FIFA nekter lagene å bruke dette symbolet. Det får mange til å se rødt: - Hvordan våger de?

Får ikke bære valmuen.

VALMUEN: For fem år siden ble kompromisset at FIFA lot England spille med et sørgebånd med valmuen på. Nå er det igjen snakk om å legge ned et forbud. Foto: NTB Scanpix
VALMUEN: For fem år siden ble kompromisset at FIFA lot England spille med et sørgebånd med valmuen på. Nå er det igjen snakk om å legge ned et forbud. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den 11. november hvert år minnes Storbritannia de av deres soldater som har mistet livet i krig og konflikt.

Minnemarkeringen, som startet i 1919 etter første verdenskrig, faller på denne dagen da krigshandlingene stoppet den 11. timen på den 11. dagen i den 11. måneden året i forveien.

Dette er en markering som tas på høyeste alvor på andre siden av Nordsjøen, og også i sportens verden bærer både fotballspillere og trenere en valmue for å vise sin takk til alle de som ofret livet.

Men nå stikker FIFA kjeppene i hjulene for markeringen som var planlagt under oppgjøret mellom England og Skottland på Wembley i neste uke.

I forhandlinger

En rekke britiske medier, deriblant BBC, Sky Sports og The Telegraph, skriver i dag at det engelske fotballforbundet har inngått en dialog med FIFA for å finne en minnelig løsning. Det skotske forbundet skal også være med i forhandlingene.

Først og fremst er forbundene interessert i å vite hva slags sanksjoner de kan vente seg dersom de tross et forbud vil velge å spille med de røde valmue-blomstene på draktene.

Den strengeste straffen vil være poengtrekk, men det er foreløpig ikke kjent om FIFA har luftet dette som en mulighet. En annen mulighet er at spillerne får tillatelse til å spille med valmuen på et bind på armen.

Dette var kompromisset de kom fram til forut for Englands oppgjør mot Spania for fem år siden.

File photo dated 12-11-2011 of an England player wearing a black armband with a poppy symbol on aside the England badge.
File photo dated 12-11-2011 of an England player wearing a black armband with a poppy symbol on aside the England badge. Vis mer

Nektet

Bakgrunnen for at det nå er snakk om et forbud, er at FIFA ser på valmueblomsten som en politisk markering, og det er ikke fritt for at det har oppstått turbulens rundt markeringer tidligere.

For to år siden var det Wigan-spiller James McClean som fikk hard medfart da han nektet å spille med valmuen på drakta.

Hans problem med markeringa, som han redegjorde for i et brev til klubbens president, var at dette ikke bare er for å minnes de som mistet livet i første verdenskrig, men også de som var involvert i senere konflikter. Deriblant konflikten i Nord-Irland og spesielt «Bloody Sunday» i 1972.

- For meg vil det å bære valmuen være like respektløst overfor de som mistet livet sitt i denne konflikten, som jeg tidligere har blitt anklaget for å vise manglende respekt for de som mistet livet i første og andre verdenskrig, skrev McClean, som selv har vokst opp i Derry i Nord-Irland.

- Hvordan våger de?

Forbudet har ifølge Daily Mail satt sinnene i kok hos mange, og en av dem er veteranen Simon Weston som deltok i Falklandskrigen.

Han kommer samtidig med et spark til FIFA og de omfattende korrupsjonssakene som har plaget det internasjonale forbundet i senere tid.

- Hvem er FIFA egentlig? De er en gjeng mennesker som tjener vanvittig mye penger. Deretter snur de seg rundt, og behandler folk som kveg. Hvordan våger de?, sier han.