<strong>NORGES NYE SPISSPAR:</strong> Erling Braut Haaland (tv) tilfører Norge en dimensjon du ikke kan lese av FIFA-rankingen i dag. Sammen med Joshua King vil han gjøre Norge giftigere. Og på benken har Lars Lagerbäck toppscoreren i Tyrkia, Alexander Sørloth. Norges oppside er enorm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NORGES NYE SPISSPAR: Erling Braut Haaland (tv) tilfører Norge en dimensjon du ikke kan lese av FIFA-rankingen i dag. Sammen med Joshua King vil han gjøre Norge giftigere. Og på benken har Lars Lagerbäck toppscoreren i Tyrkia, Alexander Sørloth. Norges oppside er enorm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nations League

FIFA-rankingen gjør Norge en tjeneste

FIFA-rankingen forteller ingenting om det som har skjedd med Norge siden november 2019. Heldigvis.

Publisert

ULLEVAAL (Dagbladet): De som tar FIFA-rankingen for god fisk vil aldri sette penger på Norge som gruppevinner i høstens utgave av Nations League. Ifølge tallene er Østerrike laget å slå. Rødt, hvitt og blått er svakest av fire.

Men det er ikke FIFA-rankingen du skal se på når Norge møter gruppas favoritt etter ni måneder uten landslagsfotball.

Det er det som har skjedd i mellomtida.

ETTER AT NORGE ga bort en direkte EM-plass gjennom å rote bort 2–0 2–2 hjemme mot Romania og Sverige, var det fortsatt betydelige svakheter i Lars Lagerbäcks mannskap.

Fotballag som glemmer seg og sovner er aldri til å stole på.

Det har dessverre hatt en tendens til å skje selv under oppturen gjennom 2018 og 2019.

Det er derfor Norge ikke er høyere rangert.

FIFA-RANKINGEN VED inngangen til Nations League 2020, den som gir en ekstra playoff-mulighet til VM i Qatar, ser slik ut for Norges gruppe:

  • 26 Østerrike
  • 36 Nord-Irland
  • 37 Romania
  • 44 Norge

Av denne lista er det veldig lite som tyder på at Norge skal komme ut på topp.

Bak tallene, derimot, er det mye.

ERLING BRAUT HAALAND (20) er knapt spedd inn i disse tallene. Norges FIFA-ranking er bortimot upåvirket av de 80 minuttene han har spilt fordelt på to kamper.

Ser man på Norges offensive styrke da og nå betyr det en skjult oppside av dimensjoner.

Sist sesong scoret Brauten 44 mål for Red Bull Salzburg og Borussia Dortmund.

ALEXANDER SØRLOTH (24), som starter på benken fordi Joshua King (28) er Lars Lagerbäcks førstekriger og Erling Braut Haaland er en av de hotteste spissene i Europa, er toppscorer i Tyrkia. Han var heller ikke der han er nå på denne tida i fjor.

Den tyrkiske ligaen veier riktignok ikke like tungt som Premier League og Bundesliga, men 33 fulltreffere (24 i ligaen) er 33 fulltreffere alle dager.

Bare det å ha en toppscorer på benken, en spiss som rundet av landslagsåret 2019 med tre scoringer – to mot Færøyene (H) og ett mot Malta (B) – er en sjelden bonus.

ØSTERRIKE, NORD-IRLAND og Romania har selvfølgelig disse faktaene på hentetast. De bryr seg ikke om FIFA-rankingen. De vet Norge starter veien mot Qatar med en offensiv kraft vi aldri har hatt.

For dem er Norge den tøffeste motstanderen i gruppa.

ERLING BRAUT HAALAND og Alexander Sørloth scorer mange mål fordi de scorer mange mål. De er i flyten med stor selvtillit. De vet hva de skal gjøre. Men de færreste mål blir scoret alene, og der ligger Norges store utfordring.

Det offensive spillet, det som skaper målsjanser, må bli bedre.

Skal spissene få brukt avslutningsferdighetene sine må de settes opp i gode posisjoner gjennom godt angrepsspill.

FØRSTE BUD FOR å komme ut på topp i dette gruppespillet er å vinne hjemmekampene. Det gjorde vi på nivå tre før gruppeseieren og opprykket for to år siden.

I 2018 slo vi Kypros 2-0, Slovenia 1–0 og Bulgaria 1–0 hjemme.

Det samme må vi gjøre på nivå to selv om motstanderne er et hakk opp.

I 2020 er det Østerrike, Romania og Nord-Irland vi må slå på Ullevaal.

Det er den eneste veien til et ekstra liv med tanke på Qatar-VM 2022.

I FJOR HØST ville jeg ikke satt penger på det. Ni måneder seinere er Norge plutselig verd noen kroner. Og det er ikke hjertet og en sluttspill-abstinens utviklet over 20 år som drar Norge inn i favorittsjiktet.

Det er alt det andre man ser, hører og opplever.

Det man kan kalle stemningen i laget.

SIDEN LARS LAGERBÄCK ga Joshua King en liten tankevekker på Island i juni 2018, har Premier League-spissen tatt stadig større ansvar. I dag er han en leder bevisst sitt eget ansvar. Han har tatt rollen han fikk, gjort den til sin og bestemt seg for at laget Norge trumfer alt, inkludert egne meninger og preferanser.

Det gjør Norge til et bedre lag.

Det gjør Joshua King enda bedre for Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer