EN EVIGHET BAK: Emil Hegle Svendsen var tre minutter og 38 sekunder bak vinneren Martin Fourcade. Likevel slo han Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
EN EVIGHET BAK: Emil Hegle Svendsen var tre minutter og 38 sekunder bak vinneren Martin Fourcade. Likevel slo han Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Fiaskostart for Bø, Hegle Svendsen og Bjørndalen

Alle ble knust av suverene Fourcade. Brattsveen reddet den norske æren.

(Dagbladet): De norske skiskyttergutta er vant med pallplasseringer, men dagens verdenscupåpning i Östersund ble en fiasko.

- Vi er ikke kjent for å være det beste skytterlaget, men vi har vunnet denne distansen i VM de siste fire årene. Så av og til kan vi jo. Men i dag var det altfor dårlig, sier Tarjei Bø til NRK.

Ole Einar Bjørndalen, av flere utpekt som en av favorittene til å vinne normalstarten, sviktet fullstendig på standplass og skjøt på seg seks tilleggsminutter. Da hjalp det lite at han var blant de raskeste i sporet - han ble bare nummer 43. 

Heller ikke Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen, som ble nummer én og to sammenlagt i verdenscupen i fjor, var i nærheten av å imponere.

Bø bommet to ganger på første skyting, og allerede da var seierssjansene i realiteten ødelagt. Han skjerpet seg på andre skyting og plaffet ned alle fem blinkene, men så var det tilbake til gamle synder igjen på den neste. Etter fire skytinger hadde han bommet fire ganger, som holdt til 25. plass.

Emil Hegle Svendsen kan heller ikke gå med hodet hevet etter fire tilleggsminutter totalt og 21. plass. Opp til den suverene vinneren Martin Fourcade hadde han hele tre minutter og 38 sekunder.

Et skikkelig skremmeskudd til de norske gutta, for seiersmarginer på nesten to minutter er langt fra hverdagskost i skiskyttersporten.

Ikke bare hadde Fourcade 19 av 20 treff - han var raskest av alle i sporet også: 10 sekunder kjappere enn Lars Berger, 35 sekunder kjappere enn Bjørndalen, 45 sekunder kjappere enn Hegle Svendsen og ett minutt og seks sekunder foran Tarjei Bø.

Overraskende nok var det Rune Brattsveen som sørget for å redde den norske æren. Han nøyde seg med to tilleggsminutter, og gikk inn til en sterk sjuendeplass -  to minutter og 42 sekunder bak.