TIL ANGREP: Kirsan Iljumzjinov er misfornøyd med jobben arrangørene av sjakk-OL i Tromsø har gjort. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/NTB Scanpix
TIL ANGREP: Kirsan Iljumzjinov er misfornøyd med jobben arrangørene av sjakk-OL i Tromsø har gjort. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko/NTB ScanpixVis mer

FIDE-presidenten gir Tromsø frist til mandag

Krever at arrangøren av sjakk-OL snur.

(Dagbladet): I et åpent brev på nettsidene til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) tar president Kirsan Iljumzjinov et kraftig oppgjør med arrangørene av sjakk-OL i Tromsø.

- I kraft av å være president i FIDE, vil jeg på det sterkeste klage på de siste avgjørelsene og oppførselen til organisasjonskomiteen bak sjakk-OL i Tromsø, skriver han i starten av brevet. 

Den kontroversielle russeren mener de norske arrangørene er påvirket av Garri Kasparov og folkene rundt ham. Kasparov og Iljumzjinov er de to kandidatene som står mot hverandre når FIDE skal avholde presidentvalg under OL i Tromsø. 

Strengt krav I brevet lister Iljumzjinov opp fem punkter han hevder er problematiske, og sier han aldri har opplevd lignende: 

• Deltakere fra enkelte nasjoner må reise til nabolandet for å få visum.
• Dommerne må bo på hotell 70 kilometer unna stedet hvor partiene spilles.
• Enkelte nasjonale sjakkforbund har ikke fått tilgang til den elektroniske påmeldinga på nettet. 
• Reisefølget og støtteapparatene til deltakerne har ikke fått invitasjoner som en følge av manglende hotellkapasitet. 
• Forbund som hadde meldt på lagene sine, som Russland, fikk først påmeldinga godkjent, og deretter avslått - to uker før mesterskapet. 

Det er spesielt det siste punktet som irriterer sjakkpresidenten.

Han kritiserer organisasjonskomiteen for måten de har håndtert påmeldingene til de ti lagene som kom etter fristen 1. juni. Nå krever han at arrangøren godtar disse påmeldingene, og lover at FIDE skal betale de tusenlappene som måtte være i gebyr for sein påmelding. 

De ti lagene kommer fra ni nasjoner: Russland, Afghanistan, Gabon, Pakistan, Kambodsja, Den sentralafrikanske republikk, Elfenbenskysten, Oman og Senegal.

Frist til over helga Iljumzjinov skriver i brevet at han bruker artikkel 6.1 i sjakkolympiadens regelverk, den såkalte «nuclear option». I regelverket heter det:

«FIDE-presidenten representerer FIDEs interesser, og har mandat til å ta den endelige beslutningen i alle spørsmål relatert til olympiaden som en helhet.»

Dette til tross for at Tromsø2014-sjef Børge Robertsen i går fortalte Dagbladet at kontrakten mellom arrangøren og FIDE spesifikt sa at dette punktet var utelukket. 

Iljumzjinov har gitt organisasjonskomiteen frist til mandag klokka 11:00 norsk tid til å godta kravet om at de ti lagene likevel får delta i sjakk-OL. 

Vurderer alle tiltak - Hovedoppgaven til organisasjonskomiteen bør være å løse problemene med arrangementet, ikke å gå i krig med FIDE eller nasjonalforbundene, heter det i brevet.  

Hva som blir den eventuelle konsekvensen hvis arrangøren skulle nekte å godta kravet, står det ingenting om, men FIDE-presidenten skriver at Det internasjonale sjakkforbundet er i samtaler med sine bankforbindelser og advokater.

I brevet står det også at alle tiltak vurderes, inkludert å ta penger fra arrangørens bankgaranti. Ifølge den offisielle søknaden fra Tromsø var det satt av 11,8 millioner til uforutsette hendelser i budsjettet, av de totalt 119,3 millionene arrangementet skal koste. 

Som Dagbladet skrev tidligere i dag, har Iljumzjinov garantert for at olympiaden går av stabelen i Tromsø som planlagt.

Det kan virke som om det russiske sjakkforbundet forbereder seg på å ta saken til retten. På sine egne nettsider skriver de at de har inngått et samarbeid med det høyprofilerte, amerikanske advokatfirmaet Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan. Firmaet har 650 advoktar over hele verden, og omsatte for neste seks milliarder kroner i 2013.

• Dagbladet har vært i kontakt med arrangøren av sjakk-OL i Tromsø. Direktør Børge Robertsen sier de ikke kommer til å si noe om saken før mandag.