ARRESTERT HER:  Det er på dette hotellet i Zurich politiet gjennomførte sin aksjon. Foto: NTB Scanpix.
ARRESTERT HER: Det er på dette hotellet i Zurich politiet gjennomførte sin aksjon. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

FIFA-topper arrestert i razzia

Sepp Blatter ikke blant dem.

(Dagbladet/NTB): Den amerikanske avisen melder at sveitsiske myndigheter satte i gang en aksjon på luksushotellet Baur Au Lac onsdag morgen. Flere sentrale personer i FIFA skal ha blitt pågrepet. Aksjonen skal ha skjedd etter anmodning fra påtalemyndigheten i USA, som ønsker at de pågrepne blir utlevert.

Et tosifret antall sivilkledde politimenn bidro i aksjonen.

Ifølge Times' kilder skal de pågrepne være siktet for utbredt korrupsjon de to siste tiårene. Dette involverer blant annet VM-søknader og kommersielle avtaler.

- Vi er overveldet av hvor lenge dette har foregått og hvordan det har vært en del av nesten alt FIFA har foretatt seg. Det ser ut til å ha fått grobunn i hele organisasjonen, og at det har vært deres måte å gjøre avtaler på. Det virker som korrupsjonen har blitt institusjonalisert, sier en anonym kilde til avisen.

Blatter ikke pågrepet Totalt skal mer enn ti personer være siktet, men ikke alle er til stede i Sveits. President Sepp Blatter er ikke blant disse, men CNN skriver at også han har vært under etterforskning. Jeffrey Webb (Cayman Islands), Eugenio Figueredo (Uruguay) og Jack Warner (Trinidad og Tobago) er personene som navngis av New York Times. Alle tre har eller har hatt meget sentrale roller i FIFA.

For amerikanske myndigheter blir en av de største utfordringene å få dømt personene for handlinger som i stor grad har skjedd utenfor USA. En viktig nøkkel for påtalemyndigheten kan være at de amerikanske tv-kanalene er de som betaler mest for rettighetene til VM.

FIFA samles denne uken for den årlige FIFA-kongressen hvor blant annet presidentvalg står på programmet. Der er det ventet at sveitsiske Blatter blir gjenvalgt til sin femte periode som øverste sjef for organisasjonen. Hans eneste motstander er Prins Ali bin al Hussein fra Jordan.

FIFA-rapport I desember i fjor ble det lagt fram en rapport som tok for seg tildelingen av VM i 2018 (Russland) og 2022 (Qatar). I sammendraget av rapporten sto det at det ikke var grunn til å mistenke korrupsjon, og FIFAs etiske komité så ingen grunn til gjenta tildelingsprosessen.

Michael Garcia ledet etterforskningen, men trakk seg da han mente at rapporten ble feilaktig framlagt av FIFA. Ifølge Garcia var Joachim Eckerts sammendrag mangelfullt. Eckert er leder for den etiske komiteen.

- Ikke overrasket President i Norges Fotballforbund Yngve Hallén er ikke overrasket over arrestasjonene.

 IKKE OVERRASKET:  NFF-president Yngve Hallén.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
IKKE OVERRASKET: NFF-president Yngve Hallén. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Vi har vært i gjennom en reformprosess i FIFA og det har vært stor oppmerksomhet rundt om FIFA har vært korrupte. Det går i riktig retning, men det har nok foregått mye som egentlig ikke tåler dagens lys, sier Hallén til NRK.

- Det er viktig for FIFA som en organisasjon som er en kraft for fotballen at dette kommer nå, sier fotballpresidenten videre.

Det synet deler den tidligere UEFA-presidenten Lennart Johansson.

- Jeg kan ikke reagere på en annen måte enn at de skal straffes om det er blitt begått lovbrudd. Men jeg er ikke overrasket. Det er her en ny tragisk sak for FIFA, sier Johansson til Expressen.
(NTB)