Fotball-VM i Russland 2018

FIFA om Russland-utestengelsen:
- Påvirker ikke VM-forberedelsene

IOCs avgjørelse vil ikke påvirke forberedelsene til fotball-VM i Russland neste år, skriver FIFA i en pressemelding.

UTESTENGES FRA OL: Vitalij Mutko er visestatsminister og Russlands VM-sjef. Her sammen med FIFA-president Gianni Infantino. Foto: Nick Potts/PA Wire / NTB Scanpix.
UTESTENGES FRA OL: Vitalij Mutko er visestatsminister og Russlands VM-sjef. Her sammen med FIFA-president Gianni Infantino. Foto: Nick Potts/PA Wire / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går kom beskjeden om at Russland utestenges fra vinter-OL i Pyeongchang neste år.

Russiske utøvere, som kan bevise sin uskyld, får konkurrere under nøytralt flagg hvis de tilfredsstiller en rekke kriterier.

Utestengelsen medfører også en rekke utestengelser av ikke bare utøvere, men også russiske ledere innenfor vintersporten.

Blant dem finner man Vitalij Mutko - tidligere sportsminister i Russland - nå sjef for det kommende verdensmesterskapet i fotball i Russland.

- Det at Mutko, sjefen for VM i Russland, utestenges av IOC på livstid på grunn av doping i russisk idrett, er svært alvorlig og problematisk for VM-arrangøren og FIFA, sa president i NFF, Terje Svendsen, til Dagbladet i går.

- Ingen konsekvenser

Sent i går kveld uttalte Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) seg for første gang om den russiske OL-utestengelsen.

Det med tanke på at Russland er VM-arrangør og utestengte Mutko er sjefen for turneringa.

- FIFA har notert seg avgjørelsen gjort av IOC når det kommer til deltakelse av russiske utøvere i vinter-OL. Avgjørelsen vil ikke ha noen innvirkning på forberedelsene til VM i 2018. Vi fortsetter å jobbe for å lage et best mulig arrangement, skriver FIFA i en pressemelding.

FIFA navngir ikke Mutko i pressemeldinga.

Laboratorier utenfor Russland

FIFA skriver videre at de vil fortsette å ta alle virkemidler i bruk for sikre en dopingfri fotball.

- Under prøve-VM i Russland ble samtlige spillere som deltok testet gjennom uannonserte kontroller og videre systematisk testing ved hver kamp. Alle resultatene var negative, skriver FIFA.

Fotballpresident Terje Svendsen sa i går at FIFA allerede har besluttet at de vil benytte eget medisinsk personale og at dopingtestene skal analyseres i Lausanne (Sveits). Det bekrefter FIFA.

- Utfordrer tilliten

- Det utfordrer den grunnleggende tilliten til verdens største idrettsarrangement som fotballen er avhengig av. Mutko er også president i Russlands fotballforbund, og NFF forventer at FIFA stiller krav til vertsnasjonen om å gjøre de grepene som er nødvendige for at omverdenen kan få tillit til at de både erkjenner utfordringene og ønsker å gjøre noe med dem, sa Svendsen i går.

Sven Mollekleiv, leder av etikk-komiteen i NFF, sa at komité og styret i FIFA måtte vurdere konsekvensene umiddelbart.

- FIFA må også sikre at VM er dopingfritt. En VM-sjef som er utestengt på livstid fra OL er en omdømmeutfordring for arrangøren for VM og for fotballen. NFF må aktivt følge med og bidra til å sikre at FIFA tar utfordringen med doping på største alvor, sa Mollekleiv til Dagbladet.

Hadde ansvaret

I uttalelsen fra IOC om utestengelsen heter det blant annet at Schmid-kommisjonens rapport bekrefter «den systematiske manipuleringen av antidopingreglementet og systemet i Russland», skriver NTB.

I rapporten framgår det at man ikke har funnet noen «dokumenterte, uavhengige og upartiske bevis som bekrefter at Russland øverste myndighet har støttet eller hatt kjennskap til systemet».

Mutko anklages likevel for «å måtte bære brorparten av det administrative ansvaret», som følge av at departementet hans hadde ansvaret for å antidopingoperasjonene under Sotsji-OL

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer