FIFA med strengere straff for rasisme

Nå dobles karantenen for rasistiske tilrop.

RESPONDERTE HATET: Raheem Sterling ble utsatt for rasistiske rop fra Montenegros fans da de møttes i EM-kvalik. Nå vil fansen få strengere straff om det gjentas. Foto: AP Photo / Darko Vojinovic / NTB Scanpix
RESPONDERTE HATET: Raheem Sterling ble utsatt for rasistiske rop fra Montenegros fans da de møttes i EM-kvalik. Nå vil fansen få strengere straff om det gjentas. Foto: AP Photo / Darko Vojinovic / NTB ScanpixVis mer

Nå skal det bli slått hardere ned på rasisme i fotballen. Det skriver FIFA på sin hjemmeside.

- Temaer som rasisme og diskriminering blir nå oppdatert, slik at FIFA kommer i forkjøpet i kampen mot forferdelige angrep på fundamentale menneskerettigheter, skriver FIFA.

De nye reglene sier blant annet at hvis det kommer rasistiske eller diskriminerende tilrop fra tribunen, vil dommeren blåse av kampen.

Dette vil gjelde blant annet under kvalifiseringen til VM 2022 i Qatar. Hvis et lags supportere kommer med rasistiske tilrop, vil laget straffes med å tape 3-0.

I tillegg vil laget det gjelder måtte spille for begrenset antall tilskuere i kommende kamper, og de vil bøtelegges for rundt 140 000 norske kroner.

Hvis noen av spillerne eller trenerne er involvert i en rasistisk hendelse, vil vedkommende bli straffet med ti kamper utestengelse. Det er det dobbelte av slik det er i dag, altså fem kamper.

De nye reglene vil bli tatt i bruk allerede neste uke.

Rasisme har vært et kjent problem i fotballen i mange år, og Raheem Sterling er blant dem som har tatt opp kampen mot rasismen.

Blant annet i landskampen mot Montenegro ble han hetset på grunn av sin hudfarge av fansen. Sterling svarte med å score og tette igjen ørene i feiringa.

- Det er trist at det fortsatt finnes folk som dømmer, ikke bare på grunn av hudfarge, men også på grunn av kjønn eller hva enn de vil dømme. Det er ikke bra. I disse dager burde folk akseptere folk for hvordan de er, sa Sterling til Sky Sports i mai.

På grunn av hans innflytelse som fotballspiller, ble han belønnet med «Integrity & Impact Award» fra TV-kanalen BT Sports.