- FIFA er gjennomsyret av korrupsjon

FBI slo til mot FIFA i dagens tredje politiaksjon.

TIDLIGERE FIFA-MEDLEM: Sondre Kåfjord har vært en del av FIFAs etiske komité.
Foto: ARNT E. FOLVIK
TIDLIGERE FIFA-MEDLEM: Sondre Kåfjord har vært en del av FIFAs etiske komité. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): FBI har slått til mot kontorene til CONCACAF, fotballforbundet for Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Karibien som er underlagt FIFA, i Miami.

Det er den tredje politiaksjonen mot verdens mektigste idrettsorganisasjon i løpet av dagen.

- Gjennomsyret av korrupsjon Tidligere president i Norges Fotballforbund (NFF) Sondre Kåfjord satt som medlem av FIFAs etiske komité for inntil fire år siden. Han er ikke overrasket over at amerikanske og sveitsiske myndigheter har startet hver sin separate etterforskning mot FIFA på bakrunn av mistanker om hvitvasking og korrupsjon.

- Da jeg satt i FIFAs etiske komité kom vi over utrolig mye som ikke tålte dagens lys. Vi skjønte at vi bare gravde i deler av det som nå rulles opp, sier Kåfjord til Dagbladet på telefon fra Mandal.

- Hvor gjennomsyret av korrupsjon er FIFA?

- Det er relativt kraftig. Det gjelder folk fra alle verdensdeler utenom Europa. Det sitter dypt, sier Kåfjord.

Delte ut penger Som medlem av den etiske komitéen tok Kåfjord del i granskningene mot FIFAs tidligere visepresident Jack Warner og styremedlem Mohammed Bin Hamman. Begge ble senere utestengt fra organisasjonen på livstid på grunn av korrupsjon.

Kåfjord forteller at han fikk vite at Bin Hamman delte ut konvolutter med mellom 20 000 og 40 000 dollar til FIFA-delegater i et forsøk på å kjøpe stemmer i presidentkampen mot Sepp Blatter i 2011.

- Det ble påvist, sier Kåfjord.

Han har de siste årene undret seg over at verken Bin Hamman eller Warner har blitt straffeforfulgt etter at de ble bannlyst av FIFAs etiske komité. I dag var Warner imidlertid en av sju som ble arrestert av sveitsisk politi i Zurich.

- Delte ut hundredollarssedler Selv om Kåfjord forteller at korrupsjonen gjennomsyrer FIFA, ble han aldri tilbudt bestikkelser selv.

- Nei, aldri.

- Hvorfor ikke, tror du?

- Jeg satt i FIFAs etiske komité og den hadde de en viss respekt for. Jeg sto ikke på julekortlista til Jack Warner heller.

- Har du vært vitne til bestikkelser?

- Jeg har aldri sett dem dele ut penger, men jeg har sett det dokumentert. Så har jeg hørt at det har gått med mange hundredollarssedler i barene på FIFA-kongresser, sier Kåfjord.

Frykter elendighet - Hvilke konsekvenser har korrupsjon fått for FIFA?

- Over tid må sponsorpengene bli vanskeligere å få tak i. Det må være betenkelig for internasjonale selskaper å bli assosiert med en slik elendighet. Faren er at pengekranen skrus igjen. Selv om fotballen som sådan alltid vil overleve.

- Hvordan ser du på framtida til FIFA?

- Hvis Blatter blir gjenvalgt tror jeg vi får fire nye år med elendighet og opprullinger av flere saker. Hvis Prins al-Hussein vinner (Blatters motkandidat under fredagens valg), tror jeg også det vil bli masse opprullinger, men da får vi kanskje også en opprydning hvor vi kan stake ut en kurs med rene ark, sier Kåfjord.

Ønsker endringer - Hvordan oppfatter du Blatter?

- Blatter er jo en fantastisk dyktig politiker. Han har dokumentert om igjen og om igjen at han klarer å manøvrere seg gjennom et farvann med veldig mange skjær i.

- Etter min mening er det liten tvil om at det trengs en ny ledelse i FIFA. Du skulle forestilt deg om arrestasjonene hadde vært av samme type i norsk fotball, da hadde ikke ledelsen sluppet unna. Det hadde heller aldri skjedd i UEFA og det bør ikke skje i FIFA. 

- Hvordan vil du beskrive ryktet til FIFA akkurat nå?

- På en skala fra én til ti, er det én. Det er forferdelig trist. Det er alvorlig for fotballen. For å få gjenopprettet tilliten må ledelsen byttes ut, sier den tidligere NFF-presidenten. 

Relaterte saker: 

• FIFA-topper arrestert i razzia

• Blatter hyllet FIFAs arresterte visepresident for en måned siden

AKSJONERTE: FBI slo til mot CONCACAFS kontorer i Miami, i det som var onsdagens tredje politiaksjon i etterforskningen mot FIFA-delegater mistenkt for korrupsjon, hvitvasking og svindel. Foto: Scanpix
AKSJONERTE: FBI slo til mot CONCACAFS kontorer i Miami, i det som var onsdagens tredje politiaksjon i etterforskningen mot FIFA-delegater mistenkt for korrupsjon, hvitvasking og svindel. Foto: Scanpix Vis mer

• Dette er de 14 mistenkte

• Tror visst de står over loven

• Etterforsker tildelingen av VM 2018 og 2022

• - Blatter danser ikke på kontoret sitt, men han er rolig. Dette er bra for Fifa

• Derfor aksjonerer FBI mot FIFA: Korrupsjon skal ha skjedd i USA

• Slik hjalp han FBI med å avsløre FIFA-toppene

OMSTRIDT: FIFA-president Sepp Blatter har vært mistenkt for korrupsjon i en årrekke, men 79-åringen er ikke blant de 14 amerikanske myndigheter siktet i dag. EPA/ENNIO LEANZA
OMSTRIDT: FIFA-president Sepp Blatter har vært mistenkt for korrupsjon i en årrekke, men 79-åringen er ikke blant de 14 amerikanske myndigheter siktet i dag. EPA/ENNIO LEANZA Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer