YDMYKET NABOEN: Tarik Elyounoussi (nr. tre f.h.) hadde gått høyt ut i forkant av Fredrikstads møte med Sarpsborg. Med god grunn, skulle det vise seg. Fredrikstad var knusende overlegne og vant til slutt 4-1.Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
YDMYKET NABOEN: Tarik Elyounoussi (nr. tre f.h.) hadde gått høyt ut i forkant av Fredrikstads møte med Sarpsborg. Med god grunn, skulle det vise seg. Fredrikstad var knusende overlegne og vant til slutt 4-1.Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIXVis mer

FFK sendte erkerivalen mot kanten av stupet

- Jeg husker ikke sist jeg så slike jubelscener i garderoben, sier Elyounoussi.

(Dagbladet): Sarpsborg 08 - Fredrikstad 1-4.

Sarpsborg 08 er, som navnet tilsier, ingen gammel klubbkonstruksjon. Likevel har de i løpet av sin snart fire år lange eksistens, opparbeidet seg et aldri så lite overtak på naborivalene noen kilometer ned Glomma.

På fire obligatoriske møter mellom lagene, kunne sarpingene vise til én seier (i kvalik i 2009) og tre uavgjorte kamper. Da lagene møttes på Sarpsborg stadion i kveld til en kamp for sin videre toppserietilværelse, tok det ikke mange sekundene før Fredrikstad viste at de hadde til hensikt å komme den negative statistikken til livs.

42 sekunder tok det fra vertene tok avspark til gjestene var i føringen etter et vakkert framspill fra Etzaz Hussain og et silkemykt medtak og påfølgende iskald avslutning fra Tarik Elyounoussi.

- Alle står på, viljen er der og motivasjonen mangler ikke i det hele tatt. Jeg husker ikke sist jeg så slike jubelscener i garderoben, sier Elyounoussi til TV 2 etter ydmykelsen av nedrykkstruede naboer.

Misbrukte sjanser Sarpsborg ristet på sett og vis av seg den tidlige kalddusjen, og Øyvind Hoås og Martin Wiig ganger to, misbrukte tre gode muligheter før 25 minutter var spilt.

Vertene har etter en lovende sesonginnledningen nærmest sluttet å score mål. På de ni foregående tippeligakampene hadde Roar Johansens mannskap scoret bare to ganger, samtidig som man hadde sluppet inn 23 i den samme perioden.

Dessuten var FFKs Khalifa Jabbie muligens heldig da dommer Tom Harald Hagen ikke blåste straffespark til Tom Erik Breive etter en drøy halvtime.

Effektive FFK Mens hjemmelaget fortsatte den ineffektive trenden, var bortelaget særdeles effektive før hvilen. Også Fredrikstads andre målsjanse i kampen, endte i nettmaskene bak Joacim Heier.

36 minutter ut i kampen klarte gjestene å opprettholde trykket etter en halvklarert corner. Hussain slo mot bakre stolpe. Der kriget Jørgen Horn seg foran og skled ballen videre til en umarkert Celso Borges som enkelt omsatte den i tellende resultat.

Mye av lufta gikk ut av vertene, og gjestene fikk det etterhvert forholdsvis komfortabelt ute på kunstgresset. En drøy time ut i oppgjøret ble spenningen så definitivt utløst da Sarpsborgs Stanley Ihugba sleivet ballen i eget nett med leggen på ytterst spektakulært vis.

Første på tre måneder Tom Erik Breive var den siste Sarpsborg-spilleren som hadde fått nettsus på egen hjemmebane. Det var i 3-5 tapet mot Brann 27. juni.

I mellomtiden var Godsets Glenn Andersen den eneste som hadde gitt publikum noe å juble for på Sarpsborg stadion.

I kveld Breive et trøstemål da han sendte et frispark gjennom en hullete FFK-mur, via fingertuppene til en ikke helt patent Jon Masalin og i mål.

Resignert Johansen Det skapte imidlertid ikke særlig med fornyet spenning i oppgjøret, i og med at Sarpsborg bare hadde en halv omgang på å score tre til. Det kom de aldri i nærheten av, og i stedet skapte gjestene den ene kontringsmuligheten større enn den andre.

Til slutt fikk Amin Askar en sjanse for stor til å misbrukes da han ble frispilt av innbytter James Keene, og dermed tok Fredrikstad en bunnsolid 4-1 seier mot et lag som ikke har vunnet i Tippeligaen siden 19. mai.

- Det var på tide, men endelig løsnet det. Aldri har jeg fått kjenne «honningsmaken» av seier mot Sarpsborg 08, sier Celso Borges.

Samtidig fikk rødbuksene snev av revansje for det forsmedelige kvaliktapet i 2009, da de langt på vei sendte Sarpsborg rett ned igjen i Adeccoligaen.

Roar Johansen har hele veien sagt at laget hans kommer til å kjempe til det er teoretisk umulig å berge plassen, men etter kveldens ydmykende opplevelse, har han langt på vei resignert.

- For å si det sånn, har vi et mye dårligere utgangspunkt nå enn det vi hadde før kampen, sier Sarpsborg-treneren på spørsmål om det nå er kroken på døra.