Fidjestøl ufør etter fakkelhoppet

10. februar 1994 ble Ole Gunnar Fidjestøl, Norges eneste skiflygingsverdensmester, slått bevisstløs da han falt med OL-fakkelen i storbakken i Lillehammer. Nå er han uføretrygdet. Fra Gjensidige Forsikring får han utbetalt 1,25 millioner kroner i tapt arbeidsfortjeneste.

- Jeg er glad forsikringssaken endelig er avsluttet. Den har tatt lang tid, men til gjengjeld har jeg fått et oppgjør som ikke gjør meg bitter. Den første diagnosen gikk ut på at jeg var 25 prosent medisinsk ufør, og 40 til 50 prosent arbeidsufør. Nå er det fastslått at jeg er 50 prosent arbeidsufør, sier Fidjestøl (39) til Dagbladet.

Da han trente med OL-fakkelen to dager før åpningsseremonien på Lillehammer, var det store iskuler i unnarennet etter Telemark-kjøring dagen i forveien.

Like etter landingen skled den venstre skia på en issvull, og tverrvendte. Fidjestøl slo bakhodet i unnarennet, deretter ble alt svart.

LOOC-forsikring

Da han ble skadd, var Fidjestøl dekket av en utvidet yrkesskadeforsikring gjennom LOOC (Lillehammer Olympiske Organisasjonskomité). Før lekene hadde OL-arrangøren tegnet en slik forsikring for alle medarbeiderne, både frivillige og ansatte.

Umiddelbart etter fallet fikk Fidjestøl først 1200 kroner til dekning av behandlingsutgifter, deretter 40000 av LOOC via OL-president Gerhard Heiberg. Gjennom løperlisensen til Skiforbundet fikk han 25000 kroner.

Varig men

Dagbladet tok opp Fidjestøls sak i etterkant av det stygge uhellet. Da fortalte skiflygings-verdensmesteren fra Vikersund at tida etter det skjebnesvangre fakkelhoppet hadde vært tøff å holde ut, med svimmelhet, smerter, kraftige skjelvinger i kroppen og anfall.

- Fallet har gitt meg varig men. Jeg har konstant øresus, som varierer etter hvor mye jeg stresser. I tillegg blir jeg fort søvnig, og har vanskelig for å takle flere oppgaver på én gang. I nakken og skuldrene er jeg fortsatt stiv etter fallet for snart seks år siden, sier Fidjestøl.

Leser til eksamen

Nå har han halv stilling i Modum Sparebank på Vikersund. Der jobber han tre dager den ene uka, to dager den andre.

- Jeg er 50 prosent uføretrygdet, og 50 prosent i arbeid. De dagene jeg ikke jobber, leser jeg til eksamen i organisasjonspsykologi og ledelse. Jeg har prøvd meg i forskjellige jobber i banken, og har nå en midlertid stilling i markedsavdelingen. I motsetning til jobbene jeg har hatt i skranken og som kundebehandler, håper jeg å klare markedsjobben fullt ut, sier Fidjestøl.

- Tøft

De 1,250 millioner kronene han får utbetalt fra Gjensidige Forsikring, skal dekke mellomlegget på lønn og uføretrygd fram til pensjonsalderen.

- I forsikringssammenheng har jeg fått et godt oppgjør. Likevel blir det tøft hvis jeg bare kan jobbe 50 prosent fram til jeg blir pensjonist, sier Fidjestøl.

Behandlingsopplegget hans de siste fem og tre kvart åra, har mest bestått av småjobbing i lokalmiljøet i Vikersund IF.

- Jeg orker ikke å gå på faste ting, med all den ventingen det medfører. I stedet bruker jeg tida til å være leder for Hopprekrutt 2000, som startet i 1998. Gruppa består av 450 unger fra hele landet, og skal avsluttes under skiflygings-VM i Vikersundbakken 10. til 13. februar. Jeg har også en oppgave til i VM, nemlig å gi hopperne klarsignal når de kan sette utfor, sier Ole Gunnar Fidjestøl.