KAN FORHINDRES: I mars 2014 ga dommer Andre Marriner feil Arsenal-spiller rødt kort. Kieran Gibbs (t.v.) fikk det røde kortet, mens Oxlade-Chamberlain prøvde å si at det var han som egentlig skulle utvises. Foto: AFP PHOTO / GLYN KIRK
KAN FORHINDRES: I mars 2014 ga dommer Andre Marriner feil Arsenal-spiller rødt kort. Kieran Gibbs (t.v.) fikk det røde kortet, mens Oxlade-Chamberlain prøvde å si at det var han som egentlig skulle utvises. Foto: AFP PHOTO / GLYN KIRKVis mer

FIFA med videodømming-prosjekt i seks land

Vil unngå feildømming.

(Dagbladet): Tyskland, USA, Portugal, Nederland, Australia og Brasil blir de første landene som skal teste videodømming i samarbeid med International Football Association Board (IFAB) og FIFA. Det skriver FIFA.

De seks landene kommer ikke til å kunne bruke videodømming offisielt før tidlig i 2017, etter at alt først blir testet under FIFAs klubb-VM i Japan i år.

IFAB og FIFA kan også teste videodømming i privatlandskamper, da systemet og teknologien må testes, og dommere og videodommere må trenes opp.

- IFAB mener den beste måten å svare på spørsmålet om videodømming vil forbedre spillet, er å teste det i forskjellige regioner. Derfor er vi glade for at vi allerede har deltakere fra fire forskjellige forbund klare, sier Lukas Brud i IFAB.

Kun ved kampavgjørende situasjoner Arrangørene i de forskjellige ligaene kan allerede nå begynne installasjonen og testingen av videoavspilling, i tillegg til å lære opp dommere og teknisk personale. Men de vil ikke kunne starte å bruke videodømming i ligaen før IFAB gir grønt lys, etter den uoffisielle testingen.

Videodømming vil ikke bli brukt til annet enn kampavgjørende situasjoner, som mål, straffe, direkte rødt kort og i situasjoner hvor dommeren gir gult eller rødt kort til feil person. Rutinefeil kommer ikke til å bli gjennomgått på video.

Per nå kommer testingen til å bli gjennomført som en serie med eksperimenter, for å vurdere utstyret og prosedyrer. Trolig vil det fungere slik at en dommer på banen eller en videodommer, kan be om at en situasjon blir gått gjennom på video.

Ettersom spillet vanligvis stoppes ved kampavgjørende situasjoner som mål og straff, håper FIFA og IFAB at flyten i spillet ikke vil bli berørt.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.