Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fiasko

ULLEVAAL (Dagbladet): VM-kvalik: Norge- Armenia 0- 0. Det første seriøse forsøket på å spille med to spisser ble en fiasko. Tore André Flo og Ole Gunnar Solskjær har knapt spilt svakere landskamper - og det er tøys å påstå at ikke 4-4-2-systemet betyr en endring av spillestilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Nils Johan Semb, spillerne og fotballforståere flest er veldig påpasselige med å påpeke at spillestilen ikke forandres dersom man skifter grunnoppstilling fra 4-5-1 til 4-4-2.

I teorien skal det det også være en korrekt påstand.

Men i praksis blir det feil. Det ble avslørt i landslagets første alvorlige forsøk på spille med to spisser. Stilbruddene var mange og klare:

 • Det florerte med støttepasninger.
 • Helhjerta gjennombrudd var mangelvare.
 • Det var store balanseproblemer i midtbaneleddet, som ville blitt straffet mye hardere mot bedre motstandere.
 • Og det spredde seg en generell usikkerhet som reduserte både intensiteten og tempoet.

Satse

Nils Johan Semb er både nyansert og ydmyk i forhold til spillestil og utviklingsmuligheter. Og han skal ha ros for at han er villig til å satse og eksperimentere litt i den perioden vi nå er inne i. Likevel vil vi gjenta oss selv fra noen uker tilbake:

 • Tida er ikke inne for stilbrudd.

Og:

 • Ikke fir på krava, Semb.

Han åpnet for begge deler mot Finland. Det gikk dårlig. Han antydet at det ikke skulle skje flere ganger. Likevel så det slik ut i går. Og da gikk det enda dårligere.

Oppfordringen

EM-sluttspillet ble en skuffelse. Her er de viktigste grunnene:

 • Norge brukte spillere i feil roller. For eksempel Ole Gunnar Solskjær.
 • Norge brukte spillere som åpenbart ikke var i form. For eksempel Tore André Flo.
 • Og Norge var ikke flinke nok til å dyrke den særnorske spillestilen.Mot Armenia så vi mye av det samme. Derfor gjentar vi nok en gang oppfordringen til Semb:
 • Han må i større grad bruke landslagsspillerne i samme posisjoner som de har på klubblaget.
 • Han må i større grad prioritere formspillere.
 • Og han må fortsette å utvikle tradisjonelle norske fotballkvaliteter i et 4-5-1-system.

Alvorlig

Eksempler på spillere som brukes feil:

Steffen Iversen er spiss. Det er bare i landslagsammenheng han brukes på midtbanen. Overgangen fra spissrollen i Tottenham til midtbanerollen på landslaget er stor nok som den er, om Iversen ikke skal utfordres ytterligere gjennom å spille i en nykomponert midtbanefirer.

Det var enkelt å se at overgangen var for stor. Og det ble enda tydeligere etter pause, da han kom både høyere og mer sentralt på banen - og ble mye bedre.

Altså handlet ikke dette om Iversens form. Men om at han møtte utfordringer han ikke hadde forutsetninger for å mestre.

Utilpass

Samme forhold med Bent Skammelsrud. Selvskreven som sentral midtbanespiller på Rosenborg gjennom hele klubbens suksessperiode. Og det siste året har han stort sett også vært landslagssjefens førstevalg sentralt på midtbanen. I går virket Skammelsrud like utilpass i den uvante midtbanerollen som Iversen.

Landslagsspillerne må i større grad dyrkes i de rollene de kjenner fra klubblaget, og som de behersker best.

Eller for å låne Brügge-trener Trond Sollieds smått klassiske kommentar under EM-sluttspillet:

Trenger du en elektriker, så ringer du ikke til en rørlegger.

Øyvind Leonhardsen er paradokset. Han er best som indreløper i en midtbanefemmer, og ikke i samme rolle som han har på klubblaget - og som han hadde mot Armenia.

Poeng er dette: Tre av fire på gårsdagens midtbane burde ikke spilt der. Eller mer presist: Norges midtbane burde ikke sett ut som den gjorde.

Eksempler på spillere som ikke er form:

Vidar Riseth, Ole Gunnar Solskjær og Tore André Flo. Spillere med lite eller ingen spilletid så tidlig i fotballsesongen. Den naturlige spissduoen i går hadde vært Steffen Iversen og Thorstein Helstad. Det er naturligvis etterpåklokskap så det holder.

Savnet

Men det er likevel fullt mulig å gjøre forandringer underveis. Jeg savnet noen av dem i går. Og de som etter hvert kom, burde kommet tidligere.

Dette handler om å lese kampbildet, være dynamisk, og ha en skjerpet, offensiv innstilling til spillet. I går burde Semb i enda større grad satset på tre poeng - og heller risikert null. I går var uansett det ene poenget null verd.

<B>ELENDIG FORESTILLING:</B> Tore Andrè Flo(foran) klarte ikke å score i denne landskampen heller.