Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Seksuelle overgrep i den internasjonale kvinnefotballen

FIFA-pamp i TV-skandale

Fotballpresidenten tok aldri vekk armen under dette intervjuet.

ETTERFORSKES FOR OVERGREP: Stortalentet Melchie Dumornay (16) godtok at Haitis fotballpresident hadde armen rundt henne under hele TV-intervjuet. Men presidentens påståtte misbruk av spillere på det nasjonale treningsstenteret i Port Au Prince blir etterforsket både av politiet og FIFA. SKJERMDUMP: Twitter video.
ETTERFORSKES FOR OVERGREP: Stortalentet Melchie Dumornay (16) godtok at Haitis fotballpresident hadde armen rundt henne under hele TV-intervjuet. Men presidentens påståtte misbruk av spillere på det nasjonale treningsstenteret i Port Au Prince blir etterforsket både av politiet og FIFA. SKJERMDUMP: Twitter video. Vis mer

ET helt spesielt video-intervju gir den mektige fotballsjefen Yves Jean-Bart problemer. Det viser fotballpresidenten på Haiti i en sofa sammen med den da 14 år gamle Melchie Dumornay fra kvinnelandslaget, der Jean-Bart har armen vennlig over skulderen til den unge jenta gjennom hele seansen.

Intervjuet varer i flere minutter. Alt er tilsynelatende idyll. Spilleren ved siden av ham smiler, og har sportslig grunn til det. 14-åringen kommer rett fra et treningsopphold med den franske storklubben Lyon der Ada Hegerberg er stjerna. Det er selvsagt stor stas både for den nye yndlingen og fotballpresidenten fra en liten fotballnasjon.

Men denne gamle videoen distribueres nå på sosiale medier i Haiti midt under etterforsningen av den samme Yves Jean-Bart med kallenavnet «Dadou» for overgrep på flere kvinnelige spillere gjennom de fem siste årene.

FORLEDEN publiserte den britiske storavisa The Guardian en dokumentar med anonyme anklager mot Jean-Bart. Da hadde han noen måneder tidligere ensstemmig blitt gjenvalgt for sjette gang som fotballpresident i landet. Det gir 24 år ved makten og store inntekter gjennom faste overføringer fra det internasjonale fotballforbundet (FIFA) selv om fotballpresidenten på Haiti underveis i 2011 fikk en advarsel av sine egne i rettsoppgjøret etter avsløringene om at stemmesedlene deres på FIFA-kongressene var verdt millioner.

Slike langvarige forhold mellom nasjonale presidenter og den regionale og sentrale FIFA-ledelsen, har i årtier vært selve maktstrukturen i fotball. Det meste er sementert gjennom penger og personlige forbindelser.

Det var derfor den nå dømte Jack Warner som president i det karibiske fotballforbundet (CONCAF) ved starten av Yves Jean-Barts sjefsperiode for nesten tjue år siden, møtte opp til innvielsen av det nye nasjonale fotballanlegget utenfor hovedstaden Port-au-Prince.

Det er på dette senteret der spillerne bor i lengre perioder, at overgrepene skal ha blitt begått.

THE GUARDIAN refererer mange anonyme kilder fra senteret som favner hele sportens elite på øya- Her er det treningsanlegg og sovesaler for landslaget og fotballtalenter hentet rett fra gata:

- Det er en dame som jobber her som legger press på jentene for å ha sex med Dadou, fortalte ett av ofrene til The Guardian. Framgangsmåten er gjenkjennelig:

- Når han ser en pen fotballjente, lar han kontakten sin fortelle denne spilleren at hun vil bli kastet ut av fotballsenteret. Blir spilleren fortvilet, forklarer dama at den eneste muligheten til å få bli der videre, er å prate med Dadou.

Han redder angivelig karrieren deres, men tar seg etter sigende personlig betalt.

ETTER denne avsløringen har flere organisasjoner på Haiti bedt myndighetene gripe inn. Politiet har startet etterforskning, noe Yves Jean-Bart selv støtter:

- Det er den eneste måten å stoppe denne skandalen basert på falske anklager, sier han til nyhetsbyrået AFP.

I GÅR møtte derfor fotballpresidenten opp i retten i Porte-au-Prince etter å ha forklart at det som skjedde i video-intervjuet var «en ubetydelig gest gjort ut fra faderlig kjærlighet»:

- Bare spillerne skjønner sånt, mente fotballpresidenten, og ble tilsynelatende støttet på TV av den landslagsstjernen han holdt rundt.

Stortalentet Melchie Dumornay er blitt 16, og framheves som en av kvinnefotballens mest spennende spillere. Som kaptein på Haitis gode U-20 landslag scoret hun i VM-kvalik i vinter mot selveste USA. I den kvaliken ble det totalt 14 mål på Dumornay, og hun mener den langvarige treningen på det nasjonale senteret er en viktig årsak til suksessen.

Sist uke bekreftet hun i et intervju at de to hadde et far/datter forhold, men at mediene gjerne kunne undersøke hva som skjedde på senteret. Bare de kom med noe skikkelig bevis......

- Her er det ingen ofre, ingen klager, ingen årsak, ingen rapporter, konkluderte fotballpresidenten selv.

SOSIALARBEIDERE på Haiti forteller imidlertid om en tradisjon der de svakeste ikke tør å si noe:

- Familiene til disse jentene er redde for represalier, sier den lokale kvinneaktivisten Pascale Solages til AFP, og får støtte av nasjonale grupper som jobber for menneskerettigheter:

- Disse jentene blir utsatt for seksualovergripere og har ingen beskyttelse fra staten eller andre myndigheter, lyder en uttalelse kvinneorganisasjonen SOFA.

SAKEN etterforskes nå også av FIFAs etiske komite. Uansett utfall er mønsteret er å kjenne igjen. Seksuelle overgrep mot spillere er et svært vanlig fenomen i fattige land iden raskt økende internasjonale kvinnefotballen. Jeg har selv reist rundt i Afrika og hørt flere historier om tilsvarende kobling mellom sterk økonomisk makt i idretten og systematisk misbruk av kvinnelige spillere.

Under fjorårets VM i Frankrike forsøkte aktivister å sette søkelys på dette store problemet. Den tidligere amerikanske landslagsspilleren Kelly Lindsey begynte å gråte da hun fortalte om utfordringene ved å trene kvinnelandslaget til Afghanistan:

- Spillerne ga opp hele det vante livet sitt; alt de er opplært til, for å spille for landet sitt. De måtte ofre alt, sa Lindsey til nyhetsbyrået Reuters etter at FIFA-ledelsen endelig hadde reagerte på varslene om at fotballbossene seksuelt utnyttet spillerne i kvinnefotballen.

MÅNEDEN før hadde den afghanske fotballpresidenten Keramuddin Keram blitt avslørt av FIFA etter mangeårig misbruk, men den amerikanske landslagstreneren var forbannet fordi etterforskningen hadde tatt så lang tid:

- Det er motbydelig å se at det ikke er noe struktur for å etterforske slikt. Du blir fortalt igjen og igjen at du må forholde deg til det interne rettslige systemet, men i virkeligheten finnes det ikke noe system. Når du rapporterer overgrep, får du ikke noe svar, sukket Lindsey oppgitt.

Hun var rasende på FIFA-president Gianni Infantino for manglende engasjement:

- Jeg er forferdet over ham som menneske og som leder over sporten vår, sa treneren til det nye afghanske kvinnelandslaget. Da hadde hun også sett for mye.

UNDER en treningsleir i Jordan det året hadde landslagsspillerne klaget over to mannlige representanter fra det nasjonale forbundet som fulgte dem:

- De fortalte at mennene gikk fra rom til rom. Jentene var ikke trygge. De var bekymret for det seksuelle misbruket, fortalte treneren som informerte den hjemlige fotballederne.

Reaksjonen fra fotballforbundet i Afghanistan var følgende:

FLEST MÅL: Med sitt 52. mål i Champions League ble Ada Hegerberg historisk. Video: Viasat Vis mer

- Sånt skjer.

DA landslagstrener Lindsay så tok saken videre til FIFA, ble hun i stedet bedt om å informere FN som hadde ansvaret for treningssenteret:

- Mange av spillerne mottok dødstrusler. Flere av dem ble misbrukt i hjemlandet på den tida. Til slutt måtte vi forsikre oss om at de kom seg ut av Afghanistan. Det er skremmende når ingen vil høre på deg, og du må gå igjennom noe sånt i ditt eget land, sa Kelly Lindsay.

Varslene fra Afghanistan omfattet misbruk av fem spillere helt tilbake til 2013, og president Keram ble til slutt ekskludert på livstid.

Men den seksuelle trakassering av kvinner i fotballsporten fortsetter i alt for mange land.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!