BEVISJAKT. Sepp Blatter avslørte at Russland og Qatar fikk tildelt mesterskapene i 2018 og 2022. Nå jaktes det på beviser om at tildelningene skjedde grunnet bestikkelser og kjøp av stemmer. Foto: EPA.
BEVISJAKT. Sepp Blatter avslørte at Russland og Qatar fikk tildelt mesterskapene i 2018 og 2022. Nå jaktes det på beviser om at tildelningene skjedde grunnet bestikkelser og kjøp av stemmer. Foto: EPA.Vis mer

FIFA: - Russland og Qatar kan fratas mesterskapene

FBI og sveitsisk domstol jakter fellende bevis.

(Dagbladet): Nå kommer det fra den indre kjernen i FIFA at Russland og Qatar kan fratas VM.

- Legges det fram bevis, om at de to vertslandene har fått tildelingene på grunn av kjøpte stemmer, kan de fratas mesterskapene.

Dette sier Domenico Scala, sjef for revisjonskomiteen i FIFA. Og hans uttalelser veier tungt.

Scala har sagt det samme tidligere. Men nå har han gjentatt dette til sveitsiske SonntagsZeitung etter den siste tidens skandaleavsløringer.

FBI etterforsker prosessen under valget der Russland og Qatar fikk tildelt mesterskapene i 2018 og 2022.

Forrige gang Scala uttalte at de to mesterskapene kunne bli flyttet var i 2013. Det var før den enorme korrupsjonsskandalen var et faktum med arrestasjonene i Zürich i forkant av presidentvalget.

Og det var før Sepp Blatter ble gjenvalgt for en femte periode, men der han trakk seg fire dager etter.

Scala har ifølge NBC også uttrykt at det må settes en grense for en president på to eller tre perioder.

Skandaler Skandalene står i kø.

Siste var at den siktede tidligere FIFA og CONCACAF-toppen Jack Warner fikk ti millioner dollar fra FIFA i forkant av mesterskapet i Sør-Afrika. Penger han skal ha brukt på å betale ned personlige lån.

Warner har truet med å trekke flere med seg ned ved å legge fram beviser om utstrakt korrupsjon i det internasjonale fotballforbundet.

Nå kan de to kontroversielle tildelningene av mesterskapene til Russland og Qatar gå til andre land.

Scala understreker at det foreløpig ikke har framkommet slike bevis.

Men nå er det tunge aktører på banen som gransker hva som egentlig foregikk.

Den sveitsiske domstolen er i sving og utreder hva som egentlig hendte under tildelningen av de to mesterskapene.

Ikke minst er tungvekteren FBI på ballen. Og da kommer scoringene.

FBI startet sin etterforskning allerede i 2011. Tidligere FIFA-topp Chuck Blazer ble brukt i et snedig spill som hemmelig agent og informant med skjult mikrofon i samtaler der også Sepp Blatter skal ha vært involvert.

- Mørkt gitt - Det er godt å høre noen snakker med fornuft i FIFA. Det er ikke mange dager siden FIFA uttalte at det ikke var noe galt med tildelningene. Og at disse derfor ville stå. Selv om FIFA var under et press som organisasjonen aldri tidligere hadde opplevd. Det var nok en gang bukken som stakk hodet i havresekken og konkluderte med at her var det mørkt gitt. Vi sier ingenting vi, og ergo har heller ingenting galt skjedd, sier Dagbladets kommentator Morten Pedersen.

Han konkluderer:

- Slik det er nå, kan ikke Blatter gå av fort nok.
 

MESTERSKAPENE I FARE. Domenico Scala er revisjonssjef i FIFA. Nå sier han at vertslandene Russland og Qatar kan fratas mesterskapene i 2018 og 2022. Om det legges fram beviser om kjøp av stemmer. Foto: EPA.
MESTERSKAPENE I FARE. Domenico Scala er revisjonssjef i FIFA. Nå sier han at vertslandene Russland og Qatar kan fratas mesterskapene i 2018 og 2022. Om det legges fram beviser om kjøp av stemmer. Foto: EPA. Vis mer