FIFA benekter

FIFA fraskriver seg alt ansvar i forbindelse med dødsfallet Dagbladet skriver om. Det får kjent journalist til å rase.

PÅ TOPPEN AV FOTBALLVERDEN: FIFA-president Gianni Infantino på pressekonferansen før VM-finalen søndag. Hans organisasjon nekter å ta ansvar for et utall dødsfall som er skjedd under stadionbygging i Qatar. Foto: NTB
PÅ TOPPEN AV FOTBALLVERDEN: FIFA-president Gianni Infantino på pressekonferansen før VM-finalen søndag. Hans organisasjon nekter å ta ansvar for et utall dødsfall som er skjedd under stadionbygging i Qatar. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har bedt om en kommentar fra FIFA til saken om at Mosharaf Hossens angivelig døde under stadionbygging i Qatar, bare 38 år gammel.

FIFA fraskriver seg ansvar og skriver dette til Dagbladet:

«FIFA har blitt informert om at Hossen ikke var involvert i noen FIFA World Cup 2022-prosjekter, men ethvert dødsfall gir dyp beklagelse, og våre tanker og sympatier går til familien hans.

Uavhengige eksperter har uttalt at det internasjonale søkelyset på Qatar, på grunn av verdensmesterskapet, har bidratt betydelig og meningsfullt til en forbedring av arbeidsforholdene.

FIFA vil fortsette å presse på for større beskyttelse av arbeidere og er overbevist om at verdensmesterskapet vil etterlate en varig arv og tjene som en katalysator for en bredere positiv sosial endring.»

FIFA vil altså ikke vedkjenne at Mosharraf Hossen døde under stadionbygging eller andre FIFA-relaterte prosjekter – stikk i strid med hva familien selv forteller.

Vi stiller FIFA flere spørsmål tilbake. Vi ber også om dokumentasjon på påstandene. De kommer aldri tilbake.

DØD FAR OG EKTEMANN: Mosharaf Hossen døde 38 år gammel mens han jobbet i Qatar. Foto: Mohammad Owasim Uddin Bhuyan.
DØD FAR OG EKTEMANN: Mosharaf Hossen døde 38 år gammel mens han jobbet i Qatar. Foto: Mohammad Owasim Uddin Bhuyan. Vis mer

- Lite seriøse

Svaret fra FIFA overrasker ikke en av gravejournalistene i Skandinavia som har jobbet tettest med Qatar-VM og forholdene til migrantarbeidere, svenske Martin Schibbye. Journalisten i svenske Blankspot står bak det undersøkende, prisbelønte prosjektet «Cards of Qatar.» Etter at Dagbladet snakket med Hossens familie, er hans historie og død presentert kort også i dette prosjektet.

Overfor Dagbladet forklarer Schibbye FIFAs ansvarsfraskrivelse slik:

- Helt inntil nylig har Qatar og FIFA operert med at tre dødsfall kunne knyttes til stadionbyggingen til Qatar-VM. Tre dødsfall! Under VM uttalte organisasjonskomiteen at det kanskje kan være snakk om 3-400 dødsfall totalt med all konstruksjonsbygging. Men fortsatt er det langt unna sannheten.

Schibbye puster tungt, og sier:

- Det viser hvor lite seriøse FIFA er.

KRITISK: Martin Schibbye. Foto: Blankspot
KRITISK: Martin Schibbye. Foto: Blankspot Vis mer

Schibbye nevner et annet, sentralt poeng:

- Du har en hel masse underleverandører i entreprenørbransjen Qatar. Mulig det finnes et seriøst selskap på toppen, med noen ansatte. Men så finnes det underleverandører, og underleverandører av underleverandører. FIFA har selvsagt vært avhengig av disse i arenabyggingen, sier han.

Men de regnes tydeligvis ikke med når dødsfall på FIFA-prosjekter telles opp. Og de regnes tydeligvis ikke når man snakker om arbeidernes rettigheter, påpeker Schibbye.

- Rettighetene til de som jobber i underleverandører i byggebransjen, er jo et problem selv i Sverige og Norge. Arbeidere mangler forsikringer og rettigheter, påpeker han.

