VERDENS BESTE: Her feirer de amerikanske jentene VM-gullet i helga. Men bonusen de fikk etter triumfen var ikke mye å skryte av. Foto: AFP / ANDY CLARK / NTB Scanpix
VERDENS BESTE: Her feirer de amerikanske jentene VM-gullet i helga. Men bonusen de fikk etter triumfen var ikke mye å skryte av. Foto: AFP / ANDY CLARK / NTB ScanpixVis mer

FIFA ga tapergutta fire ganger så stor VM-bonus som gulljentene: - Skammelig

Store forskjeller.

(Dagbladet): Natt til mandag ble USA verdensmestre i fotball for tredje gang etter å ha slått Japan 5-2 i en finale som hadde det aller meste i Vancouver.

Den store helten for de amerikanske jentene ble kapteinen Carli Lloyd som like gjerne scoret hat trick, og hamret inn en av nettkjenningene fra midtbanen.

- Jeg er så stolt over dette laget. Det føles uvirkelig, det har ikke sunket inn ennå. Vi har skrevet historie, sa 32-åringen til svensk TV 4 etter at VM-gullet var sikret.

Stusselig bonus De amerikanske jentene feiret selvsagt voldsomt da på gressmatta i Canada da VM-tittelen var sikret, men bonusen de får av FIFA for å bli verdensmestre er ikke spesielt mye å skryte av.

Da Joachim Löws Tyskland vant VM for gutta i fjor fikk de utbetalt en bonus på 35 millioner dollar for triumfen. Til sammenlikning får de amerikanske jentene bare to millioner dollar får sin VM-triumf.

- Skammelig, FIFA, skriver Huffington Post-journalist Charles Clymer på Twitter.

USA Today mener tallene viser «nok et eksempel» på forskjellene mellom herre- og kvinnefotball.

Gutta fikk mer At vinnerne i herre-VM får en større bonus kommer kanskje ikke som en overraskelse med tanke på inntektsforskjellene, men det mange i USA har notert seg er at selv det amerikanske herrelaget - som «bare» kom til åttedelsfinalen under fjorårets VM - får mer enn sine landsvenninner.

Michael Bradley og Co tapte nemlig mot Belgia i første utslagsrunde i brasilianske Salvador i fjor, men fikk likevel en fire ganger så stor VM-bonus som jentene som vant VM-tittelen i år.

USAs midtbanespiller Megan Rapinoe mener uansett at kvinnefotballen er på rett vei.

BLE SLÅTT UT: De amerikanske gutta kom til åttedelsfinalen under fjorårets VM. Der ble Belgia for sterke. Foto: Celso Bayo / isiphotos.com / Polaris / NTB Scanpix
BLE SLÅTT UT: De amerikanske gutta kom til åttedelsfinalen under fjorårets VM. Der ble Belgia for sterke. Foto: Celso Bayo / isiphotos.com / Polaris / NTB Scanpix Vis mer

- Det har forandret seg mer de siste fire-fem årene sammenliknet med perioden før det. Både vi og andre lag får bedre betalt nå enn under forrige VM. FIFA gjør fortsatt ville ting som å legge VM-kamper på kunstgress, men jeg tror de som sitter på pengene må innse at det går an å tjene på kvinnefotball, og det tror jeg de ser nå, sier hun ifølge The Guardian.

Store forskjeller FIFAs generalsekretær Jerome Valcke pekte på det åpenbare da han ble stilt spørsmål om de enorme forskjellene i bonus i helga: Inntektsforskjellene.

- Herrenes VM får inn 4,5 milliarder dollar til FIFA, og mesterskapet finansierer VM for yngre årsklasser av begge kjønn, i tillegg til futsal, strandfotball og VM for klubblag, sa han ifølge The Guardian.

- Vi har arrangert 20 herre-VM og sju dame-VM. Potensielt sett må jentene gjennom 13 VM til før de kan tjene det samme som gutta, la han til.

• De amerikanske jentene mottok altså en bonus på to millioner dollar for VM-triumfen. Det er, om ikke annet, dobbelt så mye som Japan mottok da de ble verdensmestre i 2011.