Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fifa-styremedlem vil offentliggjøre skandalerapport

Om VM-korrupsjon.

FÅR DET IKKE SOM HAN VIL? Fifa-president Sepp Blatter har offentlig konkludert med at det ikke var korrupsjon inne i bildet da Russland og Qatar ble tildelt VM. Nå må han kanskje revurdere den beslutningen. Foto: REUTERS / Arnd Wiegmann / Files / NTB Scanpix
FÅR DET IKKE SOM HAN VIL? Fifa-president Sepp Blatter har offentlig konkludert med at det ikke var korrupsjon inne i bildet da Russland og Qatar ble tildelt VM. Nå må han kanskje revurdere den beslutningen. Foto: REUTERS / Arnd Wiegmann / Files / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): De fullstendige funnene etter rapporten om mulig korrupsjon ved tildelingen av fotball-VM for 2018 og 2022 kan likevel bli offentliggjort.

I går kveld bekreftet Fifas tyske styremedlem Theo Zwanziger at han har lagt fram et forslag for Fifas styre om å stemme over om rapporten skal offentliggjøres i sin helhet.

Zwanziger, som tidligere har spådd at Qatar vil miste VM i 2022, ønsker at en uredigert versjon av den 430 sider lange rapporten fra Fifas etikk-komité skal offentliggjøres.

Må endre regelverket For å få gjennomført dette ber Zwanziger om at Fifas etiske regelverk må endres slik, ettersom fotballens ledende organisasjon har hevdet at regelverket er grunnen til at hele rapporten ikke kan offentliggjøres.

Avstemmingen skal skje neste uke. Ifølge engelske Telegraph var det i går kveld imidlertid uklart om dette er mulig å gjennomføre.

Det var 13. november Fifa kom med sin konklusjon basert på rapporten om VM-tildelingen til Russland og Qatar i henholdsvis 2018 og 2022.

Som ventet ble de to landene langt på vei frikjent for beskyldningene om at de skal ha kjøpt mesterskapene, Russland mottok mild kritikk for manglende samarbeid i granskningen, men begge får i utgangspunktet beholde hvert sitt VM.

BER OM AVSTEMMING: Fifa-styremedlem Theo Zwanziger ber om at styret skal stemme over om den omstridte korrupsjonsrapporten skal offentliggjøres. Her sammen med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. Foto: AFP PHOTO / JOHANNES EISELE / NTB Scanpix
BER OM AVSTEMMING: Fifa-styremedlem Theo Zwanziger ber om at styret skal stemme over om den omstridte korrupsjonsrapporten skal offentliggjøres. Her sammen med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. Foto: AFP PHOTO / JOHANNES EISELE / NTB Scanpix Vis mer

Samtidig inneholdt rapporten kritikk av det engelske fotballforbundets opptreden i prosessen.

- Feilaktige opplysninger Det er amerikanske Michael Garcia, tidligere statsadvokat i New York som har utformet rapporten om de to tildelingene - det vil si den uredigerte versjonen - på oppdrag fra Fifa.

I november gikk han til kamp mot Fifas versjon. Garcia sa ifølge Guardian at den publiserte rapporten «inneholder flere ufullstendige og feilaktige opplysninger og framstilling av fakta».

- Jeg vil anke denne avgjørelsen til Fifas ankeutvalg, sier amerikaneren.

I juni i år avslørte den britiske avisa Sunday Times at tidligere leder i det asiatiske fotballforbundet (AFC), Mohammed Bin Hammam, skal ha betalt fem millioner dollar - drøyt 30 millioner kroner - for å få støtte til fotball-VM i Qatar.