VERDENSMESTER: Kirsan Iljumzjinov ga Magnus Carlsen de synlige bevisene på at nordmannen var verdensmester etter å ha slått Viswanathan Anand 6,5-3,5 over ti partier. Nå møtes de to trolig igjen - til sjakk-OL i Tromsø. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
VERDENSMESTER: Kirsan Iljumzjinov ga Magnus Carlsen de synlige bevisene på at nordmannen var verdensmester etter å ha slått Viswanathan Anand 6,5-3,5 over ti partier. Nå møtes de to trolig igjen - til sjakk-OL i Tromsø. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

FIDE-presidenten garanterer at sjakk-OL blir i Tromsø

Men ambassadør Anatolij Karpov kaller det en skandale.

(Dagbladet): I et intervju med sjakknettstedet Chessdom garanterer FIDE-president Kirsan Iljumzjinov at sjakk-OL går i Tromsø som planlagt, til tross for spekulasjoner om at arrangementet kunne bli flyttet til Sotsji, eller i verste fall avlyst. 

- Generalforsamlingen bestemte at OL skulle arrangeres i Tromsø, og det er ikke noe å diskutere, sier Iljumzjinov til nettstedet

Men selv om olympiaden går som planlagt, er ikke den kontroversielle FIDE-presidenten helt fornøyd med måten Tromsø har håndtert situasjonen på. De utestengte nasjonene har bedt Iljumzjinov bruke artikkel 6 i det olympiske reglementet, som sier at presidenten har siste ord i alle saker. 

- Jeg har sendt brev til organisasjonskomiteen i Tromsø og spurt hvorfor de har gjort som de gjorde. I morgen skal jeg høre med resten av hovedstyret i FIDE hva de mener. Etter det vil jeg ta en avgjørelse, sier FIDE-presidenten. 

Karpov var optimist Anatolij Karpov (63) var verdensmester i sjakk mellom 1975 og 1985, og mellom 1993 og 1999. Russeren var Iljumzjinovs motkandidat til presidentvervet i FIDE for fire år siden. 

Karpov regnes som en av tidenes beste sjakkspillere, og det var derfor god stemning da arrangørene av sjakk-OL i Tromsø i fjor hadde fått med seg 63-åringen som ambassadør for olympiaden. 

- Jeg tror Tromsø kan organisere dette på et høyt nivå. Dette er kjempestort, ikke bare i sjakkverdenen, men i hele idrettsverdenen. Vi samler sjakkspillere fra alle land. Sjakkforbundet er trolig det tredje største forbundet internasjonalt, etter friidrett og fotball, sa Karpov til NTB den gangen. 

Nå har pipa fått en litt annen lyd.

- Sotsji vurderes For i kjølvannet av at ti lag meldte seg på etter at fristen hadde gått ut, og ble nektet deltakelse, har det kommet sterke reaksjoner. De regjerende damemestrene fra Russland var blant de som var for seint ute. Aleksandra Kostenjuk nektes dermed å spille for et arrangement hun selv er ambassadør for. 

Visepresident i Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Israel Gelfer, gikk så langt som å true med å avlyse hele arrangementet.

Kilder Dagbladet snakket med fortalte at det jobbes med å flytte sjakk-OL til Sotsji, og at Vladimir Putin kan bli involvert, selv om dette nå virker lite sannsynlig etter FIDE-presidentens garanti om at olympiaden går i Tromsø. 

I går kveld uttalte Anatolij Karpov seg til det statseide, russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS. Han kommer med krass kritikk av arrangementet han en gang snakket så varmt om.

- Skandale - Det bør være opp til FIDE å bestemme hvem som får delta og ikke, det er ikke arrangørens rett å bestemme noe sånt. Hvis ikke arrangøren gjør som FIDE sier, må alle muligheter vurderes, inkludert å avlyse olympiaden, sier Karpov til ITAR-TASS.

63-åringen går langt i å antyde at det er Tromsøs mangel på hotellrom som gjør at de velger å nekte deltakelse til de som har meldt seg på for seint. Han mener uansett at arrangøren går utenfor sitt mandat. 

- Det er en skandale, slår Karpov fast.

Sjakk-OL skal etter planen arrangeres i Tromsø fra 1. - 14. august.

PROMOTERTE: I fjor var Anatolij Karpov i Norge for å jobbe for sjakk-OL i Tromsø. Nå langer han ut mot arrangøren. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
PROMOTERTE: I fjor var Anatolij Karpov i Norge for å jobbe for sjakk-OL i Tromsø. Nå langer han ut mot arrangøren. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer