Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås 1500 meter friidretts-VM 2023

Fiaskoen splitter

Forhistorien øker stadig trykket på Jakob Ingebrigtsen. I dag møtes de to rivalene på banen.

VONDT NEDERLAG: Jakob Ingebrigtsen hadde en dårlig kveld i VM-finalen, og tapte i spurten for briten Josh Kerr. Nederlaget spisser til konflikten i norsk friidrett rundt trenerpappaen Gjert Ingebrigtsen plass i støtteapparatet på det norske landslaget. I dag løper Jakob på nytt Gjert-eleven narve Gilje Nordås. Denne gangen i samme forsøksheat på 5000 meter. FOTO: Beate Oma Dahle / NTB
VONDT NEDERLAG: Jakob Ingebrigtsen hadde en dårlig kveld i VM-finalen, og tapte i spurten for briten Josh Kerr. Nederlaget spisser til konflikten i norsk friidrett rundt trenerpappaen Gjert Ingebrigtsen plass i støtteapparatet på det norske landslaget. I dag løper Jakob på nytt Gjert-eleven narve Gilje Nordås. Denne gangen i samme forsøksheat på 5000 meter. FOTO: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

DET var vondt nederlag for en litt pjusk Jakob Ingebrigtsen på 1500 meter, men han taklet det greit:

- I dag var jeg ikke best, sa Jakob, og visste at han hadde en dårlig kveld.

De kveldene kommer på dette nivået, men bakfra kommer også rivalen Narve Gilje Nordås som med en fantomspurt og bronse bare var centimeter unna å slå Jakob.

Den intense rivaliseringen mellom de to som i dag løper i samme forsøksheat på 5000 meter, vil stadig mer utfordre ledelsen i Friidrettsforbundet.

Når dramaet under VM i Budapest er ferdig, starter planleggingen for OL i Paris neste sommer:

  • Der er friidrettslederne nødt til å beskytte den største stjernen sin dersom Jakob ber om det.

Ikke fordi han vanligvis defintivt er best av disse to rivalene. Men fordi Jakob ennå føler at han trenger det.

Forloveden Elisabeth Asserson fikk virkelig kjent på nervene da Josh Kerr løp forbi Jakob Ingebrigtsen på 1500 meter. Video: NRK/Løkås. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TVsporten. Vis mer

FOR etter et uventet nederlag for det fortsatt unge løperfenomenet Jakob Ingebrigtsen, gjelder det at vi andre ikke roter til denne høyst personlige VM-fiaskoen.

For alle oss andre må et nytt sølv på en dårlig kveld være mer enn bra nok, men han tenker annerledes:

  • Gullet på 1500 meter var det Jakob mest av alt ønsket å ha med hjem fra verdensmesterskapet i Budapest.

I løpet av to fantastiske sesonger har Jakob med lojal hjelp fra løperbrødrene Filip og Henrik, vist at trenerpappa Gjert Ingebrigtsens sønner selv klarer å utvikle den sportslige karrieren til en av fridrettshistorien mest bemerkelsesverdige utøvere.

Slik har de tre dratt fra familiesatsingen, og totalt overtatt regien over Jakobs videre karriere.

Men det han ikke kan reise fra, er det utenomsportslige bruddet i familien.

FOR en familie som har latt dette hverdagslivet bli nasjonal TV-underholdning, er det vrient å skille mellom sport og privatliv nå som TV-kameraene er slått av.

Realityserien «Team Ingebrigtsen» gikk sin seiersgang på NRK i fem sesonger. Denne TV-serien om talentutvikling med undertoner av familiær såpeopera, rakk knapt å komme seg vekk fra sendeskjemaet før den interne kranglingen ble til vond virkelighet.

NRK sin egenreklame om «en storfamilie utenom det vanlige», viste seg å være mer presis enn noen ønsket.

AKKURAT de knutene er det opp til familien selv å løsne. Det må skje i lukket rom. Uten TV-regi med tanke på å dra det imponerende høye seertallet videre til neste episode.