Han utbroderer:

- Det er to millioner migrantarbeidere i Qatar. Bare 40-50 000 har offisielt vært en del av FIFA-prosjekter. Resten har bygd infrastruktur, veier, T-baner, hoteller og så videre. For å komme seg til disse stadionene må supportere ta T-banen, for å kunne se VM-kampene må de bo på et sted. Vi valgte å se bredere på Qatar-saken, sier han.

Og så finnes det, som Schibbye sier, hundretusentalls som har bidratt i Qatars stadionutbygginger, ansatt av underleverandører.

- Elendige forhold fortsatt

Schibbye peker på et annet moment.

- I takt med at kritikken vokste, ble forholdene for de som jobbet offisielt med stadionbygging bedre rundt 2018, etter mange år. De fikk til og med internasjonale verneombud. Qatar og FIFA skjønte at de hadde hele verdens granskende øyne rettet mot seg, forteller han.

BEDREDE FORHOLD - FOR NOEN: Stadionarbeidere i Qatar i 2019. Foto: NTB
BEDREDE FORHOLD - FOR NOEN: Stadionarbeidere i Qatar i 2019. Foto: NTB Vis mer

Disse arbeiderne har hatt det bra de siste åra, mener journalisten.

- Men for alle de andre arbeiderne, som er i klart flertall, har de elendige forholdene fortsatt. Der har man funnet de som bor i små rom sammen med elleve andre personer, og som jobber under dårlige vilkår, sier han.

Tilfeldige dødsårsaker

Schibbye støttet også synet til Hossens familie om at man kan så tvil om dødsårsaken til Hossen.

- Qatarske myndigheter har generelt ønsket de døde kroppene ut av landet så fort som mulig. Obduksjoner og fastsettelse av dødsårsaker har vært svært tilfeldige, sier han.

Og til sist sitter tusenvis av migrantarbeider-familier igjen i bunnløs fortvilelse – med bunnløs gjeld.

- Når en familieforsørger dør, føres de etterlatte familiene ut i kjempeproblemer. Når arbeiderne har lånt penger for å betale rekrutteringsbyråene før de dro til Qatar, gjerne 40- 50 000 norske kroner, har de gjerne tatt pant i hus og jord. Når familien så mister dette, tvinges de til å jobbe på andres jord og mister mye inntekter. Da er disse menneskene i fritt fall. Ned i fattigdommen, sier han.

Arbeidere som Hossen tjente 2500 norske kroner i måneden i Qatar.

- Det tar år å jobbe inn en slik gjeld. Det arbeiderne ble lovet på forhånd, stemte sjelden med virkeligheten. Det er tragisk, mener journalisten.

Møtte sports-TV-gigant

På dette tidspunktet i arbeidet, mens Dagbladet går opp historien til Mosharaf Hossen, får vi også kontakt med den amerikanske sports-TV-giganten ESPN og deres team som nettopp har publisert en bred dokumentar om migrantarbeideres vilkår i Qatar. Blant de som er intervjuet, er nettopp familien til Mosharraf Hossen.

- Min far døde der mens han jobbet på et stadion, sier sønnen Abdus Salam, som Dagbladet møtte i forbindelse med vår artikkel, også til ESPN.

- Vår far var taket over hodene våre. Vi føler at taket over hodene våre ikke er der lenger, sier Surma Begum, Mosharafs datter.

DOKUMENTAR: ESPNs promoplakat for sin dokumentar om Qatar der familien til Mosharf Hossen medvirker. Foto: ESPN
DOKUMENTAR: ESPNs promoplakat for sin dokumentar om Qatar der familien til Mosharf Hossen medvirker. Foto: ESPN Vis mer

Hun sier også at faren i samtale med henne på telefon og videotjenester fortalte om utfordringer.

- Alt han sa var at det var for mye lidelse blant arbeiderne i Qatar. Og for høy varme. Han kunne ikke utstå heten. Han hadde det ofte tungt. Det var mye hardt arbeid.

DELER OM DØDSFALLET: Mosharaf Hossens sønn, Abdus Salam, medvirker også i en dokumentar laget av den amerikanske sports-TV-giganten ESPN. Skjermdump: ESPN
DELER OM DØDSFALLET: Mosharaf Hossens sønn, Abdus Salam, medvirker også i en dokumentar laget av den amerikanske sports-TV-giganten ESPN. Skjermdump: ESPN Vis mer

Mosharaf Hossens datter sier til ESPN at stadionet faren døde på, kostet milliarder å bygge.

- For å bygge disse stadionene, har så mange dødd. Så mange har mistet sine fedre. Vi gråter. Vi får ikke vår far tilbake, men nå har vi bare en bønn til qatarske myndigheter, sier hun: «Ta vare på oss. Stå sammen med oss». Vi føler oss veldig hjelpeløse. Vi har ingen andre. Alt vi hadde, var min far. Vi er i en økonomisk krise nå, sier hun.

- FØLER OSS HJELPELØSE: Mosharaf Hossens datter Surma Begum. Skjermdump: ESPN
- FØLER OSS HJELPELØSE: Mosharaf Hossens datter Surma Begum. Skjermdump: ESPN Vis mer

Mohammaed Al-Obaidly, arbeidsminister i Qatar, blir av ESPN konfrontert med dødsfallene blant migrantarbeidere i forbindelse med Qatar-VM.

- Det er mange saker hvor det er gitt kompensasjon og utbetalinger. Men for å gjøre det klart: Denne praksisen trer i kraft der dødsfallet skjer som følge av arbeidet. Andre dødsårsaker er ikke dekket av dette programmet. Vi snakker bare om dødsfall knyttet til arbeidsulykker, uttalte han før VM.

Blant dødsfallene, lister qatarske myndigheter opp 39 som arbeidsrelaterte. Ingen dødsfall skal ha skjedd på grunn av heten, hevdes det.

I forbindelse med saken om Mosharaf Hossen, har Dagbladet utøvd kildekritikk gjennom samtaler med en rekke personer og medier. Dagbladet har også ettergått opplysninger gitt av vår lokale, samarbeidende journalist i Bangladesh.

- Jeg betviler ikke denne historien i det hele tatt. Mønstrene i Mosharafs fortelling understøttes også av andres historier, sier Martin Schibbye.

ESPNs produsent og regissør av den nevnte dokumentaren, Max Brodsky, uttaler dette til Dagbladet i denne forbindelse:

«Som vi gjør med enhver historie, gjorde vi vår due diligence for å granske Mosharrafs historie. Vi så på dokumenter inkludert passet hans, arbeidstillatelse i Qatar og dødsattest blant annet. Familien hans fortalte oss at han hadde ringt dem fra stadion-arbeidsplasser i løpet av sin tid i Qatar. Vi kontaktet FIFA for kommentarer, men hørte aldri noe tilbake. En del av historien hans er at de nøyaktige omstendighetene rundt hans død ikke er 100 prosent kjent, noe som familien hans har forsøkt å komme til bunns i, men uten hell. Alt de kan gå ut ifra er det han fortalte dem da han var der, og det de har blitt fortalt siden hans død.»

Denne saken skiller seg også litt ut ved at man har dokumenter som dødsattest å vise til. Noe som ikke er vanlig ved migrantarbeider-dødsfall i Qatar, understreker Schibbye.

- Den oppgir en detaljert dødsårsak som hjerteinfarkt og sirkulasjonssvikt. Det vanlige er at det bare står «naturlige årsaker» og ikke noe mer. Jeg skal ikke spekulere for mye, men Mosharaf kan også ha jobbet lenge uten å ha drukket vann. Så svikter organer. Å jobbe i 42 graders varme og ikke drikke nok vann over tid, er livsfarlig. Det er også noen arbeidere vi har snakket med, som har valgt å ikke drikke særlig med vann for å slippe å gå på do. Noen er også nektet muligheten til å gå på do i arbeidstida, oppgir kilder til oss, sier journalisten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer