Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- FIFA har ikke vært åpne, har svart unnvikende og har ingen ærerik historie

Amnesty slakter FIFA etter nye skrekkfunn om VM i Qatar.

RYSTET: - Det som jo er dypt forstemmende er at vi er tilbake der hvor vi avdekker forhold som vi avdekket for flere år siden, sier John Peder Egenæs om forholdene for VM-arbeidere i Qatar. Han slakter FIFAs håndtering av 2022-VM. Foto: NTB scanpix
RYSTET: - Det som jo er dypt forstemmende er at vi er tilbake der hvor vi avdekker forhold som vi avdekket for flere år siden, sier John Peder Egenæs om forholdene for VM-arbeidere i Qatar. Han slakter FIFAs håndtering av 2022-VM. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morges presenterte Dagbladet hovedfunnene i en ny Amnesty International-rapport om arbeidsforholdene for gjestearbeiderne som bygger VM-anlegg i Qatar.

Det er den andre store rapporten organisasjonen gir ut. Amnestys generalsekretær konstaterer at det ikke er store tegn til bedring. 

STORSTUA: Amnesty International har intervjuet 132 migrantarbeidere, som alle jobbet på Khalifa International Stadium i Doha. De forteller om systematiske overgrep og flere tilfeller av tvangsarbeid. Foto: Amnesty International
STORSTUA: Amnesty International har intervjuet 132 migrantarbeidere, som alle jobbet på Khalifa International Stadium i Doha. De forteller om systematiske overgrep og flere tilfeller av tvangsarbeid. Foto: Amnesty International Vis mer

- Det som jo er dypt forstemmende er at vi er tilbake der hvor vi avdekker forhold som vi avdekket for flere år siden, sier John Peder Egenæs til Dagbladet.

- Dette er forhold som arrangementskomiteen sa at den skulle gjøre noe med, og de har også fått på plass regler. Likevel bare fortsetter det på samme måte — med elendige boforhold og arbeidere som blir lurt når de blir rekruttert. Når de så forteller om dette til sjefene sine, får de beskjed om at det ikke er deres problem. Flere får ikke lønna si og blir truet. Når folk ville reise hjem til Nepal for å se til familien sin etter jordskjelvet, fikk de beskjed om å holde kjeft og fortsette å jobbe. Det virker ikke som noe har skjedd — om det har vært positive ting så er det bare snakk om små lommer, systemet er ikke endret, sier Egenæs.

- Hvem har ansvaret?

- Ansvaret og skylden ligger mange forskjellige steder. Men siden vi er en fotballinteressert nasjon, som er med i FIFA, vil jeg påpeke hvordan FIFA sitter på hendene sine, er unnvikende i sine svar til oss, og heller ikke har gjort spesielt mye for å endre en situasjon de har visst om i lang tid.

Slakter FIFA - I lys av korrupsjonsavsløringene og arbeidsforholdene til arbeidere der, bør VM arrangeres i Qatar?

LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig
LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig Vis mer

- Jeg skal ikke mene noe om korrupsjonen i FIFA, men FIFA må i hvert fall være tydelige overfor Qatar og arrangementskomiteen om at de ikke kan leve med at dette fortsetter. Da må det ligge en form for trussel i det, om at hvis dette fortsetter kan ikke FIFA være kjent med å ha sitt fotball-VM i Qatar, sier Egenæs til Dagbladet.

- Det er dypt forstemmende både at myndighetene i Qatar ikke gjør mer, og at store firmaer ikke sørger bedre for arbeids- og boforholdene til arbeiderne. I siste instans er det nesten skandaløst at FIFA tilsynelatende ikke gjør noen ting. I denne sammenhengen har FIFA enorm innflytelse. Den må de bruke. FIFA har ikke vært åpne overfor oss, de har svart unnvikende på spørsmål knyttet direkte til funn vi har gjort. FIFA har ingen ærerik historie knyttet til dette, og dette forsterker bildet av FIFA som en organisasjon som har veldig langt.

Intet lys i tunnelen Egenæs sier Amnesty har hatt gode arbeidsforhold i Qatar — og skryter av dialogen med arrangementskomiteen «The Supreme Committee for Delivery & Legacy».

READ THE DOCUMENTARY: - I'm still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn't be necessary.
READ THE DOCUMENTARY: - I'm still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn't be necessary. Vis mer

- Vi har faktisk hatt en ganske god dialog med arrangementskomiteen, og de har til en viss grad fulgt opp de punktene vi har påpekt at må gjøres noe med. Men fordi komiteen i så stor grad stoler på selvrapportering, at arbeidsgiverne selv melder fra, har det ikke hatt den virkningen det skulle. Vi har vært tydelige på at de selv må kontrollere dette, for firmaene ljuger. Men de har vært villige til å møte oss — om det er PR eller gjennomføring er en ting, men vært villig til å møte oss og høre hva vi har sagt.

Noen reell bedring i arbeidsforholdene er det imidlertid ikke snakk om.

SLITENT: Slik bor migrantarbeiderne i Qatar. Foto: Amnesty International
SLITENT: Slik bor migrantarbeiderne i Qatar. Foto: Amnesty International Vis mer

- Noen av forholdene vi tok opp direkte med selskapene ble endret — men da bare de tingene vi direkte tok opp. Resten av arbeiderne bor fortsatt under dårlige forhold. Noen arbeidere som vi tok opp at hadde blitt fratatt passene sine fikk dem tilbake. Men det var ikke snakk om noen rutineendring. I den grad det var lys i tunnelen har det vært knyttet til at noen har slått på en lommelykt.

Jotuns sjef i Qatar har overfor Dagbladet framhevet at tilstedeværelsen av dem selv og andre internasjonale selskaper kan bedre arbeidsforholdene. Egenæs i Amnesty er ikke enig i at det bare er selskaper fra Midtøsten som er verstinger.

SLITENT: Slik bor migrantarbeiderne i Qatar. Foto: Amnesty International
SLITENT: Slik bor migrantarbeiderne i Qatar. Foto: Amnesty International Vis mer

- Jotun tar ikke helt feil, men selv om de som gjør det aller verst er små rekrutteringsfirmaer har de store firmaene også et ansvar. Det er ingen grunn til å si at dette bare dreier seg om arbeidsgivere med bakgrunn i Midtøsten, vi har selv funnet forhold hos underselskaper til europeiskeide selskap, sier Egenæs.

Avviser kritikken FIFA skriver i en e-post til Dagbladet at de ikke har noen kommentar til Egenæs' kritikk. FIFA skriver at de er fullstendig klar over risikoen som bygningsarbeidere i Qatar løper, og at FIFA og andre parter må benytte seg av muligheten de har til å bedre arbeidsforholdene til gjestearbeidere i landet.

- Vi forblir overbevist om at den oppmerksomheten et VM medfører vil bidra til betydelig forandring, skriver FIFA.

SLITENT: Slik bor migrantarbeiderne i Qatar. Foto: Amnesty International
SLITENT: Slik bor migrantarbeiderne i Qatar. Foto: Amnesty International Vis mer

- FIFA har siden 2011 møtt med en rekke viktige parter, deriblant Amnesty International, for å finne den beste måten å oppnå konsekvent og bærekraftig innføring av anstendige arbeidsforhold på FIFA-byggeplasser i Qatar - så fort som mulig.
Dette er en pågående prosess. Det gjenstår flere utfordringer, men FIFA er overbevist om at strukturene som er etablert og prosessene som er iverksatt av arrangementskomiteen i Qatar - som har eneansvaret for oppføringen av VM-infrastruktur - vil legge til rette for å følge opp rettighetene til gjestearbeiderne. Disse prosessene omfatter nye velferdsstandarder for arbeidere som ble innført i 2014, nye undersøkelsesregler for alle som legger inn anbud, jevnlig innrapportering som er offentlig tilgjengelig og et fire-trinns revisjonssystem. Dette har vært diskutert blant annet med Amnesty International tidligere.
Videre vil FIFA fortsette å legge press på qatarske myndigheter og andre parter, for å forsikre oss om at de tilstrekkelige standarder forblir fulgt for byggeprosjekter i Qatar.

Hele Norges coronakart