Jakob var bare 11 år da TV-teamet bak serien begynte å tusle rundt i huset og var fluer rundt banen på de tre Ingebrigtsen-guttas treningsøkter:

- Jeg har på en måte ofret en barndoms- og ungdomstid som jeg aldri får tilbake, sa han for noen år siden om den toppidrettssatsingen han naturlig skled inn i som vedheng til to eldre løperstjerner.

Det var ikke noe klaging. Bare en ærlig historie om hvordan oppveksten har vært:

- Jeg angrer ikke på de valgene jeg gjør, men samtidig må jeg få lov til å si at jeg ofrer ekstremt mye, forklarte han dengang.

Og det er den virkeligheten vi må ta inn over oss når realityserien stopper og hverdagen begynner.

DET gjelder ikke minst bronsevinner Narve Gilje Nordås som i gledesrusen etter den gode semifinalen forleden, gjorde sportsresultater om til argumenter i en bitter familiekonflikt.

Da hadde Jake Wightman; den britiske eks-verdensmesteren på 1500 meter som sensasjonelt spurtet ned Jakob under fjorårets VM, lekt åpent med tanken om hvor storslått det hadde vært om Nordås virkelig hadde slått rivalen i denne VM-finalen:

Enig! Det hadde vært kult, det. Det hadde vært en skikkelig fin, jeg skal ikke kalle det hevn, men Gjert viser litt fingeren til dem. «Se her, det kunne vært deg, liksom», kommenterte Nordås den tanken til Nettavisen.

Det var en usedvanlig tankeløs kommentar som friidrettsledelsen og Narve Gilje Nordås bør snakke litt om før eventyret fortsetter for årets komet på 1500 meter.

FOR det blir ikke rolig på toppen i norsk friidrett før alle parter tar innover seg alvoret i en enn så lenge splittet Ingebrigtsen-familie. At vi alle rundt har omtanke for at dette bruddet gjelder noe annet - og langt viktigere - enn hvem som løper fortest på 1500 meter.

Her må enhver bidra. Også pappa Gjert som etter suksessen i semifinalen forleden publiserte en Instagram-melding med ros til seg selv: «Oops I did it again».

Uansett hvor fortjent den rosen rent faglig måtte være, er det feil fokus. Pappatrenerens høye faglige nivå er det lenge siden noen med innsikt i løping har tvilt på. Han er blitt kjempeflink til å jobbe fram strålende resultater. Bare sjekk farta til Narve Gilje Nordås på oppløpssida i denne VM-finalen.

Men det er dessverre hverken et diktatorisk trenerregime eller tillærte treningsfaglige kvalifikasjoner som løser denne familiestriden.

NETTOPP derfor får Gjert Ingebrigtsen hovedrollen når friidrettslederne etter VM på nytt må drøfte hvordan de skal hjelpe disse to unge, glitrende 1500 meter-løperne videre i karrierene deres. Foreløpig innebærer det å ikke ha noen trenerpappa i troppen.

Det er pappa Gjert som har den beste muligheten til å rette opp i de situasjonene der dette familiære bruddet påvirker norsk friidrett. Barnas egen drivkraft og viktigheten av å holde foreldrene unna breddeidretten, er jo et tema han har snakket mye om det siste tiåret:

- Det er ikke jeg som vil dette, understreket Gjert Ingebrigtsen til Aftenposten da Jakob ennå var en juniorløper med sensasjonell framgang og alle tre løpersønnene imponerte.

Dengang gjorde Gjert et unntak for seg selv som pappatrener fordi han etter egen oppfatning bare var en «tilrettelegger» for å realisere det gutta hans selv ønsket.

som norsk friidrett må tilrettelegge satsingen mot neste års sommer-OL for to stjerner som knapt snakker med hverandre, er det best om Gjert følger opp det han har stått for.

Altså igjen gjøre det Jakob Ingebrigtsen ønsker.

Å få være alene med brødrene Henrik og Filip når han jobber fram stadig nye VM -og OL.

Og uten pappa på stadion.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer