FIFA-president mot alle odds

Sveitsiske Sepp Blatter ble i dag valgt til ny president i FIFA, etter at Sveriges Lennart Johansson trakk seg etter første valgrunde.

Svenske Johansson, som var favoritt til å overta jobben etter Havelange, fikk bare 80 stemmer i første valgomgang, mens Blatter samlet 111 stemmer. Det var 17 stemmer for lite til å bli valgt direkte, men Johansson skjønte at slaget var tapt og trakk seg ganske raskt etter at det første valgresultatet ble kjent.

- Dette viser at du er redelig og har en stor personlighet. I tillegg er du realistisk, sa Sepp Blatter, som takket Johansson for at han trakk seg da første runde var unnagjort.

Norges Fotballforbund støttet Johansson helt til det siste, og fotballpresident Per Ravn Omdal la ikke skjul på at han var skuffet etter at valget var over.

Analysere

- Nå gjenstår det å analysere resultatet, og så får vi bare satse på å komme sterkere tilbake ved neste korsvei, sa den norske fotballpresidenten. Han mente Johansson hadde tapt stemmer både i Europa, Afrika og Asia.

- Flere av de som lovet å støtte Johansson falt fra i siste stund. Hva det kommer av vet jeg ikke, men det finnes sikkert flere årsaker, sa Ravn Omdal i Paris i dag.

Joao Havelange har sittet i presidentstolen i FIFA i 24 år. Da han offentliggjorde at han ville trekke seg på kongressen i Paris, var det lenge bare Lennart Johansson, den svenske presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), som stilte som kandidat til å overta. Etterhvert kastet også Sepp Blatter seg inn i kampen. Det er ingen tvil om at sveitseren var Havelanges favoritt.

Blatter blir sett på som en Havelange-kloning, som er opptatt av å beholde den stramme styringen i FIFA.

For England kan det kanskje være en fordel at Sepp Blatter ble valgt, for han har sagt at han vil støtte den engelske eller sørafrikanske VM-søknaden om å arrangere sluttspillet i 2006.

En tjener

- Nå må vi legge valgkampen bak oss og jobbe til felles beste for fotballens framtid, oppfordret Blatter FIFA-kongressen etter at han hadde vunnet valget. Han karakteriserte seg selv som en fotballens tjener, og sa han absolutt ikke har personlige ambisjoner når han nå overtar stolen til Joao Havelange.

- Det er nå den tøffe jobben begynner, sa han samtidig som han gratulerte Sepp Blatter med seieren. Platini, som tidligere har vært valgt til årets fotballspiller i Europa, er lovet ny jobb som sportsdirektør i FIFA under Blatter.

(NTB)

KNOCK-OUT: Joseph Blatter vant en uventet knock-out seier mot svensken Lennart Johansson i kampen om å bli sjef for verdensfotballen.