FIFA-toppene kuttet lukrativ bonus-ordning. Så doblet de lønna

Reiser på business class og bor på femstjerners hotell.

DOBLET LØNNA: FIFAs lederkomité, ledet av FIFA-president Sepp Blatter, kuttet en lukrativ bonusordning - men doblet lønna. Her holder han en tale under den 64. FIFA-kongressen 11. juni i år, på kvelden av åpningen av VM i Brasil. Foto: AFP Photo/Fabrice Coffrini/NTB Scanpix
DOBLET LØNNA: FIFAs lederkomité, ledet av FIFA-president Sepp Blatter, kuttet en lukrativ bonusordning - men doblet lønna. Her holder han en tale under den 64. FIFA-kongressen 11. juni i år, på kvelden av åpningen av VM i Brasil. Foto: AFP Photo/Fabrice Coffrini/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Korrupsjon og bestikkelser. Kampfiksing og billett-triksing. FIFA-skandalene står i kø, men godt betalt skal den kontroversielle ledelsen likevel ha.

Doblet lønna For i hemmelighet skal FIFA-toppene ha doblet sin egen lønn tidligere i år - etter at de kuttet en lukrativ bonusordning, melder den britiske avisa The Sunday Times.

Doblingen ga FIFA-sjefene 200 000 dollar (ca. 1,2 millioner kroner) i lønn for det som for de fleste er en deltidsstilling. De får også dekket utgifter på opptil 100 000 dollar, i tillegg til business class-reiser og opphold på femstjerners hotell.

Den britiske avisa skriver at den omstridte FIFA-sjefen Sepp Blatter også delte ut hemmelige bonuser på totalt 4,4 millioner dollar (ca. 27 millioner kroner) fra VM i Sør-Afrika.

Millionspillet om Qatar-VM Avisa har den siste tida hatt omfattende avsløringer rundt FIFA. Blant annet avslørte de i begynnelsen av måned hvordan storstilt bestikkelse sikret støtte til Qatar fotball-VM i 2022.

Avsløringen viste hvordan den styrtrike forretningsmannen Mohammed Bin Hammam, som den gangen var leder i det asiatiske fotballforbundet AFC, skal ha betalt fem millioner dollar - drøyt 30 millioner kroner - for å få støtte til VM i Qatar.

Bin Hammam skal ha overført opptil 200 000 dollar (ca. 1,2 mill. kr.) til kontoer kontrollert av lederne av 30 afrikanske fotballforbund.

I tillegg skal ytterligere midler ha blitt gitt under arrangementer i bytte mot oppslutning for fotball-VM i Qatar i 2022.

Ignorerte sikkerhetsvurdering For en uke siden avslørte The Sunday Times hvordan FIFA ignorerte en sikkerhetsrapport som omtalte Qatar som eneste land med «høy risiko» for terror. Rapporten var bestilt av FIFA selv under en måned før Qatar ble tildelt VM i 2022, men at den ble ignorert.

I sikkerhetsrapporten framgår det at det vil være «svært vanskelig å håndtere en større hendelse uten å måtte avlyse hele mesterskapet».

Rapporten er skrevet politisjefen i Sør-Afrika, Andre Pruis. Han hadde ansvaret for sikkerheten under VM i 2010.

Nekter å kommentere FIFA vil ikke kommentere hvorfor FIFA-toppene fikk doblet lønna tidligere i år. Kommunikasjonsdirektør Walter de Gregorio kaller det hele «latterlig» i en e-post, ifølge The Sunday Times.

- Vi kan ikke kommentere hvert eneste papir dere plukker ut av de millioner av e-poster dere påstår at dere har, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer