Fiasko

Tyskland unngikk et pinlig resultat mot Costa Rica, men fikk ikke hjelp fra den andre kampen i gruppa. Tyskerne er ute av VM, til tross for 4-2-seier. - Det er en skam, skriver storavisa Bild.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FIASKO: De tyske spillerne fortviler etter VM-exiten. Foto: NTB
FIASKO: De tyske spillerne fortviler etter VM-exiten. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Costa Rica - Tyskland 2-4
  • Japan - Spania 2-1
TRIST SORTI: Keeper Manuel Neuer blir ikke å se mer i Qatar-VM. Foto: NTB
TRIST SORTI: Keeper Manuel Neuer blir ikke å se mer i Qatar-VM. Foto: NTB Vis mer

Oppdateres!

DOHA (Dagbladet): Alt startet så lyst for Tyskland mot Costa Rica i kveld. Laget tok ledelsen etter ti minutter. Samtidig hadde Spania kontroll på Japan.

Til pause var Die Mannschaft videre til åttedelsfinalen. Men så tok dramaet fullstendig av.

Japan rullet over Spania. Og Costa Rica snudde 0-1 til 2-1. Tyskland hentet seg inn og vant 4-2. Men det hjalp ikke.

Japans 2-1-seier over Spania gjør at disse to lagene går videre. I Tyskland er reaksjonene sterke:

- Det er en skam, skriver storavisa Bild.

AUF WIEDERSEHEN: De tyske spillerne forlater Al Bayt Stadium som VMs tapere. Foto: NTB
AUF WIEDERSEHEN: De tyske spillerne forlater Al Bayt Stadium som VMs tapere. Foto: NTB Vis mer

Japan vant gruppa med seks poeng. Både Spania og Tyskland endte på fire poeng, men Spania fikk bedre målforskjell.

Hvordan kunne dette skje?

- Det er nesten ikke til å tro. Er det noen som tuller med oss? sa NRK-duoen Andreas Stabrun Smith og Nils Johan Semb da dramaet eskalerte fullstendig i andre omgang.

Det tyske laget til Hansi Flick startet strålende og dominerte kampen. Men i slutten av første omgang - og starten av andre - var det som om all kraft forsvant.

- Jeg er sjokkert over hvor svake de er i andre omgang, sa Semb. Men laget hentet seg inn og vant 4-2 - til ingen nytte.

Tyskland ble verdensmester i 2014, men røyk ut av gruppespillet i 2018. Nå gjør de det samme i 2022.

KATASTROFE: Hansi Flick må vente seg mye kritikk i Tyskland i dagene framover. Foto: NTB
KATASTROFE: Hansi Flick må vente seg mye kritikk i Tyskland i dagene framover. Foto: NTB Vis mer

Flick overtok for Joachim Löw i mai 2021. Han så perpleks ut på sidelinja da alt raknet.

Dette er fiasko - for andre VM på rad.

VM - GRUPPE E

Japan32014-36
Spania31119-34
Tyskland31116-54
Costa Rica31023-113

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer