TILLATER ØL: Når fotball-VM sparkes i gang i kveld, kan tilskuerne kjøpe øl på stadion. Ikke fordi Brasil tillater det - men fordi FIFA krever det - for å tilfredsstille en av hovedsponsorene. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix
TILLATER ØL: Når fotball-VM sparkes i gang i kveld, kan tilskuerne kjøpe øl på stadion. Ikke fordi Brasil tillater det - men fordi FIFA krever det - for å tilfredsstille en av hovedsponsorene. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / NTB ScanpixVis mer

FIFA tvinger Brasil til å selge øl under VM

Måtte endre lovene sine.

(Dagbladet): Når fotball-VM åpnes i kveld, vil tilskuerne kunne kjøpe øl på stadion.

Dette til tross for at Brasil har en lovgivning som forbyr alkohol på kamper - på grunn av et økende antall i dødsfall blant publikum som var ruset.

Men tilbake i 2012 gjorde FIFA det klinkende klart: Skulle Brasil avholde VM måtte de også gjøre som FIFA befalte - å selge alkohol under kampene.

- Kan virke arrogant - Alkoholservering er en del av fotball-VM. Unnskyld om jeg kan virke arrogant, men det er noe vi ikke forhandler om, sa generalsekretær Jerome Valcke i FIFA den gang.

Siden ølmerket Budweiser er en av FIFAs hovedsponsorer, kom det ikke på tale at mesterskapet skulle å av stabelen uten at publikum kan slukke tørsten med alkoholdrikken, skriver Globalnews

I tillegg er det Budweiser som etter hver kamp leverer prisen til «man of the match».

Alkohol og skattelette Så Brasil endret reglene sine for å tilfredsstille FIFA. Iløpet av mai 2012 endret de loven om alkoholsalg på stadioner.

I tillegg føyde de FIFA også på et annet område: Kravet om at organisasjonens sponsorer skal ha skattefritak i Brasil.

- Uansett hvilket land som får løfte VM-troféet, så er den virkelige vinneren alkoholindustrien, heter det i en rapport fra British Medical Journal (BMJ).

Rapporten omtaler frykten for at lovgivningen kan bli permanent i Brasil.

- I Brasil er folkehelseeksperter redde for at etterspillet av VM kan bli at man går tilbake til de mørke dagene, hvor alkohol ga bensin på bålet til volden på stadioner, skriver BMJ.

Spørsmålet blir nå hvordan FIFA vil forholde seg til Russland og Qatar, som skal arrangere fotball-VM i 2018 og 2022. I Russland tillot man ikke alkohol på arenaene under OL i Sotsji. I det muslimske landet Qatar har man også strenge alkoholregler.