Fifa nærmer seg vinter-VM i fotball

- Vi står igjen med januar/februar og november/desember.

PASSER BEST MED VINTER: Men de eruopeiske ligaene mener Qatar er tildelt arrangementet med en forutsetning at det er et sommer-arrangement. Det brygger opp til mer krangling om fotball-VM i 2022 når Fifa nå nærmer seg en avgjørelse om tidspunkt. Foto: REUTERS/Mohammed Dabbous/NTB Scanpix
PASSER BEST MED VINTER: Men de eruopeiske ligaene mener Qatar er tildelt arrangementet med en forutsetning at det er et sommer-arrangement. Det brygger opp til mer krangling om fotball-VM i 2022 når Fifa nå nærmer seg en avgjørelse om tidspunkt. Foto: REUTERS/Mohammed Dabbous/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det har ikke manglet på kontroverser rundt det forestående fotball-VM-et i Qatar i 2022.

Én ting er de grusomme rapportene som avdekker forholdene for dem som bygger infrastrukturen til VM. I Qatar dør det i gjennomsnitt én arbeider hver eneste dag for å få anleggene på plass.

Likevel er nok det mest kontroversielle i sammenhengen, måten Qatar sikret seg mesterskapet på. Fotballpresidenter i 30 forbund skal ha latt seg korrumpere for å sikre ørkenstaten mesterskapet.

- Ikke gjennomførbart
I sommer tok blant annet den engelske visepresidenten i Fifa, Jim Boyce, til orde for en omkamp om hvem som skal ha mesterskapet.

Og mens Fifa-toppene etter beste evne forsøker å gjemme bort pengene de fikk underveis, forsøker de samme kreftene å få endret tidspunktet for når mesterskapet skal arrangeres. Da Qatar ble tildelt sluttspillet ble den medisinske rapporten som advarte mot fotball i ørkenvarmen naturlig nok ignorert.

I praksis er det tilnærmet umulig å gjennomføre mesterskapet i løpet av sommeren 2022. I sommermånedene ligger temperaturen i Qatar oppunder 50 plussgrader.

- Det jeg har sagt, er at det for spillerne, støtteapparatet og tilskuerne er en kritisk risiko med tanke på klimaet i månedene juni til august, sier Fifas medisinske sjef, Jiri Dvorak, ifølge The Guardian.

- I mai og september er det på grensen til høy risiko med tanke på temperaturer, men fra et medisinsk perspektiv er det ikke å anbefale, fortsetter han.

Går mot november
På denne bakgrunnen forsøker Fifa å legge sluttspillet til vinteren. Klarer de det, redder de både seg selv og Qatar fra fullstendig ydmykelse. Likevel er motbøren fra de store europeiske ligaene stor.

Premier League, Bundesliga og La Liga er alle sterke motstandere av et vinter-VM. Uefa er også negative, først og fremst med tanke på at mesterskapet da vil gå på bekostning av den økonomiske gullgruven Champions League.

I tillegg vil et vinter-VM i 2022 stå i fare for å krasje med vinter-OL samme år. Dét er ikke et alternativ, hevder IOC-president Thomas Bach.

Ifølge Bach skal Fifa-president Sepp Blatter, som også er IOC-medlem, ha garantert at fotball-VM ikke skal krasje med vinter-OL i januar 2022.

- Vi nærmer oss noen datoer for VM i 2022 og står igjen med to muligheter. Det er januar og februar 2022, eller november og desember 2022, sa Fifas generalsekretær Jerome Valcke i en pressemelding, skriver Washington Post.

Tidligere har også mai vært nevnt som en mulighet, men med ramadan-start 2. april er det en dårlig løsning. I tillegg er heller ikke temperaturen i mai å anbefale for fotball.

Når januar-muligheten ikke lar seg gjennomføre uten å krasje med OL, står Fifa igjen med november som det beste alternativet. Dét er samtidig forslaget Uefa er minst fornøyd med, siden det da ødelegger makismalt for Champions League.

Ifølge The Guardian er Fifas mulighet nå å forhandle om økonomisk kompensasjon til både Uefa og de store europeiske ligaene for å få gjennomført mesterskapet vinterstid.

Det handler med andre ord bare om penger. Igjen.

KONTROVERSIELT: Forholdene i Qatar har kommet under massiv kritikk. Her viser fagforeningslederen Frances O'Grady rødt kort til Qqatar etter avsløringene om de kummerlige og livsfarlige forholdene arbeiderne i landet må leve under. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS/ NTB Scanpix
KONTROVERSIELT: Forholdene i Qatar har kommet under massiv kritikk. Her viser fagforeningslederen Frances O'Grady rødt kort til Qqatar etter avsløringene om de kummerlige og livsfarlige forholdene arbeiderne i landet må leve under. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS/ NTB Scanpix Vis mer