UFORUTSIGBAR: VM-ballen Jabulani har skapt noen merkelige øyeblikk i under sluttspillet i Sør-Afrika, som her da Japan-keeper Eiji Kawashima ikke klarte å stoppe et i utgangspunktet overkommelig skudd fra Wesley Sneijder.Foto: SCANPIX/REUTERS/Rogan Ward
UFORUTSIGBAR: VM-ballen Jabulani har skapt noen merkelige øyeblikk i under sluttspillet i Sør-Afrika, som her da Japan-keeper Eiji Kawashima ikke klarte å stoppe et i utgangspunktet overkommelig skudd fra Wesley Sneijder.Foto: SCANPIX/REUTERS/Rogan WardVis mer

FIFA tar Jabulani-kritikk

Men kommer ikke til å gjøre noe før etter VM.

|||(Dagbladet): To emner har opptatt mange mer enn noe annet under årets VM-sluttspill.

Det ene er vuvuzela-støyen på de 10 VM-arenaene. Det andre er VM-ballen «Jabulani».

Etter at Gud og hvermann har uttalt seg i mindre flatterende ordelag om den famøse matchballen, kommer omsider Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) med et snev av innrømmelse av at ballen kanskje ikke oppfører seg slik som baller gjør.

De 48 VM-kampene som er spilt til nå, har nemlig gitt et utall merkelige episoder, som har gitt grobunn for uttalelser som at den «oppfører seg som en billig platball som man får kjøpt for 10 kroner på et supermarked».

- Vi er ikke døve, og Fifa er ikke uimottagelige for det som har blitt sagt om ballen, sier generalsekretær Jerome Valcke, ifølge nyhetsbyrået AP.

Produsenten av ballen, Adidas, har levert baller til verdensmesterskapet siden Mexico i 1970. Men aldri tidligere har ballen fått så mye oppmerksomhet i år.  Den tyske utstyrsgiganten kan imidlertid ikke skjønne alt oppstyret, og har pekt på at sluttspillagene har hatt muligheten til å trene med ballen i månedene før mesterskapet.

Fifa kommer heller ikke til å foreta seg noe før VM er ferdigspilt, men Valcke insinuerer at de ikke er helt fornøyde med Jabulani.

- Det er et regelverk for størrelse og vekt... men ballen er nødt til å være perfekt, sier han.