FFK tok et langt steg mot tippeliga-comeback

Festfotball i 18 minutter da Fredrikstad slo Hønefoss 1-4 på Aka Arena.

PÅ VEI OPP: 
Fredrikstad-spiller Raio Piirjoja jubler for sin 0-1 scoring mot Hønefoss under dagens kvalifisering til eliteserien i fotball på Aka stadion i Hønefoss.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
PÅ VEI OPP: Fredrikstad-spiller Raio Piirjoja jubler for sin 0-1 scoring mot Hønefoss under dagens kvalifisering til eliteserien i fotball på Aka stadion i Hønefoss. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

HØNEFOSS (Dagbladet): Hønefoss - Fredrikstad 1-4.

Den gamle fotballstorheten Fredrikstad Fotballklubb VIL tilbake i Tippeligaen, og sjokkåpnet borte mot Hønefoss på Aka Arena.

Før 20 minutter var spilt, ledet gjestene fra plankebyen 0-3.

Kapteinen tok grep FFKs midtstppperkjempe og kaptein Raio Piroja sørget for 0-1 etter at godt skrudd frispark fra Alex Valencia i det 5. minutt.

Piroja nærmest løp ballen i mål mellom paralyserte HBK-forsvarere og keeper Thomas Solvoll.

0-2 kom etter et glimrende angrep på FFKs høyreside etter 15 minutters spill. Amin Askar fosset fra alle, og slo presis pasning langs bakken, som Celso Borges enkelt kunne plassere i mål.

Klasseforskjell FFKs Amin Askar snappet opp en tversoverpasning av den «hårreisende» sorten tre minutter senere, og gjorde alt på egenhånd: Løp fra HBK-forsvaret, og dundret ballen knallhardt i mål fra cirka 16 meter. Utagbart.

Det var klasseforskjell på lagene de første 20 minuttene, men en scoring av HBKs Kamal Saaliti i det 28. minutt, sørget for et visst håp for hjemmepublikummet.

Saaliti fikk stå helt umarkert etter en miss av Vidar Martinsen, og scoret på Hønefoss' første sjanse i kampen.

Konate i én omgang Hønefoss-spillerne hadde tydeligvis hatt en skikkelig peptalk i pausa, for i starten av andre omgang var det en helt annen vilje og tæl over det som ble prestert.

Madiou Konate, kvalikhelten fra kampen mot Ranheim sist søndag, var byttet inn istedet for Benny Olsen, og anført av Davy Claude Angan hadde hjemmelaget flere store sjanser til å redusere i åpningsminuttene de første 15 minuttene av andre omgang.

FFK kom tilbake Men FFK red stormen av, og kampen dabbet etterhvert av både i intensitet og kvalitet.

Så skjedde et som så ofte skjer når et lag MÅ frem for å score. FFK fikk muligheter på kontringen, i det 74. minutt dundret Alex Valencia inn 1-4 på et velplassert langskudd.

- Jeg traff bra på den, sier Valencia.

- Det er en kamp igjen, men vi har gitt oss selv et godt utgangspunkt. Vi får suge på karamellen i dag, og jobbe inn mot den kampen i dagene som kommer, sier han.

2885 tilskuere så ettermiddagens kvalikkamp på Hønefoss, en bedring fra 900 mot Ranheim sist søndag, men over halvparten av dem var kledd i rødt og hvitt, og heiet på Fredrikstad.

Returkamp torsdag Returkampen spilles på Fredrikstad stadion torsdag kveld.

Mye galt skal skje, sett med Fredrikstad-øyne, hvis det ikke blir opprykksfest i plankebyen natt til fredag...

- Vi er halvveis. Vi har gjort en veldig god førsteomgang, så nå må vi gjøre en god andreomgang også. Den skal vinnes den også, sier FFK-trener Tom Freddy Aune til NRK, og skryter av det massive oppmøtet av FFK-supportere på Hønefoss.

- Jeg håper hele Norge får med seg den gjengen som er med oss i dag. Det er helt fantastisk stemning blant supporterne, sier han.

Fornøyd er også keeper Jon Masalin, som holdt Fredrikstad i god ledelse da det røynet litt på etter pause.

- Det var en del å gjøre i andre omgang, men spesielt i første omgang var vi gode, og fortjente å vinne. Vi må fortsatt spille den neste kampen og gjøre vårt beste, men vi bør klare tippeligaplassen nå, mener han.

Tidlig julegave
I Hønefoss var det nærmest sjokkartet skuffelse etter kampen.

- Det er ikke kjørt, men den festen vi la opp til den ødela vi for oss selv. Det ser veldig dårlig ut, sier trener Tom Gulbrandsen.

- Ingenting av det vi har lagt opp til fungerer i det hele tatt. Jeg har ikke noe godt svar på hvorfor. Alle var veldig innstilte på forhånd, sier han.

Målscorer Kamal Saaliti er av samme oppfatning.

- Vi gir dem en tidlig julegave i form av tre mål på 18 minutter. Jeg syns vi er gode fra derfra og ut, men de vil det åpenbart mer enn oss. De første tjue er helt forferdelige, sier han.