IKKE FERDIG: Kirsan Iljumzjinov er ikke tilfreds med svarbrevet fra arrangørene av sjakk-OL, hvor blant andre Magnus Carlsen skal delta. Foto: AFP PHOTO/Manjunath Kiran/NTB Scanpix
IKKE FERDIG: Kirsan Iljumzjinov er ikke tilfreds med svarbrevet fra arrangørene av sjakk-OL, hvor blant andre Magnus Carlsen skal delta. Foto: AFP PHOTO/Manjunath Kiran/NTB ScanpixVis mer

FIDE-presidenten nekter å gi seg - stiller flere krav til sjakk-OL

- Et seriøst problem.

(Dagbladet): Etter noen dramatiske dager, kunne det i går virke som om et punktum for konflikten mellom Verdenssjakforbundet (FIDE) og arrangøren av sjakk-OL i Tromsø var satt. 

Arrangøren bøyde seg for kravet fra FIDE-president Kirsan Iljumzjinov om å la tolv lag fra ni nasjoner som hadde meldt seg på for seint delta.

Hvordan de ekstra kostnadene skal håndteres er fortsatt ikke bestemt. Arrangøren risikerer en millionsmell, men håper FIDE dekker ekstrautigiftene

- Seriøst problem I dag har FIDE-presidenten sendt et svar på gårsdagens åpne brev. Russeren er fornøyd med løsningen på de seine påmeldingene, men han er enda ikke helt fornøyd.

- Jeg forventer at arrangøren fortsetter på samme måte for å løse de gjenstående utfordringene. Jeg vil særlig minne dere om det seriøse problemet med visum-utfordringene for alle deltakerne, inkludert delegatene til FIDE-kongressen. 

COT 2014 (Chess Olympiad Tromsø 2014) nevner ikke denne problemstilling i sitt svarbrev, selv om Iljumzjinov krevde en løsning på det i sin henvendelse fra 18. juli.

- Dette skaper et inntrykk av at noen deltakere ikke får vært på mesterskapet. Tromsø 2014 har lovet, helt siden de startet søknadsprosessen, at de skal gjøre alt de kan, i samarbeid med norske myndigheter, for å sørge for at alle deltakere i sjakk-OL får visum til Norge, skriver FIDE-presidenten.

- Ingen konflikt Administrerende direktør for arrangement i Tromsø, Børge Robertsen, er fornøyd med svarbrevet fra FIDE. Visumutfordringene er i bunn og grunn ikke noe arrangøren får gjort noe med, men de gjør så godt de kan. 

- Vi har tatt visum-problemene på høyeste alvor hele veien. Helt fra starten av har vi hatt dialog med UDI. Da FIDE henvendte seg til statsministeren ble visumutfordringene satt på agenda fra høyeste hold. Visumforespørslene har topp prioritet og det jobbes for å få gjennom søknadene fortløpende, sier Robertsen til Dagbladet. 

Iljumzjinovs krav til tross, Tromsø-sjefen sier det ikke er noe vondt blod mellom FIDE og COT 2014. 

- Det er ingen konflikt mellom FIDE og arrangøren nå. Arrangementet er på rett spor. Nå har vi fokus på planlegging av selve gjennomføring, ikke utenomsportslige ting. 

Robertsen mener det er helt naturlig at FIDE kontakter arrangøren, selv om det til syvende og sist er et internasjonalt regeverk i form av en Schengen-avtale som skaper utfordringene. 

- Vi kan ikke overstyre det. Det vi kan gjøre er å jobbe for at det blir minst mulig byråkrati. Jeg vil gi skryt til ambassadene som står på dag og natt. 

Schengen-regler Kjernen i visumproblemet Iljumzjinov sikter til, er en avtale mellom Schengen-landene som ble implementert i fjor sommer. Der heter det at de 27 landene som har signert konvensjonen plikter seg til å utveksle biometriske data. 

Dermed må alle som skal ha visum til et Schengen-land møte opp personlig for få avgitt sine biometriske data på en ambassade tilknyttet den nasjonen man skal reise til. 

- Hvis ikke Norge er representert i landet man bor i, må man dra til nærmeste land med norsk representasjon. Vi skjønner at dette er fortvilende hvis du er fra Gambia, og må reise til Ghana for å få visum, har Kjersti Vikør, som er produsent for sjakk-OL i Tromsø, tidligere sagt til Dagbladet

Kirsan Iljumzjinov skrev i et tidligere brev til statsminister Erna Solberg at han aldri har opplevd maken til diplomatisk trøbbel i forbindelse med sjakk-OL i noen andre land. Han tror heller ikke andre idrettsarrangement kan gjøre det på en så tungvint måte. 

- Fra arrangørens side har det aldri blitt nevnt som en mulighet at dette kunne skje, siden det har vært en forståelse mellom FIDE og Tromsø 2014 at de nødvendige departementene i arrangørlandet, som i tidligere olympiader, legger til rette for at slike uheldige situasjoner ikke oppstår, skriver han.