Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fiasko-touren avlyst

Tour de Ski var visstnok ille. Men bare for svenskene.

 BARE FLOTT :  Den norske dominansen i Tour de Ski er mest av alt gledelig. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix.
BARE FLOTT : Den norske dominansen i Tour de Ski er mest av alt gledelig. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

UNDERVEIS i årets Tour de Ski gratulerte en ellers klok svensk kommentator sjefene i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) med fiaskoen. Etter fine TV-tall fra flere nasjoner, viste det seg å være alt for tidlig.

Noen dager seinere oppfordret han med et oppgitt sukk hele det svenske laget om dra hjem. Det var direkte feil.

Charlotte Kalla hadde bare godt av slitet opp Monsterbakken i dag selv om Kalla var hele seks minutter etter Therese Johaug da hun spurtet inn til fjerdeplassen. En VM -og OL-mester tåler greit å tape. Noe annet hadde ikke vært toppidrett, og Kalla er definitivt en toppidrettsutøver.

I FJOR ble hun valgt til Sveriges beste kvinnelige utøver, året før fikk hun prestisjetunge Bragdguldet sammen med resten av de svenske skijentene etter OL-seieren i Sotsji. Underveis er hun kåret til nabofolkets mest populære idrettshelt foran Zlatan Ibrahimovic som til vanlig ikke er spesielt begeistret for å ha andre svensker idrettshelter foran seg. Høyt elskete Kalla er blitt spart for spiten hans.

Dette lille sveipet over bare de siste høydepunktene på Kallas flotte CV, minner oss på hvor lett det er å glemme:

•• Norge vinner ikke hvert eneste skirenn.

Selv der de norske jentene i årevis har framstått alt for dominerende for gleden og spenningen i sporten, har det likevel vært mer enn nok rom for andre.

Hvis de er gode nok altså. Eller tilfeldigvis får konkurrere mot Norge i kvinnestafett på en av det dyktige norske smøreteamets marginalt få svake dager.

DA trenger ikke det samme FIS innføre en tvungen «stopp -og ventesone» for norske langrennsløpere etter en Tour de Ski der Norge vant tredobbelt i kvinneklassen og hadde sju av de ti beste løperne i herreklassen.

Foreløpig har det gått opp og ned mellom nasjonene også i langrenn. Ser vi på den tiårige Tour de Ski-historien er ikke den norske dominansen så framtredende. Der er seierne i blant gutta fordelt mellom Sveits (3), Norge (3), Tsjekkia (2), Tyskland (1) og Russland (1), mens Polen (4) har vunnet mest blant jentene foran Norge (3), Finland (2) og Charlotte Kalla og Sverige (1).

Utfordringen for utlendingene er å gjenskape disse triumfene. For når får Polen en ny Justyna Kowalczyk eller Sveits en ny Dario Cologna?

SANNSYNLIGVIS ikke fortere enn Norge får en ny Martin Johnsrud Sundby. Skjønt akkurat det er mulig å diskutere selv med Finn Hågen Krogh på vent nå som Martin vokser som langrennsløper nesten fra dag til dag.

Seieren på den siste etappen viser det eksepsjonelle nivået hans. Mens mange av Martins prioriteringer i treningsarbeidet de siste sesongene har vært rettet mot det å få en høyere maksfart, avsluttet han denne Touren med å vinne også klatreetappen. Og det fra front uten noen konkurrenter å ta hensyn til. Her kunne han altså presset mer enn de få sekundene han hadde ned til de godt voksne klatrespesialisten Robin Duvillard og Matti Heikkinen.

ELLER kanskje ikke. For stadig tydeligere er det Martins evne til å presse seg selv uten å skule mot konkurrentene som løfter ham nivået over alle andre.

At denne utviklingen likevel har skjedd sammen med andre, gjør historien så viktig for norsk idrett. For hvem var det som snakket om et herrelag som ikke var noe tess uten Petter Northug?

Nå er kameratgjengen til trenerne Trond Nystad og Tor-Arne Hetland selve suksesshistorien i toppidretten vår. Og det også med Petter fint til stede på laget.

Akkurat dette gjør langrenn til noe mye mer enn en sport der vi visstnok bare konkurrerer mot oss selv. Skigåing er nasjonalidretten vår, og den er i sin aller beste periode takket være to landslagsmiljøer som skjønner hvordan de best tar vare på Norge som en ekstremt sterk idrettsnasjon.

STOR DAG:  Etter glitrende klatring avgjorde Therese Johaug duellen mot Ingvild Flugstad Østberg. FOTO: Claudio Onorati/ANSA/AP.
STOR DAG: Etter glitrende klatring avgjorde Therese Johaug duellen mot Ingvild Flugstad Østberg. FOTO: Claudio Onorati/ANSA/AP. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media