Fifa-president dras inn i skandale. Hevder Uefa løy om forbindelser

Gianni Infantino.

INVOLVERES: Gianni Infantinos navn står på en kontrakt signert av Hugo Jinkis. Sistnevnte er en av dem som er tiltalt i USA etter FBIs etterforskning av korrupsjon i FIFA og internasjonal fotball. Foto:  EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA
INVOLVERES: Gianni Infantinos navn står på en kontrakt signert av Hugo Jinkis. Sistnevnte er en av dem som er tiltalt i USA etter FBIs etterforskning av korrupsjon i FIFA og internasjonal fotball. Foto: EPA/MAURICIO DUENAS CASTANEDA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kontrakter fra 2006 lekket som del av Panama Papers viser at UEFA har snakket usant om sine forretningsforbindelser med korrupsjonstiltalte, skriver Aftenposten.

Gianni Infantinos navn står på en kontrakt signert av Hugo Jinkis. Sistnevnte er en av dem som er tiltalt i USA etter FBIs etterforskning av korrupsjon i FIFA og internasjonal fotball.

Infantino var den gang generalsekretær i UEFA (det europeiske fotballforbundet). Han ble i år valgt til ny president i FIFA (det internasjonale fotballforbundet).

Aftenpostens samarbeidspartner Süddeutsche Zeitung har flere ganger spurt UEFA om organisasjonen i siste 20 år har hatt forretningsforbindelser med noen av de 14 som er tiltalt i USA i tilknytning til FIFA-skandalen, eller med selskaper tilknyttet dem. Både i september i fjor og i mars i år ble det svart nei.

Bevis Kontraktene som forteller en annen historie fremkommer i interne dokumenter lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca som Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til, skriver Aftenposten.

I en kontrakt datert 13. september 2006 selger UEFA TV-rettigheter til mesterligaen for Ecuador i perioden 2006-2009 til Cross Trading for 111.000 dollar. Hugo Jinkis har signert for Cross Trading, og Infantinos navn står på kontrakten som en av to representanter for UEFA.

I dokumenter Aftenposten har gått gjennom finnes også en kontrakt signert 23. mars 2007, som viser at UEFA solgte rettigheter for UEFA-cupen og supercupen til Cross Trading for 28.000 dollar.

- Muggent UEFA-rettighetene ble av Cross Trading solgt videre til Teleamazonas for 437.000 dollar. Den store fortjenesten er ikke i seg selv bevis for at noe ulovlig har skjedd, men den får eksperter til å stusse.

- Det lukter muggent med en tredobling av verdien, sier Harry Arne Solberg til Aftenposten. Han er professor i sportsøkonomi ved Handelshøyskolen i Trondheim og har forsket på TV-rettigheter.

Dokumentene viser iallfall at UEFA i strid med tidligere påstander har solgt medierettigheter til personer som er under tiltale i USA for å ha betalt bestikkelser blant annet i forbindelse med rettighetsavtaler.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer