Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIFA-presidenten beklager finaleflause

Blatter vil slutte fred med Italia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er ikke mange steder i verden at FIFA-sjef Sepp Blatter en en populær herremann. Aller færrest venner har han kanskje i Italia, men nå gjør han et forsøk på forsoning.

Den italienske misnøyen med Blatter nådde nye høyder under sommerens fotball-VM i Tyskland, der Italia slo Frankrike i finalen.

Både underveis i mesterskapet og i etterkant lot Blatter det skinne gjennom at han ønsket et annet lag som vinner - noe som ble åpenbart da Italia skulle motta pokalen etter finaleseieren.

Fryktet tyskerne ville pipe

Da hadde Blatter allerede sneket seg ut bakveien og forlatt stadion. Pokalen måtte i stedet deles ut av UEFA-president Lennart Johansson - noe som naturligvis vakte oppsikt.

Snart et halvt år senere ber Blatter italienerne om unnskyldning.

- I historiebøkene vil det stå at det var en feil av FIFA-presidenten å ikke dele ut dele ut trofeet til Italia. Jeg gjorde en feil, erkjenner Blatter.

Men han har selvsagt en forklaring i tillegg, og hevder avgjørelsen ble tatt allerede før Italia hadde vunnet, for å skåne arrangøren.

LØFTET POKALEN: Fabio Cannavaro og Italia jublet vilt etter finaleseieren mot Frankrike i sommer. Men pokalen måtte de få utdelt av UEFA-presidenten - for fotballens øverste leder synes ikke det var verdt å komme på premieseremonien. Foto: AP
LØFTET POKALEN: Fabio Cannavaro og Italia jublet vilt etter finaleseieren mot Frankrike i sommer. Men pokalen måtte de få utdelt av UEFA-presidenten - for fotballens øverste leder synes ikke det var verdt å komme på premieseremonien. Foto: AP Vis mer

- Jeg ville unngå å lage en uheldig scene, fordi tyskerne hadde varslet at de ville pipe mot FIFA, sier Blatter.

Det spørs om unnskyldningen er tilstrekkelig til å blidgjøre italienerne.

Raste mot dommeren

Uteblivelsen fra premieseremonien var nemlig ikke den første gangen han tråkket dem på tærne.

Etter åttendelsfinalen mot Australia, der Italia vant 1-0 etter å ha fått et svært tvilsomt straffespark på overtid, sjokkerte Blatter med å si at Australia skulle vunnet.

- Jeg vil gjerne be våre tilhengere i Australia om unnskyldning. Australia skulle gått til kvartfinale i VM, ikke Italia. De var på vei mot ekstraomganger og var 11 mot 10. De var fullt i stand til å avgjøre, sa Blatter til australske medier.

Brannslukkingen i etterkant, hvor han hevdet seg misforstått, var det ingen som festet lit til.

I høst tok han også til orde for å fjerne straffekonkene, og mente det var «tragisk» at VM-finalen måtte avgjøres fra 11-meteren. I Italia tolket man det som et nytt angrep på «Azzuri».

image: FIFA-presidenten beklager finaleflause
<B>KONTROVERSIELL:</B> Sepp Blatter poserer med VM-trofeet på åpningsseremonien. I dag ba han Italia om unnskyldning for at han ikke delte ut trofeet til Fabio Cannavaro.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!