FIFA lyver om Marokko

FIFAs rankingliste er den viktigste, men ikke den riktigste. FIFA har for øyeblikket Marokko på en oppsiktsvekkende 10. plass, to plasser foran Norge. Men uavhengige og mer fornuftige rankinglister gir et helt annet bilde av styrkeforholdet foran Norge- Marokko 10. juni.

Både World Soccer Elo Ratings og Ron Kesslers Ranking vurderer Norge som en vesentlig bedre fotballnasjon enn Marokko. De to uavhengige rankingene har Norge henholdsvis 9 og 13 plasser foran Marokko.

Drillos høyt betrodde rankingekspert, Eskil Åsmul, er blant dem som setter mer pris på utregningsmetodene til de to uavhengige. Han har i flere år forhåndsberegnet Norges plasseringer på FIFA-rankingen, og kjenner metodene i detalj.

Han har også påpekt flere feil og svakheter ved utregningsmetodene. Konsekvensen er at Åsmul ikke lenger får den informasjonen han ønsker fra FIFA. I 1997 ble det plutselig teknisk umulig å bidra med de samme opplysningene som året før var meget tilgjengelige.

Triksene

Åsmul deler Drillos gryende respekt for Marokko, men legger ikke skjul på at FIFA-rankingen er flatterende lesing for afrikanerne. Fordi:

  • Marokko er oppført med ni seirer i 1997 og sju seirer i 1996. Åtte seirer i året er et av triksene for å klatre på FIFAs ranking.
  • Flere av triumfene har kommet mot afrikanske fotballtertitter som for eksempel Gabon og Etiopia. Svake motstandere trekker riktig nok verdien av en seier litt ned, men belønningen fra FIFA er likevel bedre enn den for eksempel Norge fikk etter 3-3 borte mot Europas kanskje beste fotballnasjon, Frankrike.
  • Marokko har svært beskjedne resultater mot gode europeiske og sør-amerikanske lag på 90-tallet. De har slått Luxemburg 2-0 og 2-1, og dessuten Armenia og Slovakia. For øvrig har de tre uavgjorte hjemmekamper mot Finland, Kroatia og Hellas - og tap for Bulgaria, Nederland, Belgia, Argentina og Brasil.