Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIFA under etterforskning for rasisme etter å ha valgt henne som programleder

Såpestjerner droppet til fordel for «hvite» konkurrenter.

FORETRUKKET: Fernanda Lima har sammen med sin ektemann, Rodrigo Hilbert, blitt plukket ut til å lede fredagens gruppetekning til sommerens fotball-VM. Det har fått statsadvokaten i Sao Paolo til å starte en rasismeetterforskning. Foto: AP Photo/Victor R. Caivano
FORETRUKKET: Fernanda Lima har sammen med sin ektemann, Rodrigo Hilbert, blitt plukket ut til å lede fredagens gruppetekning til sommerens fotball-VM. Det har fått statsadvokaten i Sao Paolo til å starte en rasismeetterforskning. Foto: AP Photo/Victor R. Caivano Vis mer

(Dagbladet): Fotballfans over hele verden har for alvor begynt nedtellingen til sommerens fotball-VM i Brasil, og på fredag skal gruppene trekkes.

Likevel er det ikke bare rosenrøde forhold i Brasil om dagen. I forrige uke raste en av arenane som er under kontruksjon sammen, og i dag ble det klart at FIFA havner under etterforskning for rasisme.

Såpestjerner vraket Det er EPSN som idag rapporterer at statsadvokaten i Sao Paolo vil etterforske hvorvidt valget av Rodrigo Hilbert og hans kone, Fernanda Lima, foran såpestjernene Lazaro Ramos og Camila Pitanga, er rasistisk motivert.

De to er valgt til å lede den tv-sendte gruppetrekningen på fredag.

Det vil også bli undersøkt om det er FIFA eller arrangøren i Brasil, TV Globo og GEO Eventos, som har tatt denne avgjørelsen.

Statsadvokaten selv, Christiano Jorge Santos, skal ha kommet med følgende uttalelse:

- Jeg startet etterforskningen på grunn av mistanke om rasisme fra FIFA, eller GEO Events. Rasisme er et alvorlig tema i Brasil. Vi må finne ut om noe kriminelt har skjedd. Vi vil ikke ha et bilde av vårt folk hvor vi blir gjort «hvitere» eller forvridd, sier han ifølge Reuters og The Sun.

- Mot rasisme Det hører med til historien at både Hilbert og Lima har vært involvert i flere av arrangementene til fotball-VM tidligere. Det har ikke Ramos og Pitanga.

FIFA har også kommet med en uttalelse etter anklagene, og forsvarer sitt valg av programledere.

- Valget av Fernanda Lima og Rodrigo Hilbert er bare basert på de positive opplevelsene vi har hatt med dem tidligere. FIFAs standpunkt er at vi er mot alle former for diskriminering og rasisme. Det er også nedfelt i vårt regelverk, sier forbundet.