Fiaskoen må få følger

SOLDIER HOLLOW(Dagbladet): Sølv er selvfølgelig ikke bedre enn gull, men det er litt befriende å mene noe om andre ting enn gull og tidenes beste. Blåjakkene fra den kongelige olympiske bevegelse gledet seg likevel stort da Liv Grethe danset seg inn til en litt overraskende sølvmedalje på stafetten i går. Det kunne blitt gull også, om hun ikke hadde bommet to ganger på siste skyting, men jentene jublet for sølvet og bekreftet kvinneoffensiven i norsk idrett.

ET OL VISER langt sterkere enn andre mesterskap hvor mye medaljene betyr. Norge har nå åtte gull, seks sølv og null bronse. Derimot har vi seks fjerdeplasser som ingen vil huske. Marginene mellom suksess og fiasko er blitt stadig mindre i toppidretten. At dansen rundt gullkalvene kan bli i villeste laget, fikk vi et stygt eksempel på i går da Aftenposten brakte en helsides annonse fra Kjetil Andre Aamodts skosponsor Nordica. Den kunne kostet Kjetil gullmedaljen om ikke Norges Olympiske Komité hadde reagert lynkjapt, faktisk før avisa ble distribuert. I henhold til IOCs charter er det forbudt for utøvere å reklamere for produkter så lenge OL pågår. IOC godtok den forklaringen som ble gitt og vil ikke straffe Kjetil, men Nordicas folk risikerer å miste sine akkrediteringer. Når IOCs mektige markedssjef heter Gerhard Heiberg var det neppe noen stor risiko for at denne saken skulle få alvorlige følger, men den er et eksempel på hvordan sponsorene og utstyrsbedriftene utnytter en gullmedalje økonomisk.

ETTER OL vil sponsordansen for alvor ta av. De store OL-profilene som f.eks. Ole Einar Bjørndalen, vil velge og vrake i tilbud. Sponsorsjef i DnB, Jacob Lund, var smart da han ante hva som ville komme og tegnet ny avtale mellom Vital og skiskytter-landslaget før jul. Både Bjørndalen og Liv Grete Skjelbreid Poiree er enda større profiler i Mellom-Europa enn i Norge fordi skiskyting er en mer populær idrett enn langrenn og fordi Ole Einar og Liv Grethe bor i henholdsvis Italia og Frankrike. Derfor vil de også være attraktive for langt større finansinstitusjoner enn DnB/Vital.

DEN FIASKOEN kombinert og hopp har opplevd i OL, må få følger. Ikke før var Kristian Hammer i mål på kombinert for lag søndag, før han sammen med de andre løperne smalt til mot sin egen sportslige ledelse. Den harde kriktikken vil kreve en oppvask etter OL. Årets resultater, sesongen etter at Bjarte Engen Vik la opp, har vært så dårlige at kombinertledelsen bør takke for seg. Investeringen i egen finsk hopptrener i kombinert har vært fullstendig bortkastet.

JEG SLIPPER ikke unna uttrykket «tidenes» denne gangen heller, nemlig tidenes dårligste norske hoppinnsats i OL. Vi ble slått av Korea i laghopp! Tommy Ingebrigtsen gjør seg dummere enn han er når han umiddelbart etter så dårlig innsats, sier at han gleder seg til skiflygings-VM. Den midlertidige hoppledelsen med Ken Roar Elverum i spissen bør nøye seg med å gi bare en beskjed til Tommy: Du blir hjemme for å trene. Nå er det tid for å ta samling i bånn, slik man burde gjort allerede etter VM i Lahti. Et landslag med unge utøvere og nye trenere får jobbe med OL i Torino som mål.