BEGRENSNING: Den gjorde det vanskeligere for keeperne, og skuddfinta er nå regnet som usportslig. Her Jamie Carragher, som neppe hadde den på repertoaret uansett, da han mislyktes mot Portugals Ricardo Pereira i forrige VM.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jose Manuel Ribeiro
BEGRENSNING: Den gjorde det vanskeligere for keeperne, og skuddfinta er nå regnet som usportslig. Her Jamie Carragher, som neppe hadde den på repertoaret uansett, da han mislyktes mot Portugals Ricardo Pereira i forrige VM.Foto: SCANPIX/REUTERS/Jose Manuel RibeiroVis mer

FIFA forbyr straffefinte i VM

Ikke lov med skuddfinta.

||| (Dagbladet): Det internasjonale fotballforbundet har innført tiltak som fratar straffesparkskyttere et våpen under VM i Sør-Afrika i sommer.

Mange keepere har blitt lurt når spillere har fintet skudd i oppløpet til ellevemeteren, men nå blir dette ansett som usportslig.

- Finting i oppløpet til straffesparket for å forvirre motstandere er fortsatt tillatt, men å finte skudd ved enden av oppløpet regnes nå som et regelbrudd, sier FIFA-generalsekretær Jerome Valcke, ifølge BBC.

Straffefinta regnes som oppstått i Brasil, men har spredd seg og blitt brukt av mange spillere de siste tiårene. Skytteren stopper gjerne opp i stedet for å fullføre skuddbevegelsen, og venter med å plassere ballen til keeperen har kastet seg.

FIFA vedtok samtidig å videreføre prøveprosjektet med seks dommere, systemet som har vært testet ut i Europa League denne sesongen.

Dette innebærer at man utvider det tradisjonelle dommerteamet med to ekstra assistentdommere, én bak hvert mål. Man har ikke bestemt seg for å innføre systemet permanent, men vil la landene selv avgjøre om de vil innføre det.

- Vi vil sende et skriv til våre 208 medlemsland og våre seks kontinentale forbund, med oppfordring om å implementere seksdommersystemet i turneringer på frivillig basis, sier generalsekretær Jerome Valcke.

Premier League er blant ligaene som har vist skepsis til seksdommersystemet, og som neppe vil innføre det før de blir pålagt det. I mindre land, som Norge, pekes det gjerne på at man fra før har begrenset tilgang på dommere.