AVGJØRELSEN: Liverpool-spillerne jubler i det Anthony Gerrard har satt det avgjørende straffesparket på utsida av stolpen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Tim Hales
AVGJØRELSEN: Liverpool-spillerne jubler i det Anthony Gerrard har satt det avgjørende straffesparket på utsida av stolpen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Tim HalesVis mer

Fetter Gerrard avgjorde ligacupfinalen for Liverpool

Bommet på det avgjørende straffesparket da Liverpool endte seks års pokaltørke.

(Dagbladet): Cardiff - Liverpool 2-2 (2-3 på straffespark).

Liverpool var tilbake på Wembley for første gang siden 1996, og det med et gigantisk favorittstempel hvilende på seg mot Cardiff fra nivå to.

Årets ligacupfinale skulle markere slutten på en seks år lang pokaltørke for rødtrøyene fra Merseyside, men det skulle vise seg at de sto overfor en motstander ivrige etter å vise at fotballkamper ikke avgjøres på papiret.

Selv ikke etter at Liverpool tok ledelsen i annen ekstraomgang ga Cardiff opp, og det mått straffesparkkonkurranse til før lettede Liverpool-spillere omsider kunne slippe jubelen løs.

- Det var en lang vei mot seier, men nå er navnet vårt på trofeet. Cardiff var en vanskelig motstander. De slappet aldri og skal ha ære for det, mente Liverpool-manager Kenny Dalglish.

- Du ønsker å tape med verdighet, og det var det vi gjorde i dag. Det er et ungt lag og enorme følelser utpå der, men jeg er så stolt av dem alle, sier Cardiff-manager Malky McKay, ifølge NTB

Scoret på første sjanse Liverpool åpnet friskt og publikum hadde knapt rukket å få satt seg på setene sine da Glen Johnson fikk dreis på en avslutning fra utenfor 16-meteren. Keeper Tom Heaton var ikke i nærheten av å rekke opp og bort til høyrebackens lekre avslutning, men så mange gange før denne sesongen sto rammeverket i veien for Liverpool-scoring.

FØRSTE SJANSE: Joe Mason scoret sikkert da Cardiff spilte seg fram til sin første sjanse i kampen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Tim Hales
FØRSTE SJANSE: Joe Mason scoret sikkert da Cardiff spilte seg fram til sin første sjanse i kampen.Foto: SCANPIX/AP Photo/Tim Hales Vis mer

I stedet for en spektakulær åpning, som kanskje ville tatt luven av Cardiff, var det i stedet waliserne som fikk uttelling på sin første farlighet i kampen.

19 minutter ut i kampen kombinerte ungsauen Joe Mason lekkert med ringreven Kenny Miller før han tredde ballen iskaldt mellom beina på Pepe Reina.

Liverpool styrte naturlig nok banespillet, men sleit med å spille seg fram til de største målsjansene før pause. Etter hvilen ble det derimot mer fart på sakene og forhåndsfavorittene koblet et stadig kraftigere grep om begivenhetene.

Rettet opp egen feil Craig Bellamy ble noe overraskende vraket fra startoppstillinga etter å ha vært en viktig bidragsyter i rundene fram mot finalen. Etter 58 minutter slapp den energiske waliseren omsider til på bekostning av en svak Jordan Henderson, og det tok ikke lang tid før det ga resultater.

GJORDE DET GODT IGJEN: Martin Skrtel opphevet offsiden på Cardiffs ledermål, men gjorde det godt igjen ved å utligne en time ut i kampen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh
GJORDE DET GODT IGJEN: Martin Skrtel opphevet offsiden på Cardiffs ledermål, men gjorde det godt igjen ved å utligne en time ut i kampen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

For bare to minutter seinere var Liverpool à jour. Luis Suarez forlenget en stuss fra Andy Carroll i stolpen før Martin Skrtel, som hadde opphevet offsiden på Cardiffs ledermål, gjorde det godt igjen ved å styre inn returen.

Cardiff hadde hatt en kronglete ferd til Wembley og måtte ha ekstraomganger i fire av de seks foregående rundene og straffesparkkonkurranse i to av de fire. Med tanke på walisernes evne til å stå 120 minutter, kastet Liverpool på offensivt kull for å få en avgjørelse i ordinær tid.

Det fikk de ikke, og i stedet var det Cardiff som kom nærmest å hente pokalen hjem etter 90 minutter da en fullstendig umarkert Kenny Miller vendte opp og blåste ballen like over tverrligger fra et hold som burde tilsi mål.

Friske bein Cardiff gikk muligens inn i ekstraomgangene med en liten psykologisk fordel, men Kenny Dalglish hadde et siste bytte tilgjengelig, og brukte det på å sette innpå Dirk Kuyt.

FRISKE BEIN: Energiske Dirk Kuyt kom inn i ekstraomgangene og sendte Liverpool i ledelsen.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/GLYN KIRK
FRISKE BEIN: Energiske Dirk Kuyt kom inn i ekstraomgangene og sendte Liverpool i ledelsen.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/GLYN KIRK Vis mer

Tre minutter ut i annen ekstraomgang viste nederlenderen hvilken skade friske bein kan gjøre mot trøtte motspiller. Kuyt drev framover, forbi to mann og sendte i vei en blanding av skudd og innlegg, som ble klarert. Ballen havnet imidlertid tilbake i beina hans, og på forsøk to fant kula veien forbi en meget god Heaton.

Kuyt så også ut som matchvinner i den andre enden også i hektiske sluttminutter da han reddet et Cardiff-forsøk på streken, men på den påfølgende corneren tapte han duellen som skulle sende kampen til straffesparkkonkurranse.

Ben Turner holdt nemlig Liverpool-spilleren på armlengdes avstand samtidig som han pirket ballen mellom beina på Reina.

Svake straffer Det som så skulle følge var en oppvisning i dårlig straffeskyting, hvor Liverpool til slutt viste seg minst dårlige. Både Steven Gerrard og Charlie Adam bommet på Liverpools to første forsøk, men Kenny Miller og Rudy Gestede var like lite treffsikre. Dermed sto det 2-2 da Glen Johnson og Anthony Gerrard skulle ta sine lags femte straffer.

Mens Johnson var iskald, lå nervene tjukt utenpå Gerrard -fetter av Liverpool-kaptein Steven og svoren Liverpool-supporter. Da ballen trillet på utsida av Reinas stolpe, var det over. Det var femte gang Liverpool har vært i en straffesparkkonkurranse i en finale, og det var femte gang de avgjorde det til sin fordel.

Steven Gerrard tok seg til å forbarme seg over søskenbarnet mens lagkameratene løp i jubelrus rundt ham, og hadde også noen støttende ord den uheldige Cardiff-spilleren i seiersintervjuet.
- Det er alltid brutalt når det går til straffer. Der må være en taper. Cardiff var svært bra i dag. En av oss skulle bli skuffet, den andre feire. Sånt skjer. Jeg fikk blandede følelser og føler med Anthony og Cardiff, sier Liverpool-kapteinen.

Liverpool hadde vunnet sitt 15. hjemlige cuptrofé (åtte ligacuper/sju FA-cuper). Det er samme antall som Manchester United (4/11), og kanskje vel så viktig: Laget er garantert europacupspill neste sesong uansett hva som måtte skje i ligaen.

KRIGET KAMPEN TIL STRAFFER:  Ben Turner sendte kampen til straffespark med sin scoring like før slutt i annen ekstraomgang.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS
KRIGET KAMPEN TIL STRAFFER: Ben Turner sendte kampen til straffespark med sin scoring like før slutt i annen ekstraomgang.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS Vis mer
TRØSTE FETTEREN: Steven Gerrard tok hånd om fetteren Anthony etter sistnevntes straffebom.Foto: SCANPIX/AP Photo/Nick Potts/PA
TRØSTE FETTEREN: Steven Gerrard tok hånd om fetteren Anthony etter sistnevntes straffebom.Foto: SCANPIX/AP Photo/Nick Potts/PA Vis mer