UFULLSTENDIG KORTVERSJON: I går ble Qatar og Russland frikjent for korrupsjonsanklagene, mens anklagene mot det engelske fotballforbundet bestod. Michael J. Garcia (t.v) skrev en 430-siders rapport om anklagene, som Hans-Joachim Eckert (t.h.) i går publiserte en 42-siders oppsummering av. Garcia hevder Eckerts kortversjon var mangelfull, og feiltolket flere av hans funn. Foto: AFP PHOTO/ SEBASTIEN BOZON.
UFULLSTENDIG KORTVERSJON: I går ble Qatar og Russland frikjent for korrupsjonsanklagene, mens anklagene mot det engelske fotballforbundet bestod. Michael J. Garcia (t.v) skrev en 430-siders rapport om anklagene, som Hans-Joachim Eckert (t.h.) i går publiserte en 42-siders oppsummering av. Garcia hevder Eckerts kortversjon var mangelfull, og feiltolket flere av hans funn. Foto: AFP PHOTO/ SEBASTIEN BOZON.Vis mer

- FIFA-rapporten er en vits

FA-sjefen om den kontroversielle kortversjonen.

(Dagbladet): I går kom nyheten om at FIFA frikjente Qatar og Russland for korrupsjonsanklagene i forbindelse med tildelingen av VM i 2022 og 2018.

Hans-Joachim Eckert, lederen av FIFAs etiske komité, publiserte en 42-siders kortversjon av amerikanske Michael J. Garcias 430 sider lange granskningsrapport.

Da tok Garcia, Michel Platini og Ali Bin Al Hussein (visepresident i FIFA) til orde for at hele rapporten skulle publiseres.

Flere mener nå at hele saken setter FIFA og den etiske komitéen i et svært dårlig lys. Sjefen for det engelske fotballforbundet, Greg Dyke, har snakket med BBC, og sier han ser på rapporten som «en vits».

- Ingenting å skjule Blant de nye opplysningene som kom fram i går, var korrupsjonsanklager mot det engelske fotballforbundets bud på VM i 2018.

Stemmen til Jack Warner fra Trinidad og Tobago, som var visepresident i FIFA i 2010 under budrunden for VM i 2018 og 2022, ble ifølge rapporten forsøkt kjøpt av FA gjennom tre ulike tilbud:

• FA prøvde å hjelpe en «person av interesse» for Warner, ved å finne deltidsjobb jobb til ham i Storbritannia.
• FA lot Trindidad og Tobago U-20 ha treningsleir i Storbritannia sommeren 2009.
FA skal ha sponset en gallamiddag for det karibiske fotballforbundet, med en kostnad på nesten 400 000 kroner (£35 000)

England står nå plutselig igjen som det eneste landet det er rettet korrupsjonsanklager mot i kortversjonen av rapporten, og Greg Dyke mener dette skyldes at det engelske forbundet faktisk var samarbeidsvillige.

- I rapporten virker det som om mesteparten av kritikken er rettet mot de som har samarbeidet mest i granskningen. Hvis du ikke samarbeidet med granskningen, blir du ikke kritisert. Det syns jeg virker rart, sier Dyke.

Han sier videre at FA ikke har noe å skjule.

INGENTING Å SKJULE: FA-leder Greg Dyke. Foto: REUTERS/Denis Balibouse.
INGENTING Å SKJULE: FA-leder Greg Dyke. Foto: REUTERS/Denis Balibouse. Vis mer

- Alt vi gjorde ble klarert av FIFAs sjef på forhånd, og ble fortalt til Garcias rapport av det engelske forbundet. FA har ingenting å skjule i denne saken, sa Dyke.

Mannen bak rapporten FIFAs etiske komité skal i utgangspunktet være uavhengig av selve hovedorganisasjonen, og ledes av Hans-Joachim Ecker.

Michael J. Garcia er en uavhengig granskningsmann, som i 2012 ble utnevnt av Sepp Blatter til å granske de konkrete korrupsjonsanklagene rettet mot VM i 2018 og 2022.

Garcia er en amerikansk advokat som arbeider for Washington og New York-firmaet Kirkland. Han har en fortid som statsadvokat for den søndre delen av New York, hvor han blant annet jobbet med korrupsjonsanklager, terrorisme og innsidehandel.

FIFA-etterforskeren har vunnet priser for sin innsats etter terrorhandlingene mot World Trade Center i 1993 og bombingen av amerikanske ambassader i Øst-Afrika i 1998.

Han er gift med en FBI-agent, og hans selvutnevnte mål er å «straffe folk som bryter loven og gjør slemme ting».

Han sa i går at kortversjonen av FIFA-rapporten hans er mangelfull, og at han ønsker at fullversjonen offentliggjøres.

Bin Hammam får skylda Qatar ble frikjent for å etter sigende ha betalt totalt tre millioner pund til diverse FIFA-representanter for å sikre seg VM.

Ifølge The Guardian er dette vurderinger Hans-Joachim Eckert har gjort på bakgrunn av at bestikkelsene var fra Mohamed Bin Hammam, som ønsket å bli FIFA-president (Hammam var leder i det asiatiske fotballforbundet på dette tidspunktet).

- Eckert konkluderer dermed med at bestikkelsene ikke ble gjort for at Qatar skulle vinne VM i 2022, og at de dermed er helt greie, skriver Guardian-Journalist David Conn ironisk.

Hassan Al Thawadi, generalsekretær for organisasjonskomitéen for Qatar-VM 2022, har uttalt at han alltid har visst at budet var troverdig.

VILLE BLI FIFA-PRESIDENT: Rapporten hevder at bestikkelsene fra Qatar var i forbindelse med Mohamed Bin Hammams ønske om å bli FIFA-president, og ikke hadde noe med Qatars bud på VM i 2022 å gjøre. Foto: AP/Shirley Bahadur
VILLE BLI FIFA-PRESIDENT: Rapporten hevder at bestikkelsene fra Qatar var i forbindelse med Mohamed Bin Hammams ønske om å bli FIFA-president, og ikke hadde noe med Qatars bud på VM i 2022 å gjøre. Foto: AP/Shirley Bahadur Vis mer

- Vi har alltid vært sikre på vårt buds integritet. Dagens rapport var en bekreftelse av det, sa Thawadi.

Ødela datamaskiner Av rapporten fremgikk det at Russlands tilbudsteam bare gjorde «en begrenset mengde dokumenter tilgjengelige for innsyn». Ifølge rapporten leide det russiske teamet datamaskiner som senere ble ødelagt.

- Vi har alltid vært sikre på at det ikke kunne komme noe ut av denne granskningen, sa Alexey Sorkorin, sjefen for Russlands organisasjonskomité for VM i 2018.

Får Garcia viljen sin, blir rapporten etter hvert publisert i sin helhet. Flere mener at kortversjonen ødelegger FIFAs integritet, og at den eneste måten å redde den på er gjennom å legge alle kortene på bordet.