FIFA tapte VM-strid med pressen

Nettaviser nektet begrenset bildebruk.

FIFA ga seg i kampen om å begrense bildebruk på internett under det kommende fotball-VM.

World Association of Newspapers (WAN) som representer verdenspressen gikk til kamp mot Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) grunnet restriksjoner på bildebruk på internett under VM-kampene.

I vilkårene alle journalistene måtte signere for å få adgangsbevis sto det at FIFA ikke ga anledning til å publisere bilder på internett i løpet av VM-kamp, og satte en grense på fem bilder fra førsteomgang umiddelbart etter kampslutt. Etter ytterligere 45 minutter kunne det publiseres nye fem bilder, mens det kunne nettpubliseres maksimalt to bilder fra ekstraomganger, inkludert straffesparkkonkurranser.

Dette nektet WAN å godta, og forhandlingene strandet.

FIFA ga seg

Nå har det mektige FIFA bøyd av.

- I dag har nesten hele den skrivende media egne hjemmesider, og det foregår en forandring i vanene til leserne. Vi skjønner at man må behandle publisering av tekst og bilder på samme måte, slik at man beholder respekten for den frie pressen, sier FIFA-president Sepp Blatter.

I klartekst betyr dette full seier til WAN, slik at det ikke er noen restriksjoner på bildebruk på internett under fotball-VM.

- WAN og verdenspressen hilser denne kloke og lysende beslutningen fra herr Blatter, en beslutning som flere titalls millioner av leserne over hele verden drar nytte av, sier WAN-direktør Timothy Balding.

Hele verdenspressen

FIFA hevdet at de satte begrensninger på internettpublisering av bilder for å beskytte kommersielle rettigheter. FIFAs opprinnelige krav var at det ikke ble publisert bilder på internett før det var gått to og en halv time etter kampslutt.

- Når FIFA nå har tatt bort restriksjoner på å publisere bilder på internett under VM-kamper opprettholdes de tradisjonelle verdiene med en fri presse, og vi er nå sikret en fri flyt av informasjon til publikum, sier Balding.

Paris-baserte WAN representerer 18.000 aviser i 102 land og 73 nasjonale forbund, 11 nyhetsbyråer inkludert AP, Reuters, EPA og tyske DPA, og bildebyråer som Getty Images og PressPhoto Agency. Mediebedriftenes Landsforening (MBL) som representerer de fleste norske avisene er også medlem av WAN.

(ANB)