GODKJENT: Publikum i Porto Alegre forsto lite da Goalcontrol-systemet først viste «NO GOAL» og deretter «GOAL» da Frankrike slo Honduras 3-0. Fra nå av vil det bare stå «GOAL», for å unngå å skape forvirring. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB Scanpix
GODKJENT: Publikum i Porto Alegre forsto lite da Goalcontrol-systemet først viste «NO GOAL» og deretter «GOAL» da Frankrike slo Honduras 3-0. Fra nå av vil det bare stå «GOAL», for å unngå å skape forvirring. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE / NTB ScanpixVis mer

FIFA forandrer denne animasjonen for å unngå ny skandale

- Det var en unik situasjon.

(Dagbladet): Som Dagbladet skriver i dag er mållinjeteknologien som brukes i fotball-VM ikke helt feilfri, men den kan bli en helt sentral del av dommernes hjelpemidler i årene som kommer.

FIFA har imidlertid innrømmet at det fortsatt er en del å gå når det gjelder animasjonen som spilles av etter at teknologien er blitt tatt i bruk - slik som under oppgjøret mellom Frankrike og Honduras søndag.

Forvirring Etter at Karim Benzema skjøt på innsiden av den høyrestolpen, føk ballen langs mållinja, før den traff Honduras' uheldige keeper Noel Vallandares, som fomlet kula såvidt over målstreken.

Det var da FIFA viste animasjonen som beviste at ballen passerte målstreken, at det ble skapt unødvendig forvirring både hos de 43 012 tilskuerne på stadion og millionene som satt foran TV-skjermen.

Systemet viste nemlig to situasjoner i én: Først kom teksten «NO GOAL» opp etter at vi fikk se Benzemas stolpetreff. Så lyste «GOAL» mot oss etter at vi fikk se Vallandares kløne ballen over streken.

Forvirringen var total. Honduras-spillerne pekte på lystavla mens de forsøkte å fange dommer Sandro Meira Riccis oppmerksomhet. På tribunen og foran TV-skjermene slet mange med å forstå budskapet.

Justering av animasjonen Det er det FIFA nå tar konsekvensen av. En talskvinne sier ifølge Det Internasjonale Sportsjournalistforbundet (AIPS) at teknologien fungerte korrekt på søndag, men at den animerte presentasjonen på storskjermene og TV-skjermene ikke var optimal.

- TV-bildene er ikke fullstendige, og dette var en unik situasjon siden ballen traff innsiden av stolpen før den traff keeperen og gikk over linja.

MÅL: Mållinjeteknologien måtte tas i bruk før Frankrike fikk godkjent denne scoringen mot Honduras og keeper Noel Vallandares. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB Scanpix
MÅL: Mållinjeteknologien måtte tas i bruk før Frankrike fikk godkjent denne scoringen mot Honduras og keeper Noel Vallandares. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB Scanpix Vis mer

- Ettersom reprisen fungerer automatisk, fikk publikum se både «NO GOAL» og «GOAL». Nå skal vi justere på retningslinjene for animasjonen slik at publikum bare får se teksten «GOAL». Dette gjør vi for å gjøre det mer åpenbart for både publikum på stadion og TV-seerne hjemme i sofaen, sier talskvinnen.

Justeringen vil muligens medføre en liten forsinkelse før animasjonen spilles av på skjermen.

For dommerens del har imidlertid dette ingen betydning. Han får beskjed på sin klokke umiddelbart hvis ballen krysser mållinja.

SJU VINKLER: På hver VM-arena er det 14 kameraer som fanger opp alt som skjer på de to målstrekene. Foto: AFP PHOTO / FRANCOIS-XAVIER MARIT / NTB Scanpix
SJU VINKLER: På hver VM-arena er det 14 kameraer som fanger opp alt som skjer på de to målstrekene. Foto: AFP PHOTO / FRANCOIS-XAVIER MARIT / NTB Scanpix Vis mer