KLARE FOR VM: De norske landslagsjentene reiser snart til Canada for å spille fotball-VM. Eller Fifa kvinne-VM, som Fifa krever at det skal kalles.  Foto: SCANPIX/AFP/ BELGA / DAVID CATRY
KLARE FOR VM: De norske landslagsjentene reiser snart til Canada for å spille fotball-VM. Eller Fifa kvinne-VM, som Fifa krever at det skal kalles. Foto: SCANPIX/AFP/ BELGA / DAVID CATRYVis mer

Fifa krever at NRK må bruke ordet «kvinne» når de omtaler VM i Canada

Ikke lov med bare fotball-VM.

(Dagbladet): NRK og de andre rettighetshaverne til kvinnenes kommende fotball-VM i Canada har fått instruks fra Fifa om at ordet «kvinne» må være med i all offisiell grafikk og logobruk før og under mesterskapet.

Sportssjef Rune Haug bekrefter overfor Dagbladet at de har fått beskjeden, men at statskanalen nå forsøker å komme til en annen løsning.

I dialog - Ja, vi er i en dialog med Fifa om hvordan vi skal gjøre dette, sier han.

- Vi står selvfølgelig fritt til å redaksjonelt omtale mesterskapet som vi ønsker, også som fotball-VM, men Fifa vil ha «kvinner» inn i den offisielle bruken, sier Haug.

Tidligere i dag twitret TV 4-profil Patrick Ekwall at de har fått samme instruks fra Fifa:

- Fifa har nå besluttet at TV 4 må si «Fifa dam-VM». Kun «Fotball-VM» er ikke tillatt. Om dette er sant? Jepp. På ordentlig, skriver Ekwall.

Provosert ombud Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener Fifas retningslinjer er forhistoriske og pinlige.

- Både som fotballmamma og likestillingsombud blir jeg kraftig provosert av Fifas bomskudd her. Dette er bakstrebersk og utdatert. Skal mesterskapet omtales som kvinne-VM, må vi også bruke manne-VM når gutta skal på banen, sier Ørstavik til Dagbladet.

- Jeg håper og tror at NRK ikke gir etter for Fifas usaklige krav. Fotball er fotball — å skille kvinnefotball fra fotball, bidrar bare til å påstå at ordentlig fotball primært er en mannsarena. Det er forhistorisk og pinlig. Fifa bør heller bruke mer krefter på å bygge opp fotball som en folkesport — ikke gutteklubb. Fotball forener mennesker over hele verden. Som viktig aktør må Fifa ikke rive ned, men sørge for at en fotballspiller forblir en fotballspiller. Ikke en kvinnelig eller mannlig fotballspiller, sier hun.

VM i Canada åpner 6. juni, og finalen spilles 5. juli.

Norge er i gruppe B med Thailand, Tyskland og Elfenbenskysten. Even Pelleruds lag åpner mot førstnevnte i Ottawa 7. juni.

- PINLIG: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.
- PINLIG: Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Vis mer