REMEMBRANCE DAY: Emirates før avspark mellom Arsenal og West Bromwich i helga. FA ønsket at landslaget også skulle markere dagen ved å spille med valmueemblem på drakta kommende helg, men fikk ikke lov.Foto: SCANPIX/AP/Tom Hevezi
REMEMBRANCE DAY: Emirates før avspark mellom Arsenal og West Bromwich i helga. FA ønsket at landslaget også skulle markere dagen ved å spille med valmueemblem på drakta kommende helg, men fikk ikke lov.Foto: SCANPIX/AP/Tom HeveziVis mer

Fifa nekter England å hedre falne soldater med valmue

Får ikke spille med emblem på drakta.

(Dagbladet): Fifa har avvist det engelske fotballforbundets sitt ønske om å la de engelske draktene skal bære minneemblem under lørdagens landskamp mot Spania, melder Sky Sports.

England ville spille kampen med det broderte valmueemblemet på brystet, i forbindelse med markeringen av Remembrance Day 11. november. Dagen brukes til å minnes soldater som har mistet livet i tjeneste siden første verdenskrig, og valmueemblemet har blitt en utbredt måte å gjøre dette på.

Fifa ser imidlertid slike markeringer som et brudd på regelen om å holde fotballen fri for politiske markeringer.

- Vi beklager å måtte informere om at det å tillate et slikt initiativ, vil være å åpne for liknende initiativer rundt om i verden, noe som setter fotballens nøytralitet i fare, står det i et brev fra Fifa til FA.

- Derfor fastslår vi herved at den foreslåtte broderingen på kampdrakten ikke kan tillates. Det er flere alternativer FA kan utnytte for å støtte Remembrance. Et av dem er allerede godkjent av Fifa, nemlig ett minutts stillhet, står det videre.

FAs visepresident Jim Boyce har tidligere bedt det internasjonale forbundet vise skjønn i saken, men Fifa frykter altså at å la England gjennomføre dette, kan invitere andre til å be om det samme.

- Armistice Day (Remembrance Day) er en veldig viktig dato i FAs kalender, som den er for mange andre organisasjoner, og jeg tror ikke noen vil ta seg nær av en valmue på en drakt, mener Jim Boyce.

England vil uansett gjennomføre ett minutts stillhet før avspark lørdag, og spillerne bærer valmueemblemet på treningsdraktene på selve datoen fredag.