Fifa-skandalens store gåte: Ingen kan forklare hvor Roberts millioner forsvant

Sannheten ligger trolig begravet i Sveits.

NØKKELPERSON: Robert Louis-Dreyfus - eier av fotballklubben Marseille og Adidas-direktør - blir nevnt som en nøkkelmann i korrupsjonsskandalene før Tyskland-VM 2006. Foto:

AFP PHOTO / PASCAL PAVANI
NØKKELPERSON: Robert Louis-Dreyfus - eier av fotballklubben Marseille og Adidas-direktør - blir nevnt som en nøkkelmann i korrupsjonsskandalene før Tyskland-VM 2006. Foto: AFP PHOTO / PASCAL PAVANIVis mer

(Dagbladet): For to uker siden hevdet den tyske avisa Spiegel at Tyskland kjøpte stemmer for å sikret seg fotball-VM i 2006.

Sentral i saken er den avdøde finansmannen og fotballtoppen Robert Louis-Dreyfus (63) som døde av blodkreft i 2009.

Det er tyske Bild som i dag omtaler finanstoppen som en nøkkelperson i de grove anklagene. Avisa mener å avsløre at en bankoverføring på 6,7 millioner euro - 63 millioner kroner etter dagens kurs - havnet på hemmelig adresse.

Og sannheten rundt millionene kan være begravd for alltid.

Poker og penger «Hemmeligheten rundt de 6,7 millionene hviler i skogen på kirkegården i Davos», skriver Bild.

Så hvem var denne Robert Louis-Dreyfus?

Han ble født inn i en velstående familie 14. juni 1946 i Paris. Senere flyttet han til USA for å studere ved Harvard-universitetet, men han ville ikke finansiere dette gjennom sine rike foreldre. I stedet finansierte han studiene ved å spille poker.

Gjennom gode investeringer og toppjobb i selskapet «Saatchi & Saatchi» gikk veien videre til å bli administrerende direktør i Adidas-Salomon i 1993.

REDNINGSMANN: Robert Louis-Dreyfus ble hyllet som en redningsmann i Marseille. Takk, skriver klubben på storskjerm. Foto: NTB Scanpix
REDNINGSMANN: Robert Louis-Dreyfus ble hyllet som en redningsmann i Marseille. Takk, skriver klubben på storskjerm. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Der var han fram til 2002 - og knyttet kontakter med flere av fotballens aller største navn.

I 1996 ble han president, og størst på eiersida, i fotballklubben Marseille. Der ble han til sin død for seks år siden. I tillegg hadde han eierandeler i belgiske Standard Liege.

Som en av fotballens mektige menn ble det også knyttet vennskap til den tyske fotballegenden Franz Beckenbauer (70).

Og det er nettopp dette forholdet tyske medier mener kan være et nøkkelpunkt i anklagene om stemmekjøp før 2006-VM.

Ifølge Bild og Spiegel overførte Robert Louis-Dreyfus 6,7 millioner euro som et lån til arrangementskomiteen for 2006-VM.

Beckenbauer, som var leder i søkerkomitéen, hevder pengene gikk til Fifa. Den tidligere fotballstjerna innrømmer at han gjorde en feil, men avviser stemmekjøp.

- Jeg, som president i søkerkomiteen, er ansvarlig for at det ble gjort en feil, sa Beckenbauer nylig.

FOTBALL-FAMILIE? Margarita Louis-Dreyfus eier nå Marseille. Her er hun med sønnen Kyril på kamp i 2012. Foto: NTB Scanpix
FOTBALL-FAMILIE? Margarita Louis-Dreyfus eier nå Marseille. Her er hun med sønnen Kyril på kamp i 2012. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bild skriver at pengene - som Beckenbauer hevder gikk til Fifa - ble brukt til å kjøpe stemmer.

Tysklands fotballpresident, Wolfgang Niersbach, mener at de 6,7 millioner euroene som ble betalt inn i 2002, var en forsikring for senere utbetalt subsidiering fra Fifa på 170 millioner euro.

Steinrik Selv etter Roberts død - er familien stadig involvert i fotballklubben Marseille. Nå er det kona Margarita (52) som kontrollerer den franske klubben fra styrerommet.

I 1992 giftet Robert Louis-Dreyfus seg med russiske Margarita Bogdanova. De fikk tre sønner sammen.

Ifølge Forbes har Margarita i dag en formue på 65 milliarder kroner - noe som gjør henne til verdens 160. rikeste person. Og den rikeste russiskefødte kvinnen på jordkloden. 52-åringen har nå fått sveitsisk statsborgerskap.

Kvinnen er også leder for den store Louis Dreyfus-gruppa.

Margarita har overfor Bild ikke ønsket å kommentere saken.