BRÅK:  Et ukjent antall medlemmer i FIFAs eksekutivkomité skal i forrige uke ha forsøkt å bli kvitt organisasjonens egen leder for den etiske komité i FIFA.  Foto: REUTERS / Arnd Wiegmann / NTB Scanpix
BRÅK: Et ukjent antall medlemmer i FIFAs eksekutivkomité skal i forrige uke ha forsøkt å bli kvitt organisasjonens egen leder for den etiske komité i FIFA. Foto: REUTERS / Arnd Wiegmann / NTB ScanpixVis mer

FIFA-medlemmer ville sabotere for egen anti-korrupsjonssjef

Mannen som undersøker tildelingen av fotball-VM 2018 og 2022.

(Dagbladet): Et ukjent antall medlemmer i FIFAs eksekutivkomité skal i forrige uke ha forsøkt å bli kvitt organisasjonens egen leder for den etiske komité i FIFA, hevder Reuters.

Grunnen til at enkelte innad i systemet er interessert i å få sparket den amerikanske advokaten Michael Garcia, er at han undersøker omstendighetene rundt tildelingen av fotball-VM 2018 til Russland, fotball-VM i 2022 i Qatar, samt presidentvalget i FIFA i 2011.

Ifølge Reuters prøvde enkelte styremedlemmer å påvirke andre medlemmer i pausene under forrige ukes styremøte i Zürich.

Hindret Men ifølge nyhtesbyrået hindret enkelte i styret at saken ble tatt opp til diskusjon.

For én uke siden ble det kjent at FIFAs tidligere visepresident, Jack Warner, skal ha mottatt 12 millioner kroner to uker etter at Qatar ble tildelt mesterskapet i 2010.

Reuters skriver at de ikke har fått noen signaler på at president Sepp Blatter var blant de som ønsket å stoppe det som blir sett på som et tiltak i FIFAs gjennomsiktighets-reform.

- Vurdert stillingen FIFAs britiske viseminister Jim Boyce sier til Reuters at han og flere andre ville vurdert sine stillinger om forslaget om å sparke Michael Garcia hadde blitt tatt opp på styremøtet.

- Det var flere uformelle samtaler om at det var en mulighet at flere ønsket å se Garcia bli fjernet fra etterforskningen, og at det var en mulighet at dette ville bli tatt opp på styremøtet, men det ble det ikke.

- Hvis det hadde blitt tatt opp på styremøtet, ville nok jeg og flere andre blitt forferdet, og ville nok vurdert våre posisjoner, sier Jim Boyce til Reuters.

UNDERSØKER:  Michael Garcia er leder for FIFAs etiske komité, en stilling ikke alle i FIFA ønsker at han skal inneha. Foto: AP Photo / Keystone, Walter Bieri / NTB Scanpix
UNDERSØKER: Michael Garcia er leder for FIFAs etiske komité, en stilling ikke alle i FIFA ønsker at han skal inneha. Foto: AP Photo / Keystone, Walter Bieri / NTB Scanpix Vis mer