Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VAR under fotball-VM i Russland

FIFA gir tommel opp til omstridt videodømming i fotball-VM

Som ventet godkjente FIFA-rådet fredag bruk av videodømmingsverktøyet VAR under sommerens fotball-VM i Russland.

TIL VM: Lionel Messi og resten av Argentinas stjernegalleri skal til VM. Det skal også videodømming, som skal brukes for første gang i et verdensmesterskap til sommeren. Foto: AFP/Kirill Kudryavtsev
TIL VM: Lionel Messi og resten av Argentinas stjernegalleri skal til VM. Det skal også videodømming, som skal brukes for første gang i et verdensmesterskap til sommeren. Foto: AFP/Kirill Kudryavtsev Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgjørelsen ble tatt under rådsmøtet til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i Colombias hovedstad Bogotá.

FIFA-president Gianni Infantino har vært en stor tilhenger av å innføre videodømming. Tidligere i måneden vedtok International Board (IFAB) enstemmig å la VAR bli en del av fotballens regelverk.

- Vi skal ha VAR i VM for første gang. Dette er en avgjørelse vi er veldig fornøyd med, sa Infantino etter fredagens møte i FIFA-rådet.

- VAR er noe positivt og vil gi fotballen langt mer gjennomsiktighet. Videodømming er ikke løsningen på alt, men vi ønsker å unngå graverende feil av dommerne, la han til.

Testet i flere ligaer

Infantino har tidligere gjort det klart at teknologien må tas i bruk i Russland for å unngå at dommerfeil avgjør kamper på fotballens største og viktigste scene. VAR ble testet ut under fjorårets kontinentcup (prøve-VM).

Sommerens VM varer mellom 14. juni og 15. juli. I alt skal det spilles 64 kamper i mesterskapet. 36 dommere skal i aksjon sammen med sine assistenter. Flere av dem har aldri brukt VAR tidligere.

FIFA jakter en egen sponsor for VAR-systemet under VM-sluttspillet. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Denne sesongen har videodømming blitt prøvd ut i både italiensk Serie A og tysk 1. Bundesliga. Fra neste sesong skal også spansk La Liga teste ut VAR-teknologien. I England er verktøyet blitt brukt i flere FA-cupkamper.

Kritikk

Bruken av videodømming har ikke gått uten kontroverser. Spesielt i England har det vært stor debatt om VAR-verktøyet etter at det skapte røre i blant annet en cupkamp mellom Tottenham og Rochdale på Wembley.

En rekke avgjørelser i første omgang ble vurdert på video. Ikke alle avgjørelsene som ble tatt i kjølvannet av gjennomgangen var like enkle å forstå. Teknologien har også fått kritikk for at det tar for lang tid å treffe en avgjørelse og at det ofte skaper full forvirring blant de frammøtte på kamparenaene.

- Jeg synes fotballen er på feil vei, sa Tottenham-manager Mauricio Pochettino etter flere omdiskuterte avgjørelser i 6-1-seieren mot Rochdale nylig.

Heller ikke Det europeiske fotballforbundet (UEFA) er helt overbevist. Nylig ble det klart at videodømming ikke blir innført i mesterligaen neste sesong.

- Ingen vet eksakt hvordan VAR vil fungere. Det er allerede mye forvirring. Jeg er ikke mot det, men vi må bli klarere på når videodømming skal benyttes, sa UEFA-president Aleksander Ceferin forrige måned.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!