Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIFA endrer regler - og åpner for flere endringer: - Vi har hørt på fansen

En historisk beslutning.

LYTTER TIL FANSEN: Den nyvalgte FIFA-presidenten Gianni Infantino, har allerede endret fotballen. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock
LYTTER TIL FANSEN: Den nyvalgte FIFA-presidenten Gianni Infantino, har allerede endret fotballen. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock Vis mer

(Dagbladet): Under helgas FIFA-konferanse i Cardiff skulle organisasjonen diskutere regelendringer. Og allerede før EM-sluttspillet er det én viktig regel som er bekreftet at blir innført.

Den såkalte «trippelbestrafningen» blir nå endret. Trippelbestrafningen har tidligere vært at en forsvarsspiller som takler en motstander med klar målsjanse, får rødt kort. I tillegg får motstanderen straffe. Det melder FIFA på sine nettsider.

- Hvis målvakten eller en forsvarsspiller innenfor 16-meteren genuint og ærlig prøver å ta ballen, vil det ikke lenger bli rødt kort, kun gult. Ved andre tilfeller, som voldelig spill, dytting og draing, som ikke har noe å gjøre med å ta ballen, vil det fortsatt være rødt kort og straffe, sier FIFA-presidenten Gianni Infantino om regelendringen som trer i kraft 1. juni.

- Vi har tatt en historisk beslutning for fotballen. Vi viser at vi hører på fansen, spillerne og fotballen for å komme fram til en felles løsning, sier Infantino.

Ønsker videohjelp I tillegg til å endre trippelbestrafningen, har FIFA i helga diskutert muligheten for videodømming.

- Vi kan ikke lenger lukke øynene våre for framtiden og teknologien. Det er store tester vi gjør her, og vi må være veldig forsiktige når det kommer til å beskytte sporten og flyten i spillet, sier Infantino om videodømming.

De ønsker klare linjer på kommunikasjon mellom en dommer og videoassistent, som betyr at de vil sette sammen et treningsprogram. Dette for å være sikre på at når de går «live», vet begge parter hva de kan forvente.

- Vennskapskamper er et godt sted å prøve og teste, skriver organisasjonen.

Åpner for flere endringer FIFA åpner ikke bare for videodømming. Også spørsmålet om det skal innføres fire bytter har vært oppe til diskusjon.

Det vil ikke da være snakk om fire bytter i en vanlig kamp, men at man kan bytte en spiller i en eventuell forlengning.

I tillegg har FIFA diskutert «sin bin», en tidsbegrenset utvisning lik det håndball og ishockey har.

- Det er fortsatt på et eksperimentelt nivå. UEFA må se på det. Vi ser at på ungdomsnivå kan man trenge en atferdskorreksjon, ikke å bli sendt av for resten av kampen og endre kampbildet drastisk, sier Jonathan Ford.