Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ola Vigen Hattestads marerittsesong

Fiasko etter pappalykke. Nå kan Hattestad bli vraket:
- Det er så deprimerende

Ola Vigen Hattestad er tittelforsvarer før OL-sprinten i Pyeongchang neste sesong. Veien dit kan bli mye lengre og tøffere enn han hadde forestilt seg. Tomas Northug- og Pål Golberg-eksemplene bekymrer legenden.

TUNGT: Ola Vigen Hattestad har hatt en svært tung sesong.   I bakgrunnen ser vi samboer Katja Visnar  med sønnen deres, Ludvig, etter Kulåssprinten i Sarpsborg forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TUNGT: Ola Vigen Hattestad har hatt en svært tung sesong. I bakgrunnen ser vi samboer Katja Visnar med sønnen deres, Ludvig, etter Kulåssprinten i Sarpsborg forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

SARPSBORG (Dagbladet): Ola Vigen Hattestad (34) er tidenes beste sprinter ifølge Petter Northug og Nikita Kriukov, men denne sesongen har alt gått galt for den regjerende olympiske mesteren fra OL-sprinten i Sotsji.

Sykdomsproblemene som startet før sesongen, ga seg aldri. Medaljegrossisten Hattestad var aldri i nærheten av å kvalifisere seg for VM i Lahti, all den tid sykdomsproblemene ødela denne sesongen totalt for Ørje-ekspressen.

- Det har vært fryktelig kjedelig. Jeg har vært syk hele tiden. Det er veldig slitsomt. Jeg har satt forsøkt å bli frisk til ulike mål, men det har ikke gått. Til slutt var det bare å sette strek over hele sesongen, forteller Hattestad til Dagbladet.

- Hva har egentlig vært problemet?

- Det har vært mange forkjølelser på rekke og rad: hals, bryst og litt vondt i kroppen. Jeg tror ikke det har en sammenheng med det å være småbarnsfar, men jeg har ikke funnet noen årsak. Jeg har vært frisk noen uker nå, men har for lite overskudd. Nå trener jeg én gang om dagen, eventuelt to korte økter, så skal jeg prøve å trene normalt igjen til våren.

- Sønnen vår har ikke skylden

Hattestad fikk sønnen Ludvig sammen med den slovenske langrennssprinteren Katja Visnar i november 2015. Noen måneder senere tok han steget opp på pallen for første gang etter at han ble far, med 2. plass i klassisksprintene i både Drammen og i Stockholm.

Denne sesongen har imidlertid alt gått galt, selv om Hattestad har tatt mange forholdsregler for å unngå sykdom.

ENERGI: Ola Vigen Hattestad og samboer Katja Visnar får energi av sønnen deres, Ludvig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENERGI: Ola Vigen Hattestad og samboer Katja Visnar får energi av sønnen deres, Ludvig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror ikke sønnen vår er skylden for sykdommene. Jeg sover på et eget rom, så jeg kan ikke skylde på at det er energilekkasje heller. Det er egentlig motsatt. Ludvig gir oss energi. Jeg tror rett og slett det er et virus som aldri har forsvunnet helt, forteller 34-åringen.

- Jeg har ikke hatt én sykdom på to år før jeg begynte på denne runden her. Jeg er jo nøye med alt, så det er vanskelig å forklare. Ludvig skal i barnehage til høsten. Jeg var egentlig skeptisk til det med tanke på sykdom, men etter denne vinteren tenker jeg: «Spiller det noen rolle egentlig»?, sier Hattestad og ler.

- Det er så deprimerende

Nå kan bli vraket fra sprintlandslaget før OL-sesongen. Sprintcupvinner Johannes Høsflot Klæbo skal etter all sannsynlighet opp fra rekruttlandslaget til sprintlandslaget neste sesong. Det samme kan skje med Håvard Solås Taugbøl, mens Pål Golberg etter sin sterke sesong trolig også blir inkludert på sprintlandslaget igjen.

- Det ligger vel an til at Klæbo skal inn på sprintlandslaget, så da må én ut. Men jeg kan ikke tenke og spekulere i det. Det er så deprimerende. Det orker jeg ikke å tenke på, forteller Hattestad til Dagbladet..

Han vet at han ligger tynt an. Sindre Bjørnestad Skar er bankers på laget. Eirik Brandsdal får trolig en ny sjanse etter at han vant i Drammen.

De lovende sprinterne Sondre Turvoll Fossli og Martin Løwstrøm Nyenget er i likhet med Hattestad i faresonen, men det sitter langt inne for landslagsledelsen å vrake store talenter etter én svake sesong.

- Jeg håper å få tillit. Jeg håper de ser på det jeg har gjort tidligere og ser at OL-sprinten passer meg veldig bra. Hvis de ser ett år fram, lover det bra. Hvis de ser bredere på det og vil ta vare på de unge talentene vi har, ligger jeg nok dårligere an. Men jeg håper jo. Det er helt klart det beste alternativet.

Bekymret av Northug-eksempel

I fjor ble både Pål Golberg og Tomas Northug vraket fra sprintlandslaget etter at de fikk fjorårets sesong ødelagt av sykdom.

- Bekymrer det deg?

- De gjør sikkert vurderinger i hvert enkelt tilfelle. Men ja, det er ikke noe gunstig at de vraket Pål og Tomas etter deres sykdomsplager. Jeg vil gjerne vite hvilket lag jeg skal være på så raskt som mulig, slik jeg får planlagt neste sesong. Vi får vel vite det etter påske, sier Hattestad.

Finn-Hågen Krogh forteller til Dagbladet at han gjerne vil bytte fra sprint- til allroundslaget. Det vil i så fall øke Hattestads sjanser.

- Det kan hende, men først og fremst er sjansen min er at de ser ett år fram i tid, at jeg har prestert i mesterskap før og er regjerende olympisk mester på fra OL-sprinten i Sotsji. I så lange og tøffe løyper som det er i Pyeongchang, er jeg en del tryggere i klassisk. Jeg håper det taler til min fordel kommende sesong.

Vil lære av Klæbo

Hattestad er ikke i tvil om at hans sjanser for OL-gull i Pyeongchang vil øke om han får bli på landslaget.

- Landslaget er det desidert beste opplegget, både sportslig og økonomisk. Å få trene med de beste, for eksempel en type som Klæbo, vil være veldig nyttig. Da vet du hvor lista ligger. Det er fantastisk morsomt å se han gå. Han har eventyrlige fartsressurser, men mangler kanskje litt erfaring. Han har jo stort avgjort med å bare gå lynraskt fra start.

Sprintlegenden er fascinert over stjerneskuddet Klæbo.

- Løpeteknikken er noe jeg har prøvd i blant på trening, men det er ikke noe jeg har vurdert i renn. Men det er nok noe vi alle vil trene på nå, for den vil fungere bra i den siste bakken i OL, tror Ørje-ekspressen.

Gir seg som sprinter etter OL

Hattestad orker ikke å tenke på de mulige konsekvensene. Først og fremst fokuserer han på å komme i normalt slag igjen.

Det går i hvert fall riktig vei nå.

- Jeg har hvert frisk i en del uker nå og må bruke april til å komme i greit slag igjen og finne overskudd til mai og juni. Jeg har tidlig rettet blikket mot OL i Pyeongchang. Jeg vurderte å reise dit i vinter, men var ikke frisk nok på det tidspunktet, forteller 34-åringen.

Vinter-OL i Pyeongchang blir trolig hans siste mesterskap.

- Jeg har trolig ett år igjen som sprinter. Jeg har alltid sagt at jeg har lyst til å prøve meg på langløp etter hvert, sier Hattestad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media