Fifa knytter norsk firma til ulovlig billetthandel

FIFA mener norske Euroteam er sentrale i en storstilt billettskandale. Selskapet innrømmer salg av billetter som ikke er FIFA-godkjent.

FØRSTE MÅL: Målscorer Siphiwe Tshabalala (to fra høyre) feirer VMs første mål sammen med lagkameratene sine på Soccer City stadion i Johannesburg. Euroteam skal ifølge Fifa ha solgt flere ugyldige billetter til kampen, der Sør-Afrika møtte Mexico. Foto: Marcus Brandt/EPA/Scanpix
FØRSTE MÅL: Målscorer Siphiwe Tshabalala (to fra høyre) feirer VMs første mål sammen med lagkameratene sine på Soccer City stadion i Johannesburg. Euroteam skal ifølge Fifa ha solgt flere ugyldige billetter til kampen, der Sør-Afrika møtte Mexico. Foto: Marcus Brandt/EPA/ScanpixVis mer

||| (Dagbladet): Gruvefirmaet Sasol Oil har tapt omkring seks millioner kroner på kjøp av falske billetter fra selskapet Marcus Evans Group. Selskapet ble også lovet VIP-behandling på kampene, inkludert måltider - men billettene var i praksis ikke verdt noen ting. Årsaken til at billettkjøperne ikke har fått komme inn på stadion er at billettene enten hadde påført feil navn, eller at de ikke ble godkjent av billettregistreringssystemet til FIFA.

Tilfellet er det største enkelttilfellet, men langt ifra det eneste. For et norsk selskap knyttes nå til opprullingen, som er et resultat av et samarbeid mellom FIFA og sørafrikansk politi.

Norsk selskap Politiet mener det norske selskapet Euroteam er sentrale i billettskandalen.

Dagbladet har tidligere kunnet knytte firmaet til flere omdiskuterte billetthandler, og avslørte i mars hvordan selskapet solgte «VM-billetter» lenge før FIFA hadde åpnet det offisielle billettsalget. Dette salget var i strid med FIFAs regelverk.

Politiet knytter Euroteam til flere, konkrete tilfeller av salg av ubrukelige billetter. Politiet har offentliggjort tre utvalgte tilfeller, som til sammen beløper seg til over 60 000 norske kroner:

- En amerikansk familie ga ifølge politiet omkring 15 000 kroner for fire billetter til kampen mellom Frankrike og Mexico
- En meksikansk kvinne betalte over 20 000 kroner for tre billetter til samme kamp
- En sør-afrikansk mann brukte 30 000 kroner på seks ubrukelige billetter til åpningskampen mellom Mexico og Sør-Afrika

For retten To ansatte hos Euroteam, en dansk og en tysk statsborger, møtte i forrige uke for retten i Randburg, tiltalt for å ha solgt ulovlige VM-billetter.

De to ble ifølge sør-afrikanske The Times arrestert på det fasjonable Michelangelo-hotellet i Sandton, og sørafrikansk politi har beslaglagt 70 billetter de to var i besittelse av. FIFA-talsmann Nicolas Maingot sa på en pressekonferanse i går at organisasjonen, som tjener milliarder på VM, har advart mot å kjøpe hos uregistrerte tilbydere.

PARKVEIEN: Euroteams lokaler i Oslo. Styreleder Andreas Gyrre ønsket ikke å bli avbildet av Dagbladet Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
PARKVEIEN: Euroteams lokaler i Oslo. Styreleder Andreas Gyrre ønsket ikke å bli avbildet av Dagbladet Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

- Vi har advart mot dette siden 2006, sa Maingot.

Euroteam-eier Andreas Gyrre ønsker ikke å bli fotografert av Dagbladet. Han sier selskapet skal møte for en av de spesialopprettede VM-domstolene på tirsdag, men at selskapet har engasjert sørafrikanske advokater og at han ikke kommer til å være til stede selv.

Innrømmer Gyrre innrømmer overfor Dagbladet at selskapet hans selger billetter som ikke er godkjent.

- Vi selger billetter uten tillatelse fra FIFA. Vi mener vi har loven på vår side, sier Andreas Gyrre til Dagbladet. Han sier Euroteam selger annenhånds billetter, og at det derfor ikke står riktig navn på billettene.

- Det blir som en bruktbil, illustrerer han.

Gyrre sier selskapet er kjent med at det er falske billetter i omløp, men mener det er taktiske årsaker til at FIFA nå omtaler etterforskningen:

- De forsøkte å ta oss under VM i Tyskland, men klarte det ikke. Men det er store forskjeller på et VM i Tyskland og et VM i Sør-Afrika.

- Hvorfor blir ikke deres billetter godkjent av FIFA?

- INGEN SKYLD: Fifa-talsmann Nicolas Maingot sier FIFA lenge har advart om ugyldige billetter. Foto: Stephane De Sakutin/AFP/Scanpix
- INGEN SKYLD: Fifa-talsmann Nicolas Maingot sier FIFA lenge har advart om ugyldige billetter. Foto: Stephane De Sakutin/AFP/Scanpix Vis mer

- Det har jeg ingen kommentar til.

Euroteam annonserte senest i The Times på fredag at de tilbød billetter til samtlige VM-kamper, inkludert finalen i Johannesburg søndag 11. juli.