Fifa prøver ut mållinjeteknologi på Wembley

Tester ut «Hawk-Eye» når England møter Belgia.

PRØVER UT NY TEKNOLOGI: Frank Lampards "scoring" mot Tyskland i VM-åttedelsfinalen mot Tyskland i Bloemfontein er et eksempel på en hendelse som har forsterket debatten om mållinjeteknologi. Nå skal «Hawk-Eye-systemet» testes ut for første gang når England møter Belgia på Wembley neste lørdag. Foto: REUTERS/Eddie Keogh/NTB scanpix
PRØVER UT NY TEKNOLOGI: Frank Lampards "scoring" mot Tyskland i VM-åttedelsfinalen mot Tyskland i Bloemfontein er et eksempel på en hendelse som har forsterket debatten om mållinjeteknologi. Nå skal «Hawk-Eye-systemet» testes ut for første gang når England møter Belgia på Wembley neste lørdag. Foto: REUTERS/Eddie Keogh/NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Etter tallrike kontroversielle episoder gjennom årenes løp, har Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) også begynt å se nytteverdien i innføring av mållinjeteknologi i fotballen.

Nå vil teknologien for første gang prøves ut på øverste nivå når England tar imot Belgia på Wembley til den siste oppkjøringskampen før EM-sluttspillet neste lørdag, melder Sky Sports.

«Hawk-Eye», som er godt innarbeidet i blant annet cricket og tennis, blir nå installert på den engelske nasjonalarenaen og tas i bruk når Roy Hodgson debuterer som sjef for «Three Lions» på hjemmebane.

Forenklet forklart bruker Hawk-Eye-systemet elektronisk tidtaking og flere høyhastighetskameraer for å beregne ballbanen, for så å rekonstruere den visuelt. Dermed kan man bedømme hvorvidt en ball er over målstreken eller ikke.

Det er den sveitsiske forskningsinstitusjonen EMPA som er ansvarlige for utprøvingen av systemet og som rapporterer til Fifa.

Dersom det skulle oppstå tvilssituasjoner i løpet av kampen, vil ikke dommerne bli underrettet om hvilket resultat Hawk-Eye kommer fram til da det foreløpig bare er et prøveprosjekt. Bare observatører fra EMPA, Fotballens internasjonale lovkomité (IFAB), og Fifa får tilgang til testresultatene.

Skulle det fungere som forventet, trenger det imidlertid ikke ta spesielt lang tid før mållinjeteknologi blir innført for fullt og får innvirkning på kamputfall.

Valget står mellom «Hawk-Eye» og «GoalRef», som ble prøvd ut under siste serierunde i den danske superligaen i midtuka. En avgjørelse er ventet under et IFAB-møte 2. juli.