RIVALER: Moldes Vegard Forren og Rosenborg Alexander Søderlund er rivaler i hverdagen, men kjemper sammen på landslaget. Nye Norge er en som en koalisjon mellom RBK og Molde.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
RIVALER: Moldes Vegard Forren og Rosenborg Alexander Søderlund er rivaler i hverdagen, men kjemper sammen på landslaget. Nye Norge er en som en koalisjon mellom RBK og Molde. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Fiendtlig kjærlighet. Dette forholdet gir norsk EM-håp

Nøkkelen til suksess: Molde og Rosenborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Når Norge i kveld spiller en av sine viktigste kamper så langt dette årtusenet, er det med optimisme og selvtillit.

Det er et resultat av norsk fotballs sterke progresjon den siste tiden, ikke minst i høst. Parallelt med at landslaget har gjort det bra i EM-kvalifiseringen, har Rosenborg og Molde imponert i Europa League.

Disse erkerivalene og fotballfiendene har mye av æren for den formidable norske fotballfremgangen. Men æren må de dele, enten de vil det eller ikke.

For når Norge løper ut på den regnfulle gressmatta i Roma i kveld, vil Molde- og RBK-supporterne ha et ekstra eierforhold til landslaget. Kort fortalt handler landslagets Molde- og RBK-koalisjon om følgende:

• Majoriteten av Norges defensive klipper spiller eller har spilt i Molde.

• Majoriteten av Norges offensive ess spiller eller har spilt i Rosenborg.

Fire av fem Mye kan tyde på at hele fire av de fem mest defensive spillerne som Høgmo velger fra start i kveld har spilt sammen i Molde. Ørjan Håskjold Nyland starter garantert i mål, mens Even Hovland og Vegard Forren utgjør midtforsvaret. I tillegg er Martin Linnes høyaktuell på venstrebacken.

- Haitam Aleesami var positiv sist og passet bra til Malta-kampen, men mot Italia tror jeg Linnes' defensive kvaliteter og hurtighet blir foretrukket, sier tidligere Molde-trener Tor Ole Skullerud til Dagbladet.

Da Molde slo Rosenborg i cupfinalen i 2013, spilte samtlige av disse fire for Molde. Det samme gjorde Jo Inge Berget på venstrekanten.

- Molde har og har hatt mange gode spillere og har dominert norsk fotball de siste årene. De kjenner hverandre godt og er nære venner også utenfor banen. Det tror jeg er positivt, sier Skullerud.

- Kan det være årsaken til at Norge har vært så gode defensivt den siste tiden?

FEM: Hele fem av disse som startet cupfinalen mot Rosenborg i 2013 ligger an til å starte kveldens landskamp mot Italia. 
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
FEM: Hele fem av disse som startet cupfinalen mot Rosenborg i 2013 ligger an til å starte kveldens landskamp mot Italia. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Ja, det kan være én av årsakene. Kjemi og relasjoner er veldig viktig i fotball. At disse har spilt så mye sammen, er absolutt en fordel, sier den tidligere U21-landslagstreneren.

Rosenborgs offensive produksjon Moldes nemesis Rosenborg har også satt sitt preg på dagens landslag. Mens Molde dominerer det defensive, dominerer Rosenborg det offensive.

Om Per-Mathias Høgmo fortsetter å satse på de spillerne som har gitt ham suksess i høst, betyr det at Rosenborg-spissen Alexander Søderlund får fornyet på topp sammen med trønderen Markus Henriksen. I tillegg fortsetter Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey på midtbanen.

Alle de fire spiller eller har spilt i Rosenborg. Hvis laguttaket blir som forventet, vil ni av elleve spillere ha sterk tilknytning til enten Rosenborg eller Molde. Stefan Johansen og Omar Elabdellaoui er de eneste unntakene.

- Det er ikke unaturlig at Rosenborg har mange gode offensive spillere. Det har alltid vært kultur for det i RBK. Det er fokus på det offensive, selv om det defensive også er viktig, sier tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen til Dagbladet.

Trenerlegenden kan oppsummere det hele med et velkjent begrep: Godfotteorien.

RIVALER: I Tippeligaen går det hett for seg, men på landslaget er de gode venner.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
RIVALER: I Tippeligaen går det hett for seg, men på landslaget er de gode venner. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Det handler om relasjoner, sette hverandre i gode posisjoner og spille hverandre gode. Samhandling er nøkkelordet. Det er klart at det er en fordel å kjenne hverandre, sier Eggen.

Rivaler og lagkompiser Det er Skullerud enig i.

- Det har en del å si. Even og Vegard har spilt mye sammen. Samtidig er det litt tilfeldigheter inne i bildet. Even kom inn på landslaget i en periode da det snudde. På dette nivået må man gripe muligheten når man får den, og det gjorde Even, sier Skullerud.

- Disse spillerne kjenner hverandre veldig godt og tilbringer mye sammen på fritiden. Det gjelder egentlig alle Molde-spillerne, forteller 44-åringen.

Koalisjonen mellom Rosenborgs og Moldes spillere på landslaget har vært kruttsterk i høst, selv om de er rivaler i hverdagen.

- Kan rivaliseringen ha noe å si?

- Nei, det er ikke noe problem. Slik er det på alle landslaget, og slik har det alltid vært, sier Eggen.

- På landslaget jobber man mot de samme målene og har felles interesser. Det ser ut til at det går veldig fint, supplerer Skullerud.

Tror Italia kjenner på stoltheten Kanskje kan kjemien og relasjonen mellom Molde- og RBK-spillerne, både innbyrdes og på tvers, sende Norge til EM. At Italia allerede er klar for mesterskapet i Frankrike, er godt nytt.

Skullerud kommer likevel med en advarsel.

- Italia er et godt lag. Vi må overgå oss selv for å slå dem. Det blir tøft, og spillerne må prestere på sitt beste nivå, sier han.

- Det har litt å si at Italia allerede er videre. Men jeg tror ikke akkurat at de feiret spesielt mye etter at de ble EM-klare. Det er slik det skal være i Italia. De hører hjemme i mesterskap.

Den tidligere U21- og Molde-treneren tror Italia har et sterkt ønske om å vinne gruppa.

- Det gir stolthet i å vinne gruppa. Jeg tror de vil gi fansen noe å være stolt av og at de er profesjonelle i tilnærmingen sin. Jeg tviler på at de stiller et B-lag. Men vi kan jo håpe at de slipper seg ned et par hakk, sier Skullerud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer