordel å trene ute. Banen i Arendal er dessuten den beste i landet, så jeg gleder meg til å gå der, sier verdenscupvinneren. Om to uker kan han være dobbelt verdensmester.

(©NTB)

GODE GRØDUM: Øystein Grødum fortsetter å overbevise